FilmYorum – Black Panther (2018)

Künye

Yönetmen: Ryan Cooglar
Oyuncular: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Martin Freeman, Andy Serkis, Lupiya Nyong’o, Danai Gurira
Tür: Aksiyon, Macera, Fantastik
Ülke: ABD, Yayın Tarihi: 16 Şubat 2018 Süre: 2 saat 15 dk

Giriş

Infinity War’a kadar göreceğimiz son MCU filmi de geldi. Talihsizlikten ve sonra da vakitsizlikten ilk girdiği hafta izleyemedim. Bu sürede baya bir olay yarattı, gişede güzel rakamlar açıklandı, eleştirmenler övdü, seyirciler övdü, bunları duyduktan sonra ben de ister istemez bir önyargı oluştu. En son Ragnarok övülmüştü ve bunun karşılığını görememiştim. Tam Amerika’da “Black Week”de vizyona girmiş olması övgülerle ilgili şüphe uyandırıcıydı. Fragmanda Marvel klasiği gibi yine iyi adamla aynı kostümde kötü adam vardı. Bir de Marvel’ın filmlerine olumsuz bakan eleştirmenlere yaklaşımlarıyla ilgili dedikodular falan da eklenince baya bir negatiftim aslında film hakkında.

En sonunda bugün hanımın insiyatifi ile filmi izlemeyi başardım ve bu önyargılarımın yersiz olduğunu gördüm. Film övülecek kadar iyi. Hayır pozitif ayrımcılık ya da başka bir sebepten değil, filmin kendi iyiliğinden kaynaklanıyor bu olumlu durum. Evet diğer unsurlar filmin pazarlamasına olumlu yansıyor ama herşeyi geçtiğinizde de elinizde MCU’nun en iyi iki üç filminden biri var. Detaylar aşağıda, buyurun;

Hikaye

Olaylar Civil War’dan hemen sonra başlıyor. Babasının ölümünden sonra tahta çıkan T’Challa’ya tüm Wakanda çok motivedir, ki Wakanda dediğin teknolojik olarak dünyanın çok çok ilerisinde bir ülkedir. Ancak geçmişten gelen bir düşman, tüm düzeni tehdit edecektir. Spoiler olmaması adına şöyle bitireyim, Wakanda’nın büyük düşmanı Klaw’un peşine düşülmesiyle başlayan macera T’Challa’nın krallık için yeterliliğinin sorgulanması ve Wakanda’nın geleceğinin belirlenmesine kadar pek çok mücadeleye yol açacaktır.

Artılar/Eksiler

Şimdi öncelikle şunu söyleyeyim spoiler verseydim de sorun olmayacaktı, çünkü hikaye son derece klasik, bildiğiniz bir taht mücadelesi hikayesi anlatıyor. Çıkışlar, kilit noktalar hep tahmin edeceğiniz gibi. Bu filmi başarılı kılan unsur da, bu klasik öyküyü kusursuza yakın bir şekilde anlatmasından ve bunu MCU dünyası içerisinde sırıtmadan anlatabilmesinden geliyor. Yoksa Killmonger tahtı sallıycak, Black Panther malup edicek kısmını tahmin edersiniz zaten. Neyse devam edelim.

Filmin ilk artısı Wakanda. Hakikaten dünyamızın içinde başka bir dünya ancak bu kadar güzel kurulabilirdi. Hem kuruluşu, gelişimi MCU’ya güzel yedirilmiş, hem de şimdiye kadar hiç duymamış olmamızı güzel bağlamışlar. O Afrika içerisinden geçip bir anda Wakanda’ya gelişimiz görkemli ve etkileyici olmuş. Özellikle Wakanda’nın kültürünü oluştururken teknoloji ve geleneği birarada başarıyla harmanlamış olmaları da ekstra güzel. Hatta bu iki unsura Panther’in doğüstü büyülü yanı da çok güzel eklenmiş.

Gelenek demişken, Afrika’nın kültürünü filmin temeline yerleştirilmesi, kabileleri ve onların adetlerini referans almaları da filme ayrı bir hava katmış. Asya Avrupa kültürlerini çok gördük, bu durum ayrı bir tazelik katmış filme. Bunun yanında bu temayı kullanarak Afrika’nın ve oradan başka ülkelere giden/götürülen bir toplumun sorunlarına da dikkat çekmeleri filme sağlam bir politik taban da yaratmış. Kuru bir popülist “zenciler eziliyor” söylemi değil yani, altı dolu.

Filmi güzel kılan unsurlardan biri de diğer MCU filmlerine göre daha ciddi bir hava yakalanmış olması. Mizah yine var ama Winter Soldier tadında düşünün. Hem yukarıda bahsettiğim alt tabanını, hem de hikayesini ciddiye alıyor ve o şekilde anlatıyor. Doğru bir kararla mizahı da belirli karakterler üzerinden yapıp (comic relief der ecnebiler) T’Challa’nın falan karizmasını belli düzeyde korumuşlar.

Karakterler kesinlikle artı. T’Challa biraz hikaye içinde direkt ilerleten değil de sürüklenen konumda kalmış. O sebeple eleştirilerde genelde çok olumlu görünmeyebilir ama bence görevini yapıyor, sadece üstüne pek bir şey koymuyor. Yoksa o mütevaziliğinde krallığın yükünü hissetmek mümkün. Kötü adamı da Joker’le fakan kıyaslayan yazılar gördüm, ilgisi yok. Ama Marvel standartlarında başarılı diyebiliriz. Hatta Loki’den sonra (Ragnarok’taki tarumar edilmiş halini saymıyorum, ilk Thor ve Avengers’daki haliyle birinci) ikinci sırada derim. (Bu arada Vulture’u unuttuk. Onunla kapışırlar diyelim) Killmonger çok derinlikli, orjinal değil ama motivasyonu, ideolojisi ve planıyla kendini gösteriyor. Michael B. Jordan da performansıyla hakkını vermiş.

Karakter bazlı esas vurucu nokta yan karakterler olmuş. Wakanda tayfasının hepsi on numara. Shuri zaten fenomen oldu, Nakia’dan Okoye’ye, Wkabi’den Mbaku’ya hepsi hem filme renk katma, hem de hikayeyi derinleştirme açısından beklenenden fazlasını veriyorlar. Her biri filmde kendi anını buluyor ve karakterlere boyut kazandırmayı başarıyorlar. Kralın sönük kalma sebebi biraz da onlar. Martin Freeman hayranı olarak onun karakterine de sempatik yaklaştım. Tek üzüntüm Klaw’un potansiyelinin heba olduğu yönünde. Buradaki hikayesel durumu anlıyorum (spoiler olmaması için yazamıyorum) ama sonuç hoşuma gitmedi.

Aksiyon sahneleri başarılı. Çoğu yerde gördüm, ben de katılıyorum James Bond esintisi dikkat çekiyor ve o havayı güzel veriyor, ki bununla ilgili kendilerinin de referans atmaları hoş bir detaydı. Teknik taktik ağırlıklı ve teknolojik ıvır zıvırla daha keyifli hale getirilmiş sahneler çok başarılı. Bu sahnelerde tasarım ve sunum son derece etkileyici olmuş. Özellikle baştaki ormandaki kısım, araba kovalamacasından daha çok hoşuma gitti, o tarzı biraz daha fazla görmek istemedim değil. İkisi de iyi ama. Birebir dövüşler de ise kareografi daha iyi olabilirdi sanki. Hem final dövüşü, hem de challenge’lar kötü değil ama daha güzel olabilirdi. Panther kostümü başta olmak üzere genel olarak kostüm tasarımı da başarılıydı. Özellikle savaşçıların hem kabile kültürüne uygun, hem de modern ve işlevsel duran kıyafetleri güzel tasarlanmış. Ses ve müzik ise süper. Efektler neyse de, müzik ton olarak filmin havasına uygun şekilde tasarlanmış ve kullanılmış.

Sonuç

Elimizde Marvel’ın ciddi işlerinden biri var ve ciddiye aldığında ortaya ortalamanın üstünde bir sonuç çıkarabildiğini bir kez daha göstermiş oldu. Benim gibi MCU filmlerinin tek düze hale gelmeye başladığını düşünenlere ilaç gibi gelecektir. Yukarıda belirttiğim önyargılara sahipseniz korkmayın, hiç biri gerçek çıkmayacak. Kuru bir propaganda ya da şişirme yok. MCU’ya yeni kapılar açıyor, gayet eğlenceli ama bir yandan da politik altyapısı olan ciddi bir hikaye anlatıyor. MCU’nun en iyi filmi olup olmadığı tartışılır ama en iyi filmlerinden biri olduğu kesin. Hala izlemediyseniz kaçırmayın. Bir başka yazıda görüşene dek esen kalın.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın