AltList – Star Wars Filmlerinden En Başarılı 10 Işın Kılıcı Sahnesi

Bugün Star Wars günü. Bilmeyenler için 4 Mayıs tüm dünyada “May the 4th Be With You” kelime oyunu ile Star Wars günü olarak kutlanır. Geçen sene “Star Wars’un En Duygu Dolu 8 Sahnesi“ni yazmıştım. Bu sefer ne yapsam diye düşündüm, geçmişe saplanıp kalmanın alemi yok dedim, eğer Star Wars ile ilgili bir liste yapılacaksa ilk yapılması gereken Işın Kılıcı Savaşları’dır dedim. Bu savaşlar evreni şekillendiren, Star Wars’ı sıradan bir bilim kurgu olmaktan çok öteye taşıyan sahnelerdir. Star Wars’ın temelini oluşturan “Aydınlık vs Karanlık/Jedi vs Sith” felsefesinin fiziksel olarak sembolize edilişidir. Her biri ya duygusal ya da görsel bir şölen sunar. Her Star Wars severin kafasında bu liste vardır zaten. Ben de kendi kafamdakini sizlerle paylaşmak istedim. Sizler de bu listeyle ilgili yorumlarınız, sıralamada doğru yanlış bulduğunuz kısımları ve kendi listelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Bir kaç not ekleyeyim. Öncelikle sahneleri yorumladığım için elbette Spoiler içerecek. On göre. Sadece filmleri aldım listeye. Çizgi dizilerde, çizgi romanlarda ve kitaplarda da en az buradakiler kadar efsane sahneler var ancak listeyi bir yerde sınırlamak gerekiyordu. Birde filmleri görsel olarak bulmak daha kolay. Orjinal üçlemeye az yer vermişsin derseniz de haklısınız. Ancak görsel olarak biraz geride kalmışlar ve sonradan ışın kılıcı dövüşlerinde koreografinin önemi keşfedildiği için bu alanda prequel üçleme öne çıkıyor. O sebeple ağırlık oradan oldu.

Anlaştıysak, o zaman hep beraber Star Wars tarihinin en başarılı 10 Işın Kılıcı Sahnesine bakalım.

10- Obi-Wan Kenobi Vs. General Grievous – (Revenge of the Sith)

Açılışı görsel bir şölenle başlatalım. Dört kollu bir robotla dövüşmenin estetiği paha biçilemez. Özellikle Grievous’ın açılışta 4 ışın kılıcıyla birlikte yaptığı şov kesinlikle muhteşem. Eğer Star Wars’ın kötü adamları listesi yapsak (seneye belki :)) Grievous her şekilde kendine bir yer bulur zaten. Işın kılcı düellosu olarak başlayan bu sahnenin bir süre sonra kovalamacaya dönüşmesi ve Obi-Wan’ın fiziksel olarak kendisinden daha güçlü rakibini bir şekilde yenebilmesi son derece keyifli. Hem çeşitlilik, hem görsellik olarak bu listede olmayı hak ediyor.

9- Yoda Vs. Count Dooku – (Attack of the Clones)

https://www.youtube.com/watch?v=VyyWiqdpY6M

Bu sahnenin listeye girmesinin en büyük sebebi sürpriz etkisi. Bugüne kadar ya Luke’un sırtında şakacı kimliğiyle ya da konseydeki oturaklı, bilge kişiliğiyle tanıdığımız Yoda, bu dövüşte hem ışın kılıcı hünerlerini hem de atletik yapısını ilk kez gözler önüne seriyordu. Güce olan hakimiyetini de birinci elden görme şansını yakalıyorduk. Eğer Obi-Wan ve Anakin’i kurtarmayacak olsa Dooku’nun hiç şansı yoktu. Ama elbetteki bu dövüş Yoda’nın listemizdeki tek dövüşü olmayacak. Devam edin efendim.

8- Mace Windu Vs. Darth Sidious – (Revenge of the Sith)

https://www.youtube.com/watch?v=RrekLjuJ4Lc

Bu sahne listemizde çünkü Palpatine’in Darth Sidious’a dönüşüşünü ve kendisinin ne kadar güçlü olduğunu direkt gözlerimizle ilk kez görüyoruz. Anakin’in Palpatine’in çıraklığına geçişinin ilk adımını da yine bu sahne bize gösteriyor. Beni en çok üzen ise önceki filmlerden karizmasına saygı duyduğumuz, belki de en sağlam Jedi’lardan Mace Windu’nun hem ne kadar güçlü olduğuna (Adam Palpatine’i yeniyor daha ne yapsın?) hem de kendisinin zamansız gidişine şahit oluyoruz. Keşke daha çok zaman geçirseydik seninle Mace Windu.

7- Obi-Wan Kenobi vs. Darth Vader – (A New Hope)

Bu sahne Star Wars filmlerindeki ilk ışın kılıcı dövüşü. Öyle bir tarihsel önemi var yani. Kronolojik olarak da Episode 3’ten sonra usta ve çırağın ilk karşılaşması. Evet çok bir koreografi yok, estetik olarak listedeki diğer dövüşlerin gerisinde. Ama bu sahneyi unutulmaz kılan öncesinde, sırasında ve sonrasında olanlar. Obi Van’ın Vader’ı gördüğündeki ifadesi, dövüş sırasında Vader’ın “Son karşılaştığımızda öğrenciydim. Şimdi ustayım” söylemi ve dövüşün sonunda Luke ve arkadaşlarının kaçabilmesi için Obi-Wan’ın kendini feda etmesi. Yani bu sahne hem duygu yoğunluğu ile, hem de önemi nedeniyle listemize girmeyi her türlü hak ediyor.

6- Rey & Ren vs. Snoke’un Korumaları – (The Last Jedi)

En son üçlemeyi genel olarak beğenmiş olmama rağmen, ışın kılıcı dövüşleri konusunda çok iyi olduğunu söyleyemeyeceğim. Mesela Rey ile Kylo Ren’in ilk dövüşü tam bir hayal kırıklığıydı. Ama bu sahneyi başarılı buldum. Hem açılışta Kylo’nun ustasına ihanet etmesinin Star Wars evrenine yakışır bir hareket olduğunu düşünüyorum, hem korumalarla kahramanlarımız arasındaki dövüşte son derece hoş bir estetik yakalanmış ve sonunda “Bana katıl” klasiği ve ikilimizin kapışması da yerinde bir final olmuş. Hala sevmiyorum Kylo’yu ama en azından bu sahneyle karakterine biraz derinlik katılmış oldu. Son filmi görüp yorumlayana kadar yeni üçlemede en iyi ışın kılcı sahnesi bence bu.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın