Marvel Animated Universe: MCU’dan Önce Gelen Birleşik Evren

Hepimiz ilk Iron Man filminin sonunda Nick Fury çıkıp “Bay Stark, artık daha büyük bir evrenin parçası oldun” dediğinde heyecanımızı tutamadık. Bu cümle bugün itibariyle 22 bir şekilde birbirine bağlı filmin kapısını açtı. Bize çizgi romanlardan hayran olduğumuz aynı dünyada yaşayan, birbirlerine müdahale eden, takım olarak çalışan kahramanları kanlı canlı görmemizin de sebebi olan MCU’nun başlangıcı oldu. Ancak benim gibi çocukluğunu 90’larda yaşayanlar aslında bu konsepte çok da uzak değildi. Marvel’ın birleşik bir evren yaratma fikri aslında 90’larda Fox Kids’te yayınlanan çizgi filmlerle başlamıştı. İşte bugün pek çoğumuzun süper kahramanlara hayran olma hikayesinde önemli bir yere sahip olan Marvel Animated Universe çizgi filmlerine göz gezdireceğiz.

X-Men: The Animated Series – Herşeyi Başlatan Çizgi Film

Marvel Animated Universe ‘in ilk tohumları 1992’de yayınlanmaya başlayan “X-Men: The Animated Series” ile başladı. Bu X-Men çizgi filmi kendi zamanına göre pek çok konuda yenilikçi ve öncüydü. Temelini, görsel anlayışını, yine 90’ların başında yayınlanmış, Türkiye’de 1 Numara Yayıncılık tarafından da basılan Jim Lee’nin X-Men çizgi roman serisinden alan bu çizgi film, daha önceki çizgi filmlerden farklı olarak birden fazla bölümde devam eden maceraları ile farkını baştan ortaya koymuştu. Öyle ki daha önce hiç bir çizgi filmde görülmemiş olan “Previously on X-Men/X-Men’de Daha Önce” kısmıyla önceki bölümde olanları özetleyen bir kısım bile eklemişlerdi. Bu yöntemle X-Men’in efsane olmuş Dark Phoenix, Days of the Future Past gibi pek çok hikayesini beyaz ekranlara taşıdılar. Ayrıca X-Men’in çizgi romanlarda farklı olmasını sağlayan ırkçılık, soykırım, din gibi son derece ciddi konuları ele almaktan da çekinmemişlerdi. Bu şekilde çocuk büyük tüm kesimlerin ilgisini kazanarak büyük bir başarı yakaladılar.

Iron Man: The Animated Series ve Fantastic Four: The Animated Series – Başarıyı Takip Etmek

X-Men’in başarısı ile gaza gelen Marvel, hemen arkasından iki önemli çizgi film ile diğer kahramanlarını da beyaz ekrana taşımaya karar verdi. Iron Man son derece mantıklı bir tercihti. Riske atmamak için olsa gerek Hawkeye, Scarlett Witch, War Machine, Spider-Woman (ki benim burada en beğendiğim kahramanlardan biriydi) gibi pek çok Avengers üyesini de devamlı olarak bünyesinde barındıran ama elbetteki Tony’i merkezine koyan çizgi filmi, Marvel’ın ilk ailesi takip edecekti. Çizgi romandaki orijinlerini aynen alan Fantastic Four, aynı Iron Man gibi yan karakterleri ile de dikkat çekiyordu. Bunların başında elbetteki çizgi romanlardaki ilk çıkışını Fantastic Four’da yapan Black Panther, normalde Spidey’e daha rahat bağlanan Daredevil ve her daim karizmatik duran Ghost Rider geliyordu. Yine ilk çizgi film çıkışını burada yapan sonra kendi spin-off serisine de kavuşan Silver Surfer’ı da unutmamak lazım tabi.

X-Men’in beklenmeyen başarısı elbetteki bu çizgi filmlerin üzerinde baskı yaratıyordu. Bunun yanında her çizgi filmin temelinde olduğu gibi (Bu söylediğimi anlayabilmek için lütfen Netflix’teki “The Toys That Made Us” belgeselini izleyin.) burada da kritik olan oyuncak satışlarıydı. Esas konu bu olduğu için Marvel ve o dönemki oyuncak ortağı Toybiz’in müdahaleleri ve bütçenin bir X-Men kadar olmaması hem kalite olarak, hem de seyir zevki olarak bu çizgi romanların bekleneni vermesinin önüne geçti. Hatta bu durum Fantastic Four’un çizgi romandaki bir sayısında alay konusu bile olmuştu. Çok uzun hayatlı olmasalar da ilk crossover maceralar bu iki çizgi film arasında olmuştu. Resmi bir crossover planı olmasa da Iron Man (kendi çizgi filmindeki haliyle) Fantastic Four’a konuk olmaya başlamıştı. Ama esas crossover olayını ciddi şekilde başlatan karakter her iki çizgi filme de konuk olan ve sonradan kendi şovuna kavuşacak Hulk olmuştu.

The Incredible Hulk – Marvel Animated Universe Başlıyor Mu Ne?

Marvel, Hulk çizgi filmiyle bu kez yatırımı biraz daha arttırmıştı. Dolayısıyla kalite artmış, hatta Hulk’u 80’lerde oynayan Lou Ferrigno Hulk’u seslendirmişti. Öncüllerinden farklı olarak daha karanlık bir ton seçen Hulk, genel hava olarak (ciddiyet falan olarak) X-Men’e daha yakındı. Eleştirmenlerden de yüksek not almıştı. Reyting olarak ise yine bekleneni karşılamaktan uzaktı. Ancak kendi çizgi filmindeki halleriyle katılan Iron Man ve Fantastic Four aynı evrende geçtiğinin üstüne basıyor, Ghost Rider, Thor gibi Marvel kahramanları konuk oyunculuklar yapmaya devam ediyordu. Ancak elbetteki düşük reytingler isteneni vermemekteydi.

Spider-Man: The Animated Series – En Son ve En Büyük Bomba

Marvel’ın MCU’dan önce en popüler kahramanı hiç kuşkusuz Spider-Man’di. Bu çok kolay empati kurulabilir, çoluk çocuk herkesin bir şekilde bildiği kahramanımız Marvel Animated Universe ‘e en son katıldı. Görsel olarak öncüllerinin kat kat üzerinde olan ve bu kez çok ciddi reklam kampanyalarıyla da desteklenen çizgi film X-Men’den sonra Marvel’a özlediği başarıyı katacaktı. Spider-Man’in en efsane hikayelerini beyaz ekrana büyük başarıyla taşımayı başardılar. Çizgi romandan bu hikayeleri bilenlere ayrı, hiç bilmeyenlere apayrı bir tat veriyordu.

Konu crossover olduğunda ise başta kahramanımız bol bol diğer kahramanlardan bahsediyor, onlara hiç çekinmeden referans atıyordu. Ancak olay elbetteki burada kalmayacaktı. Iron Man, Fantastic Four, Wolverine gibi yukarıda saydığımız hemen hemen bütün isimler Spidey’nin bu çizgi filmine bir şekilde konuk oldular. Ama esas bomba Marvel Comics’in çizgi romanlarındaki en büyük eventlerinden biri olan Secret Wars’ı adapte etmeleriydi. Önceki çizgi romanlardaki kahramanların ve kötülerin büyük çoğunluğu bu event ile bir arada tam bir macera yaşadılar ve bir çocuk olarak o bölümlerin nasıl bir iz bıraktığını anlatmak istesem de anlatamam.

Son Denemeler, Bir Dönemin Bitişi ve Yeni Dönemin Başlangıcı

Marvel daha sonrasında aynı durumu Spider-Man Unlimited ve Avengers: United We Stand ile denese de başaramadı. O çizgi filmlerin başarısını asla yakalayamadı ve MCU’nun başlangıcına kadar gidecek Marvel Entertainment’ın çöküşü başladı. Bu iki çizgi filmden istediğini alamayan Marvel Ent. iflasını açıkladı, Marvel elindeki popüler karakterlerin haklarını sağa sola satmaya başladı. Bu hakları alan firmalar X-Men ve Spider-Man filmleriyle içinde bulunduğumuz “Süper Kahraman Filmleri” dönemini başlattı. Marvel da buradan edindiği parayla ilk MCU filmi Iron Man’i çekmeyi başardı. Sonrasını zaten biliyorsunuzdur.

Bugün çocukluğuma çok büyük etki eden, fantastik dünyalara hayranlığımın sebeplerinden bazılarına göz attık. Marvel birleşik evren fikrini ilk burada uygulamıştı. Eğer bir yerlerde bu çizgi filmlere denk gelirseniz, muhakkak izlemenizi öneririm. O dönem çocuk olanlar zaten şu an geçmişe gittiler. Bir başka yazıda görüşene dek esen kalın.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın