OyunYorum – Batman: The Telltale Series (2016)

Künye

Firma: Telltales Games
Çıkış Yılı: 2016
Tür: Adventure
Platform: PS4 (Ayrıca Xbox One, Xbox 360, PS3, PC/Mac, Android, iOS)

Giriş

Bizim zamanımızda “Icon Adventure” diye bir oyun türü vardı, Monkey Island’lar falan işte. Altt komutlar ya da düğmeler olurdu, tek yönlü oynanışa rağmen, bulmacalar falan olur, size bir çizgi filmin, filmin ya da kitabın içinde ve sizin seçimlerinizle ilerliyor havası verirdi. (Ondan önce de text adventure’lar varmış ama o konuya hiç girmeyelim) Doksanların bitişi, 2000’lerin gelişiyle beraber ortalık multiplayer, aksiyon oyunlarıyla doldu ve adventure türü yok olmanın eşiğine geldi.

İşte o dönemde kahraman gibi yetişti Telltale Games. Bir kaç başarısız denemeden sonra (dizinin değil) bir çizgi roman uyarlaması olan “Walking Dead” ile adventure oyunlarında yeni bir çığır açtılar ve bu türü hayata döndürdüler. Ardı ardına başarılı işlerden sonra (yine çizgi romandan “Wolf Among Us” ve “Walking Dead S2”), Telltale farklı markaları bu formata yedirebileceğini düşündü ve ortaya “Minecraft, Borderlands, GoT” gibi başarısı tartışmalı işler çıktı.

Daha sonra Telltale özüne dönmeye, çizgi roman uyarlamalarına geri döndü, hem de büyük isimlerle. Marvel’dan GotG, DC’den de Batman TT’nin formatıyla ekranlarımıza konuk oldular. PS Plus bu ay ücretsiz oyunlarda “Batman: The Telltale Series”i verince dayanamadım, hemen (yalan, 15-20 gün sürdü oynayabilmem) oynayıp bitirdim. Böylelikle v2’deki ilk oyun yorumlamız da bu oyun oldu. Hayırlı olsun efendim.

Hikaye

Bruce Wayne daha yeni yeni Batman olmuş, yetenekli ama acemi bir maskeli kahramandır. Bir yandan Batman olup serserileri durdurur, öbür tarafta hayırsever Bruce Wayne olarak yozlaşmış Hill yerine Harvey Dent’i vali yapmaya çalışmaktadır. Bir gün Batman olarak Catwoman’ı durdurup onun çalmaya çalıştığı şeyi ele geçirir ve burada buldukları Gotham’ın karanlık yeraltı savaşını ve Bruce’un hayatını da baya bir değiştirecektir. Neysem ney macera boyunca Two Face, Catwoman, Penguin’in yanısıra yeni icat edilmiş bir iki karakterin de ilk kez Batman’le kapışışına şahit olacağız.

Artılar/Eksiler

Genel konularda (görsellik, oynanış vs.) klasik bir Telltale (TT) oyunuyla karşı karşıyayız. Ne bir eksik ne bir fazla. Bu tema bir Batman oyununa ne kadar olmuş onunla başlıyalım. Görsel olarak bu gölgeli efekt çizgi romanlara uyuyor. Game of Thrones’da çok hoşuma gitmemişti ama burada yine karakterimize çok uygun olmuş. Bunun yanında görsellikle ilgili olarak, eski karakterlerin tasarımlarında güncelleme yapılmış. Genel olarak fena değil ama başta Harvey Dent olmak üzere (gereksiz fazla iri ve kaba buldum çizimleri) bir kaç karakterin TT versiyonu pek hoş gelmedi gözüme.

Oynanış olarak da önceki oyunlardan pek bir fark olmasa da buradaki kullanımı da idare eder. Motor zaman zaman yaşını belli etse ve bir kaç yerde optimizasyon hatası (PS4’te oyun tekledi) göze çarpsa da yeterli. Şimdi bu tarz, olayları çözdüğümüz, kanıtları birbiyle bağladığımız kısımlarda güzel olmuş, ki daha çok ağırlık verilebilirdi. Adventure oyunu olduğu için özellikle Bruce’un hikaye kısımlarında da (konuşmalar, tercihler falan işte) sıkıntı yok. Ama ne zaman Batman aksiyona başlayıp, QTE durumu devreye giriyor, orada soru işaretleri başlıyor. Bu aksiyonu önceden çizme işi çok anlamlı olmasa da (seçimlerin ne anlamı olduğunu anlamasam da) okey, ama “sağa çek, şu tuşa bas, şimdi şu tuşları kombinle” anlayışı Arkham oyunlarını oynayanlara kesinlikle yeterli gelmeyecek. Bir de kaçırsanız, ölseniz de birşey değişmeyecek. O sebeple keşke daha aksiyondan uzak, gizem çözme odaklı bir hikaye seçselermiş demekten kendimi alamıyorum.

Ve hikayeye geldik. TT oyunlarında görsellik, oynanış falan geyiktir, üç aşağı beş yukarı değişmez. Esas bir TT oyununu vurucu kılan hikayesidir, ki Batman bu noktada kusursuz bir iş çıkaramıyor. Yani kötü demeye dilim varmıyor ama beni tatmin etmedi. Şöyle söyleyeyim, hikayenin sizi etkileme başarısı, sizin Batman mitine olan sadakatiniz ve hassasiyetinizle ters orantılı. Eğer kafanızda benim gibi Batman’in geçmişi, karakteri sabit, kalıplaşmışsa ilk bölümün sonunda oyunu geyiğine oynamaya başlıyorsunuz. Eğer değilse, değişiklikler hoşunuza gidiyorsa hikaye sizi sarabilir.

Ağır spoiler vermeden derdimi anlatmaya çalışayım. Hikaye bütün temelini Wayne ailesi üzerine kuruyor, ki sebebini anlayabiliyorum, manevi olarak Batman’in varlığı o cinayet anıyla başlıyor ve maddi olarak başarısı Wayne servetine bağlı. Bu dengeyi bozmak Batman’i tabandan sarsar demek mantıklı gelse de, aynı sebep senin karakterinin temelini de zayıflatır. Çizgi romanda da Batman’in geçmişi, orijini çok karıştırıldığında hoşuma gitmez, burada da aynı durum söz konusu.

Ana kötümüz Lady Arkham’a da bir iki bir şey yazayım. Twist olarak fena değil, hatta baştaki tercihlerinize göre dumur olma olasılığınız artıyor ama bir kaç nokta var. Birincisi kendisinin sırrı biraz erken açık ediliyor, sonra da sebeplerini haklı çılartmak için üzerine fazla oynanıyor. İkincisi de adı geçen pek çok daha önemli kötü varken, adı geçmeyen kullanılabilecek karakterler varken biraz zayıf kalıyor. Hatta zayıflığını düşününce Batman’i fazla zorluyor. Bir de detay veremeyeceğim ama hikayenin bazı kısımları (aile şiddeti kısmı özellikle) havada kalıyor. Neyse fena değil diyerek devam edelim.

Özelden genele dönersek, yukarıda söylediğim durumları geçersek hikaye ana hatlarıyla güzel ve tutarlı ilerliyor. Oyun bazen zorlama gelse de sizi ciddi ikilemde bırakacak kararlara itiyor, ki tercihler gene sonuçları aşırı etkilemiyor. Hikayesel bazlı beni rahatsız eden tek kısım, Episode sonlarında (ya da farklı yerlerde) beni çok fazla şoke edecek bir şey olmamasıydı. Yani mesela GoT’da ilk bölüm bittiğinde dona kalmıştım, yanlış bişey mi yaptım falan gibi. Walking Dead ve Wolf Among Us’ta da aynı şekilde böyle anlarım vardı. Bu oyunda o şaşırma, donma kalma hissiyatını yaşayamadım, ki bunun büyük bir eksik olduğunu düşünüyorum.

Sonuç

Sonuçta bir Telltale oyunun iyi olup olmadığını hikayesi belirler. O kısımda bizi uçurmayı başaramadığı için oyun kendisini ortalamanın biraz üzerine mahkum ediyor. Ağırlık verilse başarıyı arttıracak fikirler var. Hikayeyi o fikirler üzerine kursa daha başarılı olabilirdi. Şok etkisini de kullanmamış olmasıyla, oyun motorunun da eskidiği gerçeğiyle ve ortaya totalde yeni bir şey koymadığı için 10 üzerinden 6 veriyorum. Hala TT favorilerim, Walking Dead (S1) ve Wolf Among Us. Batman ise vaktinize değen (zaten hemencecik bitiveriyor) ama full ücret yerine iyi bir indirim yakalayıp (ya da PS Plus’tan ücretsiz 🙂 ) alınması daha mantıklı bir oyun olarak yerini alıyor. Umarım ikinci sezon daha başarılıdır.

Peki oynayanlar katılıyor mu? Görüşlerinizi yorumlarda yazabilirsiniz. Bir başka yazıda görüşene dek esen kalın.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın