ÇizgiRomanYorum – Drizzt Efsanesi I-II-III (2014)

Künye

Yayıncı: Lal Kitap, orj: Wizard of the Coast
Orjinal Adı: The Legend of Drizzt
Dil: Türkçe, Basım Yılı: 2014
Yazar: R.A. Salvatore, uyarlayan: Andrew Dabb
Çizer: Tim Seeley

Giriş

“Fantastik Kurgu” diyince büyük çoğunluk Lord of the Rings der konuyu kapatır. Onu da büyük ölçüde filmden kaynaklı bilir, Tolkien’in diğer işlerini de bilmez, hatta LotR’ı bile okumamıştır. Halbuki fantasik dünyalar sadece Tolkien’in yarattığı ile sınırlı değildir, onun açtığı yolda belki bir LotR kadar destansı olmasa da kendi yolunda efsaneleşmiş pek çok dünya daha var. Bunların en öne çıkanlarından biri de Forgetton Realms (FR) ya da Türkçe adıyla Unutulmuş Diyarlar.

Daha önce de söylemiştim, ben Dragonlance’ciyim ama FR’e da saygım sonsuz ve Drizzt Do’urden’in fantastik dünyalar tarihindeki en efsane kahramanlardan biri olduğunu kabul ediyorum. FR okuma geçmişim Dark Elf üçlemesi ve onun ardından gelen Icewind Dale üçlemesiyle sınırlı olsa da, bu hikayeler ben de güzel bir izlenim bırakmıştı. Bugün ki ÇizgiRomanYorum konuğumuz da ilk üçleme Dark Elf Trilogy’den (ama adını Drizzt Efsanesi yapmışlar) uyarlanmış ve Lal Kitap tarafından 2014 yılında dilimize kazandırılmış olan çizgi roman serisi olacak.

Hikaye

Şimdi üç cildin de hikayesini tek tek yazmayayım da genel bir giriş yapmış olayım. Unutulmuş Diyarlar dünyasının yer altında Karanlıkaltı (Underdark) bulunur. Burası pek çok korkutucu canavarın yanısıra Drow olarak anılan Dark Elf (Karanlık Elf)’lerin de yaşadığı yerdir. Örümcek Kraliçe’ye layık olabilmek için birbirini yoketmeye çalışan ailelerden kurulu bir kültüre sahip Drow’ların en önemli şehirlerinden biri Menzoberranzan’dır. Drow’ların hayat felsefesi ihanet, kötülük, yalan ve güç üzerine kurulmuştur.

Bu kapışmacuailelerden biri olan Do’urden ailesinde normalden çok farklı olarak lavanta rengi göz rengine sahip bir çocuk dünyaya gelir. Adı Drizzt olan bu çocuk babası, eğitmeni ve ailesinin silahtarı olan Zaknafein tarafından yetiştirilir ve babası gibi ırkından farklı olarak dürüstlük, acıma, merhamet gibi duygulara sahiptir. Bu üçleme temel olarak bize Drizzt’in büyümesini, ailesiyle gerginliğini, evi terkedip sürgünde yaşadıklarını ve sonra da Karanlıkaltı’dan dış dünyaya göç edişini anlatıyor.

Artılar/Eksiler

Öncelikle R.A. Salvatore’nin yarattığı dünyanın ve yazdığı romanların muhteşem olduğunu söyleyerek başlayalım. Karanlıkaltı’nın hiyerarşisi, Drow’ların kültürü ve inançları, diğer ırk ve canavarların konumu harika bir şekilde konumlanmış. Bu dünya içerisinde Drizzt’in rolü ve yaşadıkları da aynı özenle işlenmiş. O yüzden çizgi romanın temelini sağlam bir kaynaktan aldığı konusunda şüphemiz yok. Ancak başarılı bir işi başarıyla uyarlamak her zaman zordur ve her iş bu zorluğun altından kalkamaz. Elimizdeki çizgi roman da maalesef başarı çıtasını geçemiyor ve ortalama bir iş olarak kalıyor.

İlk problem çizimlerde. Kötü değil ama böyle hayran kalınacak bir durum da yok. Akılda kalmayan son derece sıradan bir görselliği olmuş çizgi romanın. Bu durum özellikle hikayedeki efsane kısımların etkisinin verilememesi anlamına gelmiş. Böyle olunca da hikayeyi kitapla aynı atlatsan bile bir tatmin olmamışlık hissinden kurtulamıyorsunuz.

Çizimle beraber anlatım da aynı sorundan müzdarip. Evet hikayedeki bütün önemli olaylar yer alıyor ama kitaptaki gibi vurucu etki yaratmaktan çok uzak. Sanki bütün olaylar üstünkörü anlatılmış gibi duruyor. Bu durum büyük ölçüde anlatım şekli ve çizimlerden kaynaklansa da sırf bölümlere ayırıp bölüm sonu ve başına etkileyici sahneler koysalar etkiyi arttırabilirlerdi. Sonuçta her ciltte bir kitap anlatıyorlar. Okuyanı sıkmamak için böyle bir tercih yerinde olurdu diye düşünüyorum.

Onun dışında hikayeye karakterlere laf edecek değilim. Eğer doğru bir işleyiş olsaydı her biri burada da en az kitaptaki kadar parlayabilirdi. Ama her olayı anlatmak istedikleri için detaylara istendiği kadar özen gösterilmediği için her biri sıradan kalıyor. Zaten çizgi roman bu işi ciddiye alan bir yayınevi ve ekip tarafından değil de, elindeki ürününden daha fazla para kazanmak isteyen Wizard of the Coast tarafından yapıldığı için bu tatz bir sonuç çıkması şaşırtıcı değil.

Bu arada ek bir not olarak da Lal Kitap’ın basımda ve çevirirde başarılı bir iş çıkardığını ekleyelim. Her bir cilt son derece güzel basılmış ve kalite olarak son derece başarılı. Çeviride de beni rahatsız eden herhangi bir yere denk gelmedim. Tek rahatsız olduğum şey, ikinci cildin kapağının diğer ciltlerin tarzıyla uymuyor oluşu. Benim gibi simetri hastalığı olanları uyuz eden durumlardan biridir. Bunu saymazsak Lal Kitap’ın görevini layığıyla yaptığını söyleyebiliriz.

Sonuç

Sonuç olarak elimizde kaynak materyalin hakkını veremeyen ama yine de orjinali sebebiyle okunabilen bir iş var. Kendine has bir çizgi roman olarak üretilmiş değil de, kitabı okuyup özetlemeye çalışılıp ortaya çıkmış izlenimi veriyor. Eğer imkanınız varsa Dark Elf üçlemesini kitap olarak okumanızı tavsiye ederim. Eğer kitabı okuma imkanınız yok ama bu efsaneyi de öğrenmek istiyorsanız tercih edebilirsiniz. Ya da zamanında okudunuz, tekrar bir hatırlayayım diyorsanız, şöyle bir göz gezdirebilirsiniz. Yine Drizzt’in bundan çok daha muhteşem bir çizgi romanı (hatta bir filmi, diziyi) hakettiğini de ekleyerek yazıyı bitireyim. Bir başka yazıda görüşene dek esen kalın.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın