ÇizgiRomanYorum – Tanto: Efsane Hikayeler (2020)

Künye

“Tanto: Efsane Hikayeler”

Yayıncı: Kendisi ?
Dil: Türkçe, Basım Yılı: 2020
Yazar: Onur Çetincengiz
Çizerler: Ferdi Aydın, M. Emin Sincar, Can G. Açıkgöz, Tolga Güngör, Erişcan Türk, Kenan Böğürcü, Emrah Çıldır, Hüseyin Esen

Giriş

Sitenin dönüşüyle, Onur Çetincengiz’in efsane kahramanı Tanto’nun yeni kitabının çıkışının aynı tarihlere denk gelmesi keyifli bir tesadüf oldu. Hem çizgi roman yorumlarımızın dönüşünde tanıdık bir kahraman olması güzel, hem de “Siz şuraya iki dandirik yazı yazana kadar başkası komple bir çizgi roman yazar, resmeder, basar, dağıtır” mesajı verdiği için manidar. Onur sitemizin devamlılarından, tekrar tekrar anlatıp laf kalabalığı yapmak istemiyorum. Kendisini tanımak isteyenler için şurada röportajımız (hala ilk ve tek AltRöportaj’ımız), kahramanımız Tanto’ya bir girizgah yapmak isteyenler için de şurada ilk sayısı (aslında sıfırıncı sayı sayılır ama neyse) Kısa Öyküler çizgi romanının yorumu mevcut.

Onur’un kendi yazdığı, basımından dağıtımına kadar her şeyini üstlendiği, tamamen bir tutku işi olarak ortaya koyduğu Tanto bu kez iddalı bir isimle konuk oluyor bizlere: Efsane Hikayeler. Sitemizin hiç bir zaman tarafsızlığından ödün vermediğini (işin içine maddiyat girmesi lazım taraf olabilmemiz için, bizi o kadar ciddiye alıp para verecek kimseyi bulamadık) bilenler, bu yazıda çizgi romanın ismi hak edip etmediğini ölümüne yorumlayacağımızı da biliyorlardır. O zaman yoruma geçelim.

Hikaye

Eski yazılara bakmaya üşenip, sadece bu yazıyı okumak isteyenler için kısaca açıklayayım; Tanto modern anlayışla yazılmış bir western/vahşi batı kahramanı. Olaylar klasik vahşi batı ortamlarında geçiyor ama klasik western’lerin asla yapamadığı kadar vahşi’lik kısmını önümüze seriyor. Tanto inanılmaz bir silahşör olmasının yanında, kendisine fark yarattıran bir de katanası (Tanto Japon bıçak ya da kaması anlamına gelmekte) bulunmakta ve kol, bacak, kafa kesmekten çekinmemektedir.

İlk kitap Kısa Hikayeler adına da uygun olarak 7 kısa hikayeyle bize Tanto’yu tanıtıyordu. Bu kez ilkinden farklı olarak tadımlık öykülerden ziyade yine kısa ama bu kez daha kendi içinde bütünleşik hikayeler mevcut. İlk girişteki isimsiz hikayeyle beraber 8 macera var. Buradaki öyküler, sadece Tanto’yu tanıtmak amacında değil, onun moral pusulasını, bakış açısını ve yaşadığı coğrafyada ona nasıl bakıldığını gösterip karakteri derinleştiriyor. Yorumlara geçmeden bu kitabın da hala 1.sayı olmadığını, hala karakteri tanıma evresinde olduğumuzu hatırlatmak isterim.

Artılar/Eksiler

Esas konulara gelmeden teknik konuları aradan çıkartayım. Basım olarak ilkinin bir tık üstüne çıktığını, kalın fasikülden cilde başarılı bir geçiş olduğunu ileterek başlayayım. Artık elimizde bir çizgi roman cildi var. Bu ilk artı. Kapak da havasıyla eski çizgi roman severlere bir yerlerden tanıdık geliyordur diye tahmin ediyorum. Teksas, Tommiks, Kızılmaske, Zagor gibi klasik çizgi romanların kapaklarını yapmış olan Aslan Şükür tarafından yapılmış. Kapağın muntazam güzellikte olmasının yanında inanılmaz hoş bir referans ve saygı duruşu olmuş kanımca.

8 farklı çizer (ve doğru gördüysem sadece Emin Sincar ilkinde de vardı) olması ilkinde olduğu gibi yine güzel bir artı. Her farklı çizimin hikayeye ayrı bir hava katmasının yanında çizimlerin (hatta renklendirmelerin de) hikayeyle yakaladıkları uyum için de ayrıca tebrik etmek gerek. Yine farklı çizerler olsa da karakterin bütünlüğünü bozmuyor olmaları da önemli. Ayrıca karakterin farklı kalemlerden farklı görselleri olması da keyifli. Yani hem basım, hem çizim olarak yine kendisinden beklenenin üstüne çıkmayı başarıyor Tanto. İlkini bu açılardan övmüştüm, bence bu kitap onu geride bırakmayı başarmış.

Şimdi içeriğe gelirsek, hikaye kısmına da yazdım, içeriğin ilkine göre öne çıkan özelliklerinden biri kısa da olsa her bölümün tam bir hikaye anlatıyor olması. İlk kitap Kısa Hikayeler’in tam hikayelerin içinden Tanto’yu tanımamız için gereken kısımların kesilmesiyle oluşmuş olması, birinci sayıya hazırlık olarak doğru bir yaklaşımdı ama buradaki tam hikayeler, karaktere ciddi bir derinlik katmış. Karakterin olaylara yaklaşımını, neden bu şekilde davrandığını, hassas noktalarını daha net çözebiliyoruz. İlkindeki karakter odaklı havadan, bu kez karakteri artık biliyor olmanın da verdiği avantajla, hikaye odaklı bir havaya geçiş kesinlikle doğru tercih olmuş.

Ama bu kitabın esas vurucu noktası, esas almanızı şart koşan yanı elbetteki politik duruşu. Onur bu çizgi romanda sadece bir kahramanın maceralarını anlatmakla sınırlı kalmamış, güncel konuları hikayelerine yedirerek bir duruş da sergilemiş. Bunu iki açıdan övmek istiyorum. Birincisi günümüzden çok çok uzak zamandaki bir dönemi konu almasına rağmen, bugün tartıştığımız konuları hikayesine öyle güzel adapte etmiş ki, ne karakterde ne de hikayede en ufak bir zorlayıcılık hissetmiyorsunuz. Yani klasik yazar hatası olarak mesaj vereceğim diye karakteri ya da hikayeyi heba etmemiş.

İkinci öveceğim nokta da şu, hikayeyi heba etmediği gibi mesajını da çok net vermeyi başarmış. Ülke olarak tartışırken bile saçmaladığımız çocuk tacizleri, ırkçılık, kadın istismarı konularını son derece ciddiyetle ele almış Onur, hikayesine son derece doğal olacak şekilde eklemiş ve söylemek istediklerini de hiç hafifletmeden olması gerektiği gibi söylemeyi başarmış. Daha da önemlisi bu kısacık hikayelerle hislerini size geçirmeyi başarıyor olması. Eminim siz de elinize alıp bu hikayeleri okuduğunuzda yazarın hissiyatını anlayacak ve hikayelerin size dokunduğunu hissedeceksiniz. İşte Tanto’yu ayrı bir koymanız gerekenler de bu hikayeler. İşte bu hikayelerle de Tanto, Efsane Hikayeler adının hakkını veriyor.

Hiç mi negatif bir şey yok diyenler için de kısa olduğunu, daha fazlasını istediğimizi yazayım, taraflı demesinler. 😉

Sonuç

Onur’u tanımıyor olsaydım da ilk kitabı seveceğimi, beğenerek okuyacağımı söylemiştim zaten. Bu kitap her konuda ilkini geride bırakmayı başarıyor. Teknik olarak bir adım ileri, içerik ilkinden daha bütün ve hikayeler de ilkinden daha derin. Sırf sosyal meselelerdeki duruşuyla bile alınmayı hakediyor. Yine Onur’dan direkt olarak alabileceğiniz gibi bu sefer dağıtım ağı da daha geniş sanki. Teyit edemesem de kendisinin söylediği, “Tanto:Efsane Hikayeler’i İstanbul Çizgi Roman Dükkanlarının hepsinde, Eskişehir Zahiri Çizgi Roman, İzmit Prestij Çizgi Roman, Ankara Devri Alem Sahaf, Goril Cizgi Roman Dükkanı ve Jedbang’da bulabilirsiniz :)”. Ben Presstij’in (bu arada güzel indirimler var burada, sırf bu çizgi roman için girip, fiyatları görüp, 15-20 tane çizgi roman aldım. Bu övgümü görüp sponsor olurlar hayalindeyim hala) internet sitesinden (istesem Onur ücretsiz gönderirdi heralde ama o zaman ben destek olmamış olurdum, bana yakışmazdı) söyledim, hemen geldi.

Onur’a böyle güzel bir iş çıkardığı için bir çizgi roman sever olarak teşekkür ederim. Siz okuyucuların da mutlaka arşivinde olması gereken işlerden biri. Bunun yanısıra arkasında herhangi bir desteği ya da yayınevi olmamasına rağmen kaliteden hiç ödün vermeden böyle güzel bir sonuç çıkardığı için size hitap etse de etmese de desteklemeniz gerektiğini düşünüyorum. Onur’un yaptıklarının karşılık bulması demek, nice farklı ve başarılı fikri olan ama güvenemeyen insanlara da örnek teşkil etmesi demek. O sebeple herkesi bu güzel esere destek olmaya davet ediyorum. Paranızın karşılığını alacak olmanız da cabası. Bir başka yazıda görüşene dek, esen kalın.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın