AltList – Çizgi Roman ve Filmdeki Hali Birbiriyle Alakasız 9(+3) Süper Kahraman

(Bu yazı orjinal olarak AltDünya v1’de Anıl Dağdeviren tarafından 14.09.2016’da yazılmıştır. Aşağıda elimizden geldiğince güncellenmiş, v2’ye adapte edilmiş olup, herhangi bir tarihsel hata, zamanı geçmiş bilgi varsa, affınız rica olunur.)

Çizgi romanlar ilk yazılmaya, çizilmeye başladıklarından beri inanılmaz hikayelerde yer alan ikonik karakterleriyle kendilerini okuttular, bahsettirdiler. Bugün artık bu durumdan film yapımcıları, film şirketleri, yönetmenler ve oyuncular da ekmek yemeye çalışıyorlar. Bir süper kahraman filmi için belki de en önemli şey çizgi romandan yeterince esinlenmek ve beyaz perdeye bunu en güzel şekilde yorumlayarak aktarmaktır. Bazı filmler bunu başardı, bazıları başaramadı. Başaramayanları düşündüğümüzde pek çoğunun şöyle bir ortak noktası olduğuna sanırım katılacaksınızdır; bazı karakterlerin çizgi romandaki halleriyle hiç alakaları yoktu. Bu listemizde çizgi romandaki ile filmdeki karakteri arasında dağlar kadar fark olan 10 süper kahramanı ele alacağız.

1- Wolverine

Hugh Jackman’ın Wolverine’i süper kahraman filmleri arasında kendine has yer edinmiş, ikonlar arasına girmiş karakterlerden biridir. Ancak şöyle bir sorun var ki, bu Wolverine alabildiğine çizgi romandakinden uzaktır. Yeni filmde kullanılacağı söylense de, X-Men Origins dahil hiçbir filmde çizgi romandaki marka olmuş kostümü göremedik, hep farklı kostümler kullandılar. (Sonradan çizgi romanda filmdeki kostümü kullandılar ama. Bir de ilk filmde bunun geyiğini yapmaları da keyifli değil miydi Anıl’ım? -TT). Bunun yanı sıra 1.90’a yakın bir aktör olması sebebiyle çizgi romandaki 1.50’metrelik Wolverine’imize bu açıdan da farkı takmış bir karakterdir kendileri. Tüm bunlara rağmen Hugh Jackman bu farkları oyunculuğu ve karizması ile süsleyerek fazlası ile kapattı ve zaten popüler bir karakter olan Wolverine’ini farklı mecralarda da tanınır hale getirdi.

2- Apocalypse

X-Men dünyasını anlatan o kadar çok film çekildi ve konular o kadar çorba oldu ki Star Wars serisini nasıl izlemeliyiz tartışmalarına kardeş oldu kendileri. 2003’ten 2016’ya kadar X-Men takipçilerinin çoğunun beklediği asıl kötü Apocalypse’ti. Çizgi romanlarda sıkça karşımıza çıkan bu boss kılıklı mutant kötümüzün 2016’da X- Men filminde gözükeceği bilgisi ilk çıktığında tüm X-Men severler gibi beni de heyecanlandırmıştı. Ancak ilk görseller ve fragmanlar yayınlanmaya başladıkça içimiz cız etmeye başladı . Metrelerce uzunluktaki bu kötü adamımız normal insan boyunda, rengi ve kostümü oldukça farklı, CGI’dan kaçınmak isteyeyim derken suratına mavi boya dökülmüş bir dayı modunda karşımıza çıktı. Sanki daha çok Doctor Who kötüsüymüş gibi geldi açıkçası bana. Yani kısacası baya bir hayal kırıklığı yaşattı.

3- Enchantress

Suicide Squad filmi daha fragmanlar ile karşımıza çıktığında hem bu karakterimiz hem de Harley Quinn fazlasıyla kadınsı, seksi ve ateşli karakterler olarak göze çarpmaktaydı. Gerek oyuncu seçimleri, gerek kostüm dizaynları bu tezi desteklemekteydi. Film içerisinde ise karakterin evrilmesi gibi olaylarla konu biraz daha açıklığa kavuştu ve ablamız en son dansöz edasındaki hareketleri ile göz kanatan bir performansa imza attı. Çizgi romanlardaki hali ile hiç alakası olmayan, “Halka” filminden çakma gibi duran bir uyarlamaydı. Ancak ne yalan söyleyeyim o ilk dönüşme sahnesi gerçekten göz dolduruyordu.

4- Lex Luthor

Bu karakterin hiçbir zaman hakkı verilemedi mesela. Bende kanayan bir yaradır. Üç farklı aktörün sinemada oynadığı ve bir de dizi rezaleti yaşamış bir karakterdir kendileri. Hiçbir filmde ne o çizgi romanlarda alıştığımız zırhı kullanılmıştır, ne de o masküler yapısına yeterince önem ve ehemmiyet verilebilmiştir. Tamam anladık bu adam Superman’i sevmiyor onu verebiliyorsunuz ancak bu adamın daha derin yanları da var. Bir göremedik o yanlarını. Hele en son Jesse Eisenberg’in oynadığı saçma sapan Luthor en kopuğuydu. O yüzden kendisini çizgi romanlarda görmeye devam edeceğiz gibi. Bryan Cranston’ın oynamaya şansı olmadığı Lex’i de ayrıca merak etmiyor değilim.

5- Doctor Doom

Doctor Doom’un iki film hali de korkunçtu. Ancak şöyle bir gerçek var ki 2015 versiyonu faciaydı resmen. Yani ilk versiyon çizgi romana daha yakın, kostüm olarak da daha oturaklıydı. Ancak 2015’teki neydi öyle yavv ? Doctor Doom desen değil, başka bir şey desen hiç değil, böyle tövbe estağfurullahlık, ibretlik, dabbe gibi bir şeydi. İlk filmdeki dediğim gibi daha ikonikti. Maskesi olsun kostümü olsun elle tutulurdu. Ancak 2.versiyonunda tamamen yeşil tonlarda, parlayan maskenin yerine komple vücudu sarmış bir metal alaşım ile sıvayan kötüler kötüsü bir uyarlamaydı. Neyse ne diyelim, beterin beteri var.

6- Hawkeye

Hawkeye belki de Enchantress’tan sonra bu listede çizgi roman haline en benzemeyen karakterimiz. Çizgi romanlarda mor kostüm ve başlık takan, kafasında kocaman bir “H” harfi bulunan bir süper karakter iken filmlerde buna tamamen zıt olacak şekilde daha ajanımsı, maskeden uzak, hatta kıyafetin çoğu yeri açık, siyah yelek ile takılmayı tercih eden, süper ok atan bir karakter olması pek gözümüze ve gönlümüze sinmedi. Arada bir mor görsekte kostüm içinde, yine de yeterince bize o çizgi romandaki havayı veremedi diyebiliriz.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın