Kahraman Kimlikleri – Tarkan

Gerçek Adı: Tarkan
Irk: İnsan, Hun Türkü Vatandaşlık: Hun İmparatorluğu
Cinsiyet: Erkek
Ünvanları: Altar’ın Oğlu Tarkan

Özgeçmiş

Olaylar Avrupa Hun İmparatorluğu dönemlerinde, Atilla’nın Avrupa’ya doğru akınlar yaptığı günlerde geçmektedir. Atilla Avrupa’yı tir tir titretmekteydi. Aldığı yerlere de karakollar kurup, oraya uç beylikleri bırakmaktaydı. Tarkan’ın başlangıcı için bu devletin karakollarından Alan ülkesine gitmemiz gerekiyor. Atilla bu ülkeyi almış, vahşi ve gaddar kumandan Kostok’u mağlup etmiş, ülkeyi yönetmesi için de çok güvendiği soylu kumandan Altar’a bırakmıştı. Kostok intikam ateşiyle yanmakta, Altar’ı tarumar etmek için planlar yapmaktaydı. Kostok kara büyücü Gosha ile türlü oyunlar yaparak Altar’ın oğlu Tan’ı büyüler, Tan kaçar falan. Bundan sonra Altar’ın ikinci oğlu Tarkan doğar. Tarkan’ın birinci yaş gününde Kostok kaleye saldırır, herkesi katleder. Tarkan’ın süt annesi Tarkan’ı bir mağaraya saklayarak kurtarır. Bu mağarada Tarkan 9 yaşına kadar bir kurt tarafından yetiştirilir.

Tarkan yanına kurtun oğlu (esas olan yani, the desem mi) Kurt ile birlikte Alan ülkesindeki bir köye musallat olmuş, köylülerin hayvanlarına saldırmaktadır. Bir gece yine böyle bir aksiyon peşindeyken ikilimiz yakalanır ve hapsedilirler. Eski bir Hun askeri olan Tulga, bu küçük çocuğun Altar’ın oğlu olduğunu fark eder. Onu ve the Kurt’u kurtaran Tulga, Kafkas Dağları’nda Tarkan’ı yıllarca saklamış, eğitmiş, konuşmayı öğretmiş ve geçmişini anlatmıştır. Artık büyüyen, serpilen ve intikam ateşiyle yanan Tarkan, babasının intikamını almak için Kostok’un peşine düşecektir.

İzlemesi kolay olduğu için Tarkan’ın tüm maceralarını buraya yazmayacağım ama kısaca özetlemek gerekirse, Tarkan Kostok’tan (ve büyücü Gosha’dan) intikamını alacak, Roma İmparatorluğu ve Viking tehdidi ile savaşacak, Altın Kılıç için Asyalı ninjalarla kapışacak, yeri geldiğinde dev ahtapotlarla güreşecek, daha nice maceraya koşacak ve kendisi Hunlar arasında efsane bir savaşçı mertebesine anılacaktır.

Güçleri ve Ekipmanları

Şimdi Tarkan’ın doğa üstü bir gücü olduğuna dair bir kaynak bulamadım. Kendisi fantastik elementlerin kullanıldığı bir dünyada yaşıyor olsa da güçleri doğal sanıyorum. Kurtlar tarafından yetiştirilmesinin insan üstü durumunda etkisi olduğu söyleniyor. Şimdi kendisi inanılmaz atletik, tek zıplayışta kale duvarlarına falan çıkabiliyor, taklalar atıyor falan. Sonra sıradan insanlardan daha güçlü, on kişi bastırsa geri itebiliyor, sıradan adamları sırf kol gücüyle rahatlıkla dövebiliyor. Acıya çok acayip dayanıklı, derisi ile ilgili bir durum olduğunu düşünüyorum. Normal bir insan daha fazla darbe alabiliyor falan ama en etkileyicisi kemiklerini eritecek kadar sıcak yanardağ ateşine giriyor derisi yanmıyor. Kurtlar tarafından yetiştirilmesinin avantajı kurtları anlayabiliyor, kendini anlatabiliyor. En büyük güçlerinden biri de hem arkadaşı hem yoldaşı the Kurt’tur elbetteki. Ayrıca çok iyi at kullanır.

Kendisinin kol gücü dışında dönemin hemen hemen bütün silahlarını da son derece efektif kullanır. Kılıç konusunda zaten üstünde yok. Yay ve ok kullanımı konusunda mükemmeldir (adamların göğsündeki tahtaları hep tam ortadan vurur :)), boşa ok attığı görülmemiştir. Kaslarının da etkisiyle mızrak kullanırken de aynı şekilde attığını vurmaktadır. Tek tek saydırtmayın, gürz, topuz, ağ, o dönemde ne silah varsa hepsini muhteşem kullanır. Kendisi aynı zamanda savaş ve stratejik zekasıyla da öne çıkar. Savaştaki taktikleri, kalelere gizlice girmeler falan hep Tarkan’dan sorulur. Tek kişilik ordudur kendisi. Karizması da inanılmazdır. Özellikle kadın kişilerinin kalbini çalmada ve düşmanlarına korku salmada inanılmazdır.

Kostümleri

Tarkan’ın kahverengi kürkü, kürklü botları, deri bileklikleri kendisinin imzasıdır. Bunun yanında kurt logolu bir kemer ve yine kürkten bir pelerin takar ve bir de beresi vardır. Sonraki dönemde bereyi ve pelerini bıraktılar.

Yorumlar

Şimdi çizgi romanını hiç okumadım ama filmlerini en az bir kaç kez izlemişimdir. O sebeple buradaki bilgilerin bir kısmı film baz alınarak yazıldı ya da Google’da aranarak bulundu. Hata varsa bu durumdan kaynaklıdır.

14 Nisan 1967’de Hürriyet’te yayınlanmaya başlamış,1970’den itibaren dergi olarak yayınlanan Tarkan Sezgin Burak tarafından yaratılmış. Kendisi ağırlıklı olarak İtalya’da geçirdiği zaman sebebiyle İtalyan çizgi romanlarının etkisi hissedilmekte. Kurt ve Kulke gibi karakterlerde bu durumun dikkat çektiğini düşünüyorum. Tarkan’ın şansı seri üretim halinde değilde, üzerinde bolca uğraşılarak, yılda bir öykü üretilmesi sayesinde döneminin üzerinde bir kaliteye ulaştığı söylenir.

Fantastik işlere hayran olan benim de Tarkan’la tanışmamı sağlayan Tarkan filmleri 1969 yılında Mars’ın Kılıcı hikayesiyle başlamış, Gümüş Eyer, Viking Kanı, Altın Madalyon ve Güçlü Kahraman hikayeleri ile devam etmiş. Daha önce Sezgin Burak’tan izinsiz çekilen filmler de var ama onları iplemiyorum. Benim için Tarkan, Kartal Tibet’tir. Tarkan fantastik öğeleri, dönemine göre başarılı aksiyonu ve içerdiği cinselliği ile hakikaten yerli süper kahramanlar için bir standart belirlemiştir. Bu arada yazıyı yazarken bir yandan ilk Tarkan filmini izliyorum, filmle ilgili en dikkat çekici özelliği Tarkan’dan hoşlanan ecnebi kadınların vefatları sanırım. Roma kraliçesi de sizlere ömür az önce. 🙂

Son bir kaç şey söyleyip yazıyı tamamlayayım. İlk söylemek istediğim Avengers:Endgame’in ülkemizde rekor kırdığı, süper kahramanların bizde de popüler kültürde yerini bulduğu şu dönemlerde Tarkan’ın adının yeterince anılmıyor olması. Çizgi romanları ancak ikinci el bulabiliyorsunuz, üzerine methiyeler düzülmesi gerekirken yazıya kaynak bulmakta bile zorlanıyorum. Tarkan klasik süper kahramanların bütün özelliklerini fazlasıyla barındırır, ilginç kötü adam galerisi diğer kahramanlarla yarışır (bu arada ilk filmin resmen Gladiator filmine ilham olduğunu düşünüyorum) ve yerli kahramanlar arasında kendisine saygın bir yer edinmiştir. Eğer hala duymayan bilmeyen varsa bütün filmleri Youtube’da kolaylıkla bulabiliyorsunuz, filmin eski tarihli oluşundan kaynaklı eksikliklerine takılı kalmadan, dönemine göre başardıklarına saygı duyarak izleyin lütfen.

İkincisi de Tarkan’ı bilenlere gelsin. Tarkan’ı bu köşede konuk etme fikri bana ÇGHB 2’nin Tarkan parodisi ile geldi. Onu da Youtube’da bulabilirsiniz. Eğlenceniz garanti. İzleyip teşekkür edebilirsiniz. Son yıllarda izlediğim en sağlam parodiydi. Son bir not: Google Images beni hayal kırıklığına uğratınca, sayfadaki resimlerim büyük kısmı (Sayfa düzenine uymadığı için en alta eklediğim efsane çizimler de dahil) Onedio’nun “Farklı Çizerlere Ait 24 “Tarkan” Yorumu” sayfasından aldım. O sayfaya da şuradan ulaşabilirsiniz.

Bir yazımızın daha sonuna geldik. Kahraman Kimlikleri köşesinde konuk olmasını istediğin kahramanları yorumlarda paylaşabilirsiniz. Bir başka yazıda görüşene dek esen kalın.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın