OyunYorum – Theme Hospital (1997)

Theme Hospital oyunun Gog.com üzerinden alınmış versiyonunun taze taze oynanmasından ve geçmiş deneyimlerle birleşmesinden oluşan yorumları içerir. Bilginize.

Künye

Firma: Bullfrog
Çıkış Yılı: 1997
Tür: Tycoon, Simulasyon
Platform: PC (Ayrıca PlayStation, PlayStation 3, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Sony PSP de varmış)

Giriş

Ey sevgili okuyucu, bilgisayarım tamir oldu ve bu yazıyı bilgisayardan yazıyorum. Ne mutlu ne mutlu. Klavyeden yazmak telefon tuşlarıyla yazmaktan daha iyi haliyle. Neyse bilgisayarım tamir olduktan sonra işte zorunlu kurulumlardan sonra oyunlarıma şöyle bir göz gezdirdim. Daha önce de söylemiştim, eskisi kadar oyun oynayacak zamanı bulamıyorum. O sebeple yeni oyunlar pek ilgili alanımda değil artık. Ama eski oyunlar hala bir şekilde arşivimde. Bilgisayara Gog Galaxy’i kurduktan sonra hemen ilgimi bu oyun çekti. Theme Hospital rahmetli Bullfrog’un en muhteşem oyunlardan biri olarak tarihte yerini almıştı. Ben de o dönem oynamış hayranı olmuştum.

Neysem ney Gog diye bir site kuruldu, yeni oyunlar dan çok eski oyunlara odaklanıyordu, hem de bu oyunları içine Dosbox gömülü bir şekilde oynama fırsatı veriyor, böylelikle siz sadece oyunu açıp oynuyordunuz. Aynı site bir indirimi sırasında Bullfrog oyunlarında benim ödememe uygun olacak şekilde fiyat belirleyince her şey tamam oldu. Dungeon Keeper, Populous, Syndicate gibi klasiklerin yanında Theme Hospital’a da kavuşmuş oldum. Bilgisayarıma yeniden kavuşunca ilginç bir şekilde ilk indirdiğim ve yeniden oynadığım oyunun bu olması da tesadüf değil. Şimdi bu oyunu neden sevdiğimi yeni nesillere aktarma zamanıydı.

Hikaye

Ehmm.. Bu bir Tycoon oyunu. Yani hastane kurup yönetiyorsunuz. Çok bir hikaye beklemiyorsunuz di mi? Yine de kuru kuru hastane yönetmeyin diye Bullfrog çok anlamı olmayan bir arka plan hikayesi yazmış. Biz (oynayan kişi yani) bir hastane yöneticisiyiz. Sağlık sektörünün kodamanları da bizi zor durumdaki hastaneleri kurtarmakla görevlendiriyorlar. Aslında olay şu, oyun bölüm bölüm ilerlesin, zorluklar hep değişedursun, basit bir sandbox olarak kalmasın diye böyle bir yol izlemişler. Yani bir hastanede görevleri yerine getirince maaş artışı ile baka bir hastaneye gönderiliyoruz.

Artılar/Eksiler

Theme Hospital’ın en büyük artısı tartışmasız Bullfrog mizahı. İlk açılış demosundan (bu arada oradaki esprinin adamın kredisinin yetmemesi olduğu esprisi 21 yıl sonra anlamam bambaşka), oyun içindeki hastalıklara kadar her şey muhteşem bir eğlence içerisinde tasarlanmış. Sadece hastaların tipleriyle yetinmeyin, özellikle gelen fakslardaki hastalık açıklamalarını okuyun. Yarılacağınıza garanti veriyorum.

Hastalıklar ve hastalar zaten başlı başına bir paragraf sebebi. Her hastalığa bir sayfa ayırmışlar ve açıklamalarıyla yaptıkları referanslar, göndermeler on numara. Bir de tabi o hastalıkların görsel halleri var ki, sırf onun için bile bu oyun oynanır. Elvis sendromundan, görünmezliğe kadar binbir çeşit hasta hastanenizde gezerken gülmemek imkansız. Hele bir de bu hastalıkların iyileştirilme yöntemleri (şişmiş kafa hastalığını kafayı patlatıp, fazlalıkları alıp, yeniden uygun şekilde şişirerek iyileştirmek gibi) de yine aynı akıl dolu mizah ile sunulmuş bizlere.

Bu mizah neyse de, oyunun ekonomik anlayışı da son derece sağlam. Adamlar komik oyun yaptık diyip basit bir sistem kurmamışlar. Ekonomik sistemi öğrenmek, anlamak kolay, ancak uzmanlaşmak hakikaten zor. Hala hile yapmadan bitirememiş olduğumu da itiraf etmekten çekinmiyorum. Hakikaten verdiğiniz kararlar oyunun gidişatını direkt etkiliyor ve bir kaç yanlış tercih sizi kolaylıkla iflasa götürebiliyor. O sebeple eski oyun, hemen hallederim demeyin. Bildiğin işletmeci mantığıyla her kararı üç beş kez düşünerek vermek lazım. Ne biliyim sıcaklığı arttırıp hastaları memnun edebilir ama ay sonunda fatura gelince eksiye düşmeyi öngörebilmeniz lazım.

Oyunun grafikleri baya eskidi haliyle. Ancak retronun yeniden “in” olduğu dönemlerde olduğumuzu düşünürsek çok rahatsız edeceğini sanmıyorum. Açıkçası oyun içerisinde grafikler beni çok rahatsız etmedi. Sadece demolardaki pixeller biraz üzüyor ama onun dışında oyun içi grafikler böylesi grafiğiyle öne çıkmayı hedeflemeyen bir oyun için son derece yeterli. Oynarken siz de çok takılı kalmazsınız diye düşünüyorum. Müzikler başta güzel. Yani öyle ne biliyim bir GTA gibi soundtrack’iyle hatırlanacak bir oyun değil ama oyunun tonunu verme konusunda son derece başarılı. Hani hastane temasına son derece uygun. Yalnız az müzik var. Bir yerden sonra hep aynı müziği duyuyor olmak bayıyor. Bir de müzik çeşidi olarak da birbirine yakın olduğu için eğer bu konuda hassassanız (niye ki?) sizi biraz sıkabilir. Ama arka planda ses olsun diye dinlerseniz sorun olmuyor.

Ses deyince sesler (işte kafa patlama efekti falan işte) bu tarz bir oyun için yeterli zaten kritik de değil. Ancak anons yapan ablayı övmezsem olmaz. Sesin ve tonun muhteşemleri neyse de, orada yapılan esprilere de yarılacağınıza garanti veriyorum. “Hastaların koridorlara kusmaması önemle rica olunur”dan “Lütfen koridorlardaki kemirgenleri beslemeyin”e kadar ne geyikler dönüyor. Eskiden oyun dünyası ne eğlenceliymiş ya. Bir de son olarak oyun Gog’dan aldığınızda (başka nereden alınabilir bilmiyorum) Dosbox içine gömülü geldiği için çalışmada, hızda falan da sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum.

Sonuç

Theme Hospital artık bugün bir klasik. Klasik bir oyuna sonuç kısmında kötüdür yazılmaz herhalde. Oyunu zamanında oynamış olanlar zaten biliyorlar neden bahsettiğimi. Bu yazı onların oyunu Gog’dan (şuradan) almalarına vesile olsun. Yeni nesil de büyük ihtimallere onlara artık gına gelen “Eskiden oyun sektörü ne güzeldi” lafını kanıtlamak için bir örnek olsun. Özellikle bir indirim falan denk getirirseniz mutlaka arşivlemeniz gereken bir oyun. Zaten Bullfrog’un tüm oyunları (Burada hep beraber EA’ya bir kez daha küfredelim) arşivlenmeye değer oyunlardır. OyunYorum köşesinde güncel oyun bekleyenlere söylüyorum, ben işi gücü bırakıp, sadece siteye odaklanmadıkça, sonrasında da siteye sponsor bulup ya da birileri bana güncel oyunları ücretsiz vermeye başlamadıkça olmayacak. Şimdilik bu kısmı nostaljik kafada tutmayı düşünüyorum istisnai durumlar olmadıkça. Bir başka yazıda görüşene dek esen kalın.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın