ÇizgiRomanYorum – Tanto Doğuyor! (2022)

Künye

“Tanto Doğuyor!”

Yayıncı: Kendisi + Yüzde 2 Yayıncılık
Dil: Türkçe, Basım Yılı: 2022
Yazar: Onur Çetincengiz
Çizer: Kenan Böğürcü

Giriş

Siteyi sevenlerin Onur’a büyük minnet duymaları gerektiğini düşünüyorum. Baktığım zaman sitenin yeniden harekete geçmesi (Podcast olayına dalma hayallerim hala var ama o da zaman alıyormuş ya la 🙂 ), Onur’un yeni çizgi roman çıkartmasıyla paralel olarak ilerliyor. Bu tesadüf değil tabi. Normal şartlarda işten güçten kafamı kaldırıp da bir yazı yazayım demem için “Sandman” gibi efsane bir dizi (çaktırmadan öveyim dedim) bile yeterli gelmiyor artık. Ancak hem Onur’un çizgi romanlarının el emeği göz nuru olması, maddi manevi her şeyi kendi başına üstüne alarak yapması, hem yerli çizgi romana üst düzey bir kalite, taze bir soluk getirmiş olması, hem de ve daha önemlisi yerli geek komitesi tarafından hak ettiği ilgiyi görmüyor olması beni bu çizgi romanların tanıtımda küçük de olsa bir katkı sağlama konusunda daha da yüreklendiriyor. Sitenin adının AltDünya olması ana akımı takip edecek olmamızdan değil, alternatif ama kaliteli işlere dikkat çekmeyi hedeflememizden geliyor.

Bu sefer girişte Onur güzellemesi yapmam için daha çok sebep olsa da (bu sefer kitabı elden alıp (parasını vererek tabi 🙂 hediye etseydi de destek olmak için kabul etmezdim), yıllardır aynı şehirde olsak da ilk kez yüzyüze tanışıp sohbet ettik övünmek gibi olmasın) bu kitap hakkında söylenecek çok fazla şey olması sebebiyle en alta sitemizdeki Onur yazılarının linkini bıraktım. Merak edenler oradan da bakabilirler. Sadece Onur’un daha nice merakla beklenecek projesi olduğunu iletip elimizdeki kalın çizgi romanı anlatmaya geçelim.

Hikaye

Daha önceki tadımlık hikayeler ayrı bir yerde olsa da (Tanto kimdir, nedir diyenler bir zahmet önceki yazılara baksınlar aşağıdaki linklerden 🙂 ) artık Tanto’nun ilk üç sayısı elimizdeki. Spoiler vermeyeceğim tabii ki, şunu söyleyebilirim, burada Tanto’nun doğuşu, gelişimi, kendini geliştirişi, ilk solo macerasını, bir kahraman haline gelişini ve her kahraman gibi kendi baş kötüsünü buluşunu öğreniyoruz sonunda. Bu sayede diğer hikayelerin çok daha anlamlı hale geldiğini görüp baştan okumak isteyeceksiniz.

Artılar/Eksiler

Tanto’nun önceki sayıları geldiğinde hemen bir kaç dakika içinde okuyup bitiren benim, bu sefer okumam biraz daha uzun sürdü. Bunun ana sebebi diğerlerine kıyasla azıcık (!) daha kalın olması. 🙂 Elimizdeki cilt 212 dolu dolu sayfaya tekabül ediyor. Dolu doluyu boşuna söylemedim, estetik ve sayfa doldurma kaygılarıyla börtü böcek, ya da karizmatik pozlarla değil, direkt macera dolu sayfalardan bahsediyorum. Flashbacklerle orijini anlatan ilk macera tam 98 sayfa sürüyor. Uzun olması sizi korkutmasın, her sayfa anlatıma hizmet ettiğinden sıkılacağınız bir an bile olmayacak. Buraya hemen bir 150 TL’lik fiyat yorumumu da ekleyeyim. Geçen gün bir çizgi romancıda dolaşırken fasiküllerin 70-80 TL’ye satıldığını görünce, elinizdekinin de 10 fasikülden fazla içerik sunduğunu düşününce, aynı kalınlıktaki ciltlerin bunun iki üç katına satıldığını düşününce fiyat kalite konusunda da iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz Onur’un.

Kısa ve Efsane hikayelere kıyasla hem çizim, hem de anlatım olarak bu sefer tek elden çıktığı için (sondaki minnak manga tarzı tatlı sürprizi saymazsak) daha oturaklı. Yeni jenerasyonun o tarz nostaljik işlere yaklaşımını bilmiyorum ama bizim jenerasyonun efsaneleri Teksas Tommiks dönemlerini hatırlatması benim çok hoşuma gitti. Kenan Böğürcü’nün çizimleri ve görsel anlatım tarzının yanında siyah beyaz kaliteli saman kağıda basılmış olması bu hissiyatı çok güzel veriyor. Ama sayfaların büyük boy olarak basılmış olması da olayların aksiyonların daha fazla içine girmenizi sağlamış. Yalnız konu içeriğe gelince Tanto’nun yanında Teksas Tommiks süt oğlanı kalıyorlar haliyle. Daha önceki işlerindeki gibi, vahşeti göstermekten çekinmemiş yine Onur. Aksiyonların, savaşların detaylı anlatılması, her birinin açıklayıcı olması son derece yerinde ve tempolu bir iş olmasına katkıda bulunmuş. Bu anlattıklarım Tanto’yu hem duruşuyla geçmişe saygı duruşunda bulunan ama kesinlikle içeriğiyle de modern duran bir iş haline getiriyor. Modern bir pixel art oyunu gibi bir nevi. 🙂

Aksiyonu kadar bir başlangıç hikayesi olması sebebiyle kişiselliğin ve duygusal boyutun da iyi işlendiği bir iş olduğunun altını çizmek lazım. Tanto’nun çocukluğu, büyürken yaşadıkları, dışlanmış bir karakter olarak aşka bakış açısı falan son derece gerçekçi ve empati kurulabilir bir şekilde anlatılmış. Yukarıda belirttiğim geçmiş ve modern zamanlar arasındaki duruş, karakterizasyon ve duygusallıkta da hissediliyor. Yani hikayeler size okuduğunuz yada izlediğiniz westernleri hatırlatırken, bu hikayelerin anlatımı, karakterin reaksiyonu ise günümüze çağrışımlar yapacak. Önceki Tanto işleri kadar bariz günümüz referansları olmasa da hikaye tutarlılığı açısından bu tercihin tadında olduğunu düşündüm.

Sonuç

Sonuç olarak yine muhteşem bir iş çıkarmış Onur. Okurken eski klasik siyah beyaz western çizgi romanların tadını alacağınız, ama eskimişlikten çok modern ve taze yaklaşımın keyfini çıkaracağınız, gerek aksiyonuyla, gerek duygusallığıyla sizi sürükleyecek, uzun olsa da hiç bir sayfasında sizi sıkmayacak, kısa tutulmaması sebebiyle de bitirdiğinizde daha tatmin olmuş şekilde kalkacağınız bir iş olmuş “Tanto Doğuyor!”. Bence Tanto henüz üç kitabı olsa da yerli çizgi roman dünyasında kendine has bir yeri şimdiden hak etmiş bir karakter haline geldi. Onur’un bu karakteri daha farklı maceralara çıkartacağı, Kısa ve Efsane Hikayeler’de denediği bazı tarzları da önümüzdeki ciltlerde kullanabileceğini düşünüyorum. Bu cildin sonunda hikayenin daha devam edeceği hissiyatıyla ayrılmış olsak da, tahminim Onur’un biraz daha farklı projelere yöneleceği yönünde (Biliyorum ama söylemem 🙂 ). Onları da okuyup, buralarda yorumlamak için sabırsızlanıyorum.

Bir Çizgi Roman Yorum’umuzun daha sonuna geldik. Bir başka yazıda görüşene dek esen kalın. 🙂

Onur Çetincengiz Hakkındaki Yazılarım:

AltRöportaj – Onur Çetincengiz

ÇizgiRomanYorum – Tanto : Kısa Hikayeler (2019)

ÇizgiRomanYorum – Tanto: Efsane Hikayeler (2020)

ÇizgiRomanYorum – Deliler (2021)

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın