ÇizgiRomanYorum – İç Savaş II (2017)

Künye

Yayıncı: Marmara Çizgi, orj: Marvel Comics
Orjinal Adı: Civil War II
Dil: Türkçe, Basım Yılı: 2017
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizerler: David Marquez (Olivier Coipel ve Jim Cheung sıfırıncı sayı ve FCBD 2016 kısımlarını çizmişler)

Giriş

Normalde artık aylık olarak okuduğum çizgi romanları yorumladığım bir kısmımız var. O sebeple tek tek çizgi roman yorumlaması yapmam diye düşünüyordum. Siz de tahmin edersiniz ki, bunu yapmamın iki sebebi olabilir. Bir, işi o kadar beğenmişimdir ki ayrı bir övgüyü hakettiğini düşünüyorumdur. İki (ki birbirimizi kandırmayalım, çoğunlukla sebep ikidir) çizgi romanla ilgili nefretimi kusma ihtiyacım ağır basmıştır. Konu Civil War II olduğu için okumuş olanlar ve beni tanıyanlar hangi sebepten olduğunu tahmin etmişlerdir. Bendis’in de Marvel’dan ayrılıp DC’ye geçtiği şu günlerde manidar bir yazı olacağını düşünüyorum. Buyrun bakalım.

Hikaye

Duymuşsunuzdur, Thanos’la yapılan savaş esnasında Black Bolt terrigan sisini dünyaya salmış ve bu da gizli pek çok Inhuman’ın (Nuhuman diye geçiyolardı yanlış hatırlamıyorsam) ortaya çıkmasına sebep vermişti. Bunlardan bir tanesi de hikayemizin odak noktası Ulysses. Kendisinin gelecekten olayları görmek gibi bir gücü var. Neysem ney, olayın özü Captain Marvel (Carol Denvers) bu gücün olayları olmadan durdurmak için kullanılmasının uygun olacağı görüşündedir. Bu tip konularda yanlış seçim yapmasıyla tanıdığımız Iron Man ise bunun karşısındadır, ki bu sefer fazla da haksız sayılmaz. İşte bu ikisi kapışacak kazanan Marvel Comics olacaktır.

Artılar/Eksiler

Başlamadan söyleyeyim yazıda ilerleyen kısımlarda Spoiler olacak. Hikayenin bu işi çok daha iyi şekilde işleyen Minority Report’tan fazla esinlendiğini geçelim öncelikle, aradan çıksın. Şimdi buradaki Civil War sadece isim olarak geçiyor, pazarlama amacıyla konulmuş. Yani ilkindeki gibi ideolojik farklılıklar, keskin hatlarla ayrılıklar falan yok. İki kişinin fikirlerini aşırı tepki vererek savunmaları var. Savaştaki taraflar da inandıkları şeylere göre değil genel olarak görevlendirmeye göre belirleniyor. Yani şöyle; çocuk Inhuman olduğu için Inhumans Cap Marvel tarafında, tam bu sebepten X-Men karşı taraf olan Tony’nin yanında, SHIELD’a yakın çalışanlar Cap Marvel’a, freelance Avengers Tony’de gibi.

Ama işin acıklı tarafı konunun bölünmeyi gerektirecek bir tarafının olmaması. Ortalama zekaya sahip biriyim, bu konuyla ilgili iki taraf oturup adam gibi kullanım koşulları belirlese ortada sorun kalmayacağını akıl edebilmekteyim. Misal çocuk kötü adamlardan birinin bir saldırı yapacağını görürse (Thanos olayı gibi) önlem alırsın, buna itiraz eden olmaz sanırım. Kahramanlardan birinin kötü bir şey yapacağını görürse (Banner olayı gibi) gider adam gibi olayı anlatırsın, (buradaki gibi tüm ekip Hulk’a dalmaya gitmek gibi değil de, bir iki kişi sadece, insan gibi) böyle böyle olacak, aman dikkat dersin, iyilerden biri olduğu için anlar, kendine çeki düzen verir, sorun çözülür. Masum alakasız birini görürse (O ajan olduğu söylenen kadın gibi) müdahale etmezsin takibe alırsın, katakulli bir durum olursa suç üstü yaparsın. Basit yani kavgaya gerek yok.

Olayın altyapısı kuvvetli olmadığı için sürtüşme yaratmaya zorlamalı bir sürü olay var. Yukarıdaki Banner örneği gibi, sondaki Spidey kavgası gibi, aradaki taraflar kapışsın kavgası gibi. Patır patır kahraman öldürmeleri de biraz bundan. Yani aslında konuşarak, tartışarak anlaşılabilecek bir durum varken, pataküte bir birbirine dalma durumu var. Kahramansınız lan siz.

O kadar zeki kahraman bir arada, Banner’a adam topladım, bir kamyon adam yığarım gibi giderseniz, sorun çıkabileceğini gerçekten öngöremiyor musunuz? En sondaki esas olayı unutup, Spider-Man’i güç kalkanı içinde burakıp, hunharsızca Cap Marvel’ın ve Tony’nin birbirine dalması saçmalık değildir de nedir? Bir de arada sırf gruplar arası dövüş olsun diye Hellicarier’da bi kapışma var ki, Guardians falan alakasızca katılıyor. Kim kime dalıyor hiç bir mantığı yok. Sırf poster olsun diye yapılmış. Olayların geçişleri de (saçmalığı dikkat çekmesin diye) çok hızlı geçiliyor. Yani mesela bir ölüm yaşanıyor, onu sindiremeden bir başka yöne geçiyoruz. Bu da dramatik olarak tasarlanmış kısımların etkisini azaltıyor.

Sonra bir yerde Ulysses’in gördüklerinin doğru çıkma olasılığının %10 olduğunu açıklamak gibi gereksiz bir hareket yapıyorlar. Böylelikle Cap Marvel’ın davası tamamen çöküyor ama hala niyeyse savaşıyor. Bunun ve yukarıda söylediklerim, event’in fikirsel gücünü de alıp götürüyor. İlk Civil War da Cap’ciysen de Iron Man’in neyi savunduğunu anlayabiliyordun. Burada fikir zaten baştan zayıf demiştim, aynı zamanda hikaye kendi kendini çürütünce hiç bir heyecanı kalmıyor. O baştaki “Suçlu suçu işlemese de suçlu mudur?” tarzı felsefi tartışma o ilk sayfalarla sınırlı kalıyor.

Brian Michael Bendis’in 2000’ler sonrası Marvel’ın önemli isimlerinden biri olduğu yadsınamaz ama bir yerden sonra saçmalamaya başlamıştı, bu Civil War II’de bunun en bariz örneği. Kendisi DC’ye tazelenmiş olarak gitmiyorsa bu transfer Marvel’a yarar diye düşünüyorum.

Marvel’ın en sevdiğim event’lerinden birinin de adını kullanarak iyice tersime geldiler. Pazarlama olarak mantıklı görünebilir ama bu ismi kullanmak herkese yerin dibine sokmak için çok sebep veriyor. Yani başka bir isim olsa “Ehh işte idare eder” diyip geçecekken, Civil War olunca hem beklenti artıyor, karşılaştırmak kaçınılmaz oluyor ve benim gibi saygı duyanların da bir önyargı ile yaklaşmasına sebep oluyor.

Bunun dışında çizimler falan güzel temiz, aksiyonu falan güzel vermiş. Güzel sahneler var. Renklendirme falan iyi. Yani hikayeyi pas geçebilsen ortaya görece iyi bir şeyler çıkacak. Ama o kadar pazarlama event’i ki, nereden tutsanız elinde kalıyor. Ha tek parlak noktası, en sonda gelecekteki çizgi romanların kapaklarını koyması ama o da kurtarmaya yetmiyor.

Sonuç

Sonuç olarak, en sevdiğim Marvel event’lerinden birinin adını kullanarak kendine yol bulmaya çalışan, Minority Report’tan çaldığı fikri ordaki bütün derinliği çıkartıp cılız, zayıf bir hikayeye sahip, herhangi bir albenisi olmayan bir iş Civil War II. Arşiv manyakları için elbette ki alınması elzem ama sadece kalitelisi çizgi roman seviyorum diyenlerin pas geçebileceği bir eser.

Bu yazının da sonuna geldik. Bir sonraki yazıda görüşene dek esen kalın.

Spread the love

1 geri izleme / bildirim

  1. Geçen Ayın Çizgi Romanları – Aralık 2017 – AltDünya

Bir yanıt bırakın