FilmYorum – Justice League (2017)

Uyarı: Yazının Giriş, Hikaye ve Sonuç kısımları Spoilersız olma gayretiyle yazılmıştır. Ancak ikinci sayfasında yer alan Artılar/Eksiler bölümü tamamen spoilerlıdır. Şimdiden uyarıyoruz, eğer sayfayı çevirir ve spoiler yerseniz, sorumluluk tamamen size ait olacaktır. Bilginize...

Künye

Yönetmen: Zack Snyder, Joss Whedon
Oyuncular: Ben Affleck, Gal Gadot, Henry Cavill, Ezra Miller, Jason Momoa, Ray Fisher, Amy Adams, Jeremy Irons, Ciaran Hinds
Tür: Fantastik; Aksiyon, Macera
Ülke: ABD, Yayın Tarihi: 17 Kasım 2017 Süre: 120 dakika

Giriş

Çok zorlu bir süreçten geçerek geldi beyaz perdeye Justice League. DCEU’nun başlangıç filmi “Man of Steel” rezil bir başlangıç yapmış, “Batman v Superman” iyi yanları olsa da başarız bir iş çıkarmıştı. “Suicide Squad” kötü değildi ama evreni üzerine kurmak için çok köşedeydi ve onun da ciddi zaafları vardı. Tam umutlar biterken “Wonder Woman” önceki başarısızlıkları gölgede bırakmış ve “Acaba bu evren kurtulur mu?” dedirtmişti. Yine de bu filmin başında başarısızlıkların sorumlusu Snyder vardı ve tam filmi bitirmek üzereyken ailevi sebepleri nedeniyle projeden ayrılmış, yerine “Age of Ultron” ile tatmin etmemiş Joss Whedon gelmişti. Bir de normalde filme heyecanımızı arttırması gereken fragmanların berbat olmasından kaynaklanan ön yargılarımız vardı. Ve en sonunda film gösterime girdi, bu (belki Marvel’ın kahramanlarından daha çok) sevdiğimiz kahramanları yine kötü bir şekilde göreceğimiz endişesiyle salonlardaki yerimizi aldık. Peki sonuç beklediğimiz gibi felaket miydi? Gelin bakalım.

Hikaye

Darkseid’ın yardakçısı Steppenwolf’un, dünyayı istila etmek, bildiğimiz şekliyle hayatı sonlandırmak için üç adet Motherbox’ı bir araya getirmesi gerekmektedir. Bunun için de sağa sola Parademon’ları gönderir. Bir şekilde bu olaya uyanan Batman, bu işi zenginliği ve alet edavat takımıyla çözemeyeceğini hemen anladığı için süper kahramanlardan kurulu bir takım oluşturması gerektiğine karar verir. Wonder Woman zaten kankasıdır, olayın ciddiyetini de bildiği için o bir. Bunun yanına ergen deneyimsiz ama hızlı kahramanımız Flash, Motherbox tarafından yaratılan yarı insan yarı makine Cyborg ve metalci kimliği ve kaslı yapısıyla kahramanlığını bir sahil kasabasıyla sınırlayan Aquaman eklenecektir. Acaba bu kahramanlar Superman’in yokluğunda yeterli gelecekler midir?

Sonuç

Sonuç kesinlikle beklediğimiz kadar kötü değil, gayet iyi bir süper kahraman filmi. Son derece risksiz bir şekilde bir süper kahraman filmlerinden beklediğiniz her şeyi fazlasıyla veriyor. Hatta fragmanlarda görüp endişelere gark olduğunuz saçmalıklar bile eğreti durmuyor, akıp geçiyor. Kusursuz, muhteşem falan diyemem (ki DCEU filmleri listemde WW’den sonra ikinci sırada) ama en azından ilk defa bir Snyder DCEU filminden sinirlenmeden ve mutlu ayrıldım. En sonunda mesaj vericem diye kahramanların tarumar edilmediğini görmek çok sevindiriciydi.

Hataları yok mu var, var tabi. Ama hiç biri ölümcül ya da sizi filmden soğutucak kadar saçma değil. Mesela BvS’nin en güzel yanı dediğimiz (ki orda da adam öldürtüyolardı ya neyse) Batman burada bambaşka bir şekle bürünmüş ve biraz fazla laubali/sulu olmuş. Hikayenin sonu ve Supo’nun dönüşü (Spoiler sayılmaz diye düşünüyorum) biraz alelacele bağlanmış. Karakterler çizgi romana sadık olmamışlar (ama bu sizi o kadar rahatsız etmiyor bu arada) ve biraz tek boyutlu kalmışlar. Hikaye de genel olarak çok büyük bir yenilik içermiyor, giriş kısmı biraz yavan ve uzun olmuş, kötü adam da çok komplike ilginç bir kötü adam değil, zirve noktası son savaş da tekdüze olmuş.

Yine de bu kahramanları birarada görmek çok güzeldi. Aralarında yakalanan uyum ve takım olma halleri de yine başarılıydı. Teker teker de beklenenden daha iyi olmuş çok sırıtmamışlar. Kötü adamın yavanlığı da hikaye içinde eriyor ve kayboluyor ve genel olarak Darkseid’ın yardakçısı olduğunu düşündüğünüz için de sizi çok rahatsız etmiyor. Snyder filmleri kadar karanlık bir tonu yok ama Marvel filmleri kadar cıvıl cıvıl da değil. Espri düzeyi bir iki yerde sululuğa kaçsa da, genel olarak eğlendirme amacını yerine getiriyor. Dramatik kısımlar da aşırı derin olmasa da önceki Snyder kütüklüklerine kıyasla daha başarılı. Yer yer filmin iki farklı yönetmen tarafından ele alındığı anlaşılsa da bu durumun da sizi çok rahatsız edeceğimi düşünmüyorum.

Yani genel olarak başarılı bir film olduğunu, çok çok büyük bir beklenti yaratmadan, keyifli bir DC filmi izlemek istiyorsanız kaçırmamanız gerektiğini düşünüyorum. New 52 Justice League çizgi romanının ilk cildini sevdiyseniz, (ki olaylarda ordakine çok yakın) bunu da seversiniz. Şimdi detaylara girmek için sizi (Spoiler hassasiyeti olmayanları tabi) diğer sayfaya alayım.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın