OyunYorum – Leisure Suit Larry: Reloaded (2013)

(Bu yazı orjinal olarak AltDünya v1’de Tutlu Tuzlu tarafından 16.09.2016’da yazılmıştır. Aşağıda elimizden geldiğince güncellenmiş, v2’ye adapte edilmiş olup, herhangi bir tarihsel hata, zamanı geçmiş bilgi varsa, affınız rica olunur)

Künye

Firma: Replay Games, N-Fusion Interactive, Intermarum Replay Games
Çıkış Yılı: 2013
Tür: Adventure
Platform: PC (Ayrıca Android, Microsoft Windows, iOS, Macintosh operating systems, Linux)

Giriş

90’ların başı oyun dünyası için çok güzel dönemlerdi. Grafikler oyunun ana unsuru değil sadece faydalı bir aracı olarak görünüyordu. Bu sebeple de oyun yapımcıları oyun mekaniklerinden daha çok oyunun hikayesini güzel yapmaya özen gösteriyorlardı. İşte bu dönemde “Point&Click Adventure Oyunları” dediğimiz tür öne çıkmaktaydı. Bugün yerini Telltale Games’in adventure oyunlarının aldığı (Point&Click oyunları da text adventure’dan devralmıştı ama ben o dönemlere yetişemedim) adventure oyunları aşırı tek yönlü oynanışına rağmen bize kararları bizim verdiğimiz bir kitabı okutuyor hissiyatı yarattığı için dönemde esip gürlüyordu.

Adventure oyunu dediğinizde ise iki firma öne çıkıyordu. İlki Monkey Island’lar, Indiana Jones’larla türü bambaşka boyuta getiren Lucas Arts, diğeri de sektörün dev ismi (İşte bugünün EA’sı falan tadında düşünün) adventure türünün kurucu üyelerinden Sierra’ydı. Sierra 80’lerde text adventure’larıyla bu türe önderlik etmiş, Police Quest, Space Quest, King’s Quest gibi serileriyle türü altın çağlarına taşımıştı. Bu seriler arasında bir tanesi farklı bir özelliğiyle öne çıkıyordu; ergen cinsel mizah anlayışı. O dönemi görenler bahsettiğimin kel kafalı kahramanımız olduğunu hemen anladılar. Leisure Suit Larry serisi işte o yıllarda ergenlik dönemlerinde olan, her cinsel referansa yükselen genç oyuncu kitlesini başarıyla kendisine çekmiş (Ben Love for Sail ile tanışmıştım) ve altı oyunuyla (sonradan çıkan iki salak oyunu seriden saymıyorum) kendine has bir yer edinmişti.

Serinin yaratıcısı Al Lowe 2011’de ilk oyunu reboot etmek için bir kickstarter kampanyası başlattı, kısa sürede hedefini tutturdu ve aştı, ayrıca 2013’te yayınlanarak bu kampanya aracılığıyla dağıtılmış ilk oyun olma başarısını da gösterdi. Peki girişi bu kadar uzun tuttuktan sonra, oyun nasıl olmuş sorusuna hızla cevap arayalım bakalım.

Hikaye

Oyunun hikayesi orijinal sürümle aynı. Yine 1980’lerdeyiz. 40’lı yaşlarındaki bir yazılım satıcısı olan Larry Laffer, yalnızlıktan bıkmıştır, bekaretini kaybetme ve belki de gerçek aşkı bulmak için Lost Wages (bir Las Vegas parodisi) tatil kentine gitmeye karar vermiştir. Buradan sonrası başarısız denemeler ve eğlenceli cinsel çağrışımlarla dolu bir maceraya dönüşecektir.

Artılar/Eksiler

Oyunu oynadıktan sonra ilk hissiyatım eski stil adventure oyunlarını oynamayı ne kadar özlediğim oldu. Hakikaten mouse/klavye becerilerini şart koşan nice oyundan sonra kolay oynanışı sebebiyle sadece kafamı yoran bir oyun oynamak taze bir değişiklik oldu. Aynı zamanda Larry’i ve onun çarpık espri anlayışını da çok özlemişim. Tabii ki o ergen dönemlerim kadar etkileyici değil ama yine de o ergen bel altı espriler beni yeterince güldürmeyi bildi. Ama bunlar tamamen benim duygusal hissiyatımla alakalı konular.

Biraz daha detaylı analize geçersek. Olumlu yanlardan başlayalım. En önemli artısı elbette grafikler. Gerçekten pürüzsüz, göze çok hoş gelen ve içinde bulunduğu atmosferi başarıyla yansıtan bir tarz yakalanmış. O eski karakterlerimizi şöyle dünya gözüyle görmek çok keyifli bir his. Şehrimizde bu grafiklerin ve ortamın hakkını verecek kadar renkli ve “sapkın”. Bir diğer artı noktamız yukarıda da bahsettiğim mizah anlayışı. Al Lowe’un cinsel espri konusundaki başarısı bugünün standartlarıyla da değer kaybetmemiş.  Dediğim gibi pek çok +18 espri var ama artık bazı şeyleri aştığım için olsa gerek o kadar da “pis” gelmedi bana. Ayrıca kuru seksüalite taşımayıp gerçekten komik olduğu için de kesinlikle deyiyor, ki yine de 18 yaş altının oynamamasını önemle tavsiye ediyorum.

Başka ne artılarımız var? Seslendirme yine muhteşem. Larry’i daha önceki oyunlarla aynı amca (yaşlıdır diye tahmin ediyorum) seslendiriyor ve yine harika bir iş çıkartıyor. Seslendirme kadrosunun kalanı da mükemmel bir iş çıkartmış. Sadece “Arka Ses”in (Narrator diye geçiyor, anlayın işte) Larry 7’dekinden farklı olması beni üzdü ama buradaki kişi de işini başarıyla gerçekleştiriyor. Müzik yine oyunun tonu ve karakterimizin tarzıyla son derece uyum içinde. Dediğim gibi oynanış benim için bir artıydı ama siz eski tip adventure oyunlarına aşina değilseniz alışmanız biraz zaman alabilir. Bunun yanında artık her oyunda olan “Achievement”ların eklenmesi de oyunun birden fazla kez oynanabilirliğini arttırması açısından faydalı buluyorum. Eski oyunun aynısı olması da nostalji hissiyatı arayanlar için bir artı olarak eklenebilir.

Peki hiç mi kötü yanı yok? Tabii ki var. Öncelikle oyunu çok kısa buldum, hemencecik bitiverdi. Aynı oyun olduğunu biliyorum ama sanki daha uzun bir deneyim beklemişim. Biraz daha bir şeyler eklenseymiş keşke. Ya da mesela bir kaç oyunu bir arada reboot etselermiş daha doyurucu bir oyun ortaya çıkabilirmiş. Başka, oyunda yer yer küçük bug’lar dikkat çekiyor, işte ekran donuyor, bazen bir yerde olması gereken şey seçilemiyor falan gibi çok büyük bir sorun olmayan ama o an için sinirinizi bozan programsal hatalar olabiliyor. İlk oyunda da sorun olan para kazanma zorunluluğunun ve kazanmanın tamamen şansa dayalı olması problemiyle ilgili bir şey yapmamış olmalarını da eksiler hanesine yazıyorum. Ne biliyim bir hile koymaları ya da alternatif bir yolla çözmeleri daha güzel olabilirdi. Onun dışında bazı esprilerin yeni nesil için fazla eski olduğunu eklemek lazım. Bir de o baştaki yaş kontrolü için konulmuş quiz çok gereksiz. Hani belki bir kez yapmak eğlenceli ama zorunluluk olması o keyfi biraz baltalıyor.

Sonuç

Sonuç olarak elimizdeki ilk Larry oyunun sadece makyajlanmış bir hali, yani bir “Monkey Island:Special Edition” değil. Bu sebeple herkese değil, daha çok Larry’yi tanıyan, güzel hatırlayanlara yönelik olmuş. Eğer efsaneleri duymuş ve merak ediyorsanız, oyunu fazla ciddiye almadan, çerezlik oyunlar kategorisinde kabul edebilecekseniz almanızı tavsiye ederim. Güzel bir indirimde denk getirmeniz harcama/fayda oranı açısından daha iyi olacaktır.

Buradan yapımcılara diğer oyunları da “Reload” etmeleri çağrısını yaparak yazımı sonlandırıyorum. Yazıyla ilgili yorumlarınızı aşağıya eklerseniz beni ihya edersiniz. Bir başka yazıda görüşene değin, esen kalın…

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın