Kahraman Kimlikleri – Judge Dredd (2000 AD)

Judge Dredd

Künye

Gerçek Adı: Joseph Dredd
Sıfatları: Judge Dredd/Yargıç Dredd, Street Judge/Sokak Yargıcı
Irk: İnsan, Vatandaşlık: Mega City One, Cinsiyet: Erkek
Durumu: Yaşıyor
Katıldığı Ekipler:
Mega City One Justice Department

Özgeçmiş

Joe Dredd 2066 yılında Kuzey Amerika’nın devasa şehirlerinden Mega-City One’da dünyaya gelir. Aslında klonlandı desek daha doğru. Kendisi büyüdüğünde sokaklarda adeleti sağlamakla görevli yargıçlardan biri olacaktır. Dredd’in yetiştiği bu dünyanın büyük bölümü radyoaktivite sebebiyle haşat olmuştur. Bu kısma The Cursed Earth / Lanetli Dünya denmektedir. Mega-City’nin hızlı büyümesi, nüfus artışı ve bilimin kontrolden çıkması sebebiyle adaleti sağlamakla görevli, sokak yargıçları göreve gelmiş, tüm yasal güç, yani yargıç, jüri ve cellatlık görevleri bu yargıçlar da toplanmıştır. Tarafsızlıklarını kaybetmemeleri adına da yargıçlara (cinsel olanlar dahil) tüm ilişkiler katı bir şekilde yasaklanmıştır. İşte Dreďď bu yargıçların en sert, en soğukkanlı, en duygusuz, en işini eniyi yapanlarından biri olarak nam salmıştır.

Güçleri ve Ekipmanları

Judge Dredd’in en imza aracı Lawmaster (Kanun Erbabı?) adındaki motorudur. Yapay zekaya sahip bu motorun silah olarak iki tarafında güçlü topları, ortada da Cyclops lazeri vardır. Sahibinden komut alabilen bu motor, kendi kendine gidebilir. Adalet Departmanı’na bağlanıp veri alışverişi yapabilir, ayrıca video iletişim sistemleri içermektedir.

Aynı zamanda sadece sahip olduğu yargıcın DNA’sına kodlanmış ve bu sayede başka kimsenin kullanamayacağı Lawgiver (Kanun Dağıtıcı) adında bir el tabancasına sahiptir. Başkası kullanmayı denerse patlamaya programlıdır. Bu tabanca standart olarak altı tip mermi atabilmektedir; Plastik, Zırh Delici, Isı Güdümlü, Patlayıcı ve Hi-Ex. Bunların dışında ihtiyaca göre, takip, bayıltıcı gibi farklı kurşun tipleride yüklenebilmektedir.

Diğer silahları arasında Scattergun (pompalı tüfek), “daystick” (uzun iki elle kullanılan bir tür jop), ve bot bıçağı vardır. Üniforması aynı zamanda zırh görevi görür ve başlığında da koruyucu lensler, solunum destekleyici ve iletişim cihazı bulunur.

Kostümleri

Judge Dredd Costume

Dredd’in (ve tüm yargıçların da) üniforması, koyu laciver bir kıyafet, yeşil renkte destekli botlar,  dizlik, dirseklik ve eldivenler, Adalet Departmanı’nın sembolü olan kartal şeklinde altından yapılmış omuzluklar ve mavi-kırmızı renklerde yüzünü neredeyse tamamen kapatan kasktan oluşmakta.

Yorumlar

Judge Dredd - Sylvester Stallone - Karl Urban

Dredd, yazar John Wagner, 2000 AD editörü Pat Mills ve çizer Carlos Ezquerra tarafından toplumun güvenlik ve adalet anlayışına bir eleştiri,  aynı zamanda anlamsız polis klişelerinin bir parodisi olarak yaratıldı. 2000 AD ımgiliz kökenli, klasik çizgi romanlara tepki olarak son derece sert, kural tanımaz bir çizgi romandır. Alan Moore, Grant Morrison, Kevin O’Neill, Brendan McCarthy ve Neil Gaiman gobi pek çok çizgi roman efsanesinin kariyerlerine başlama vesilesidir. Dredd de bu derginin en popüler karakteridir.

İki filmi çekilen karakterimizi 90’larda Stallone, 2000’lerde Karl Urban canlandırmıştır. Son çekilen daha sağlam iş olsa da, ilki nostaljik etkisiyle beni başka diyarlara götürür. Çizgi romana aşina olanlara ikinciyi, 90’lar aksiyon filmlerine koşulsuz gönül verenlere (Hep Demolition Man’le karıştırıyorum bu filmi, tatları benzer diye heralde) ilkini tavsiye ederim.

Alakasız bir ek bilgi olarak Judge Dredd gerçek zamanlı yaşlanıyordu (doksanlarda, reboot falan ettiler mi çok emin değilim), yani 70’lerde çıktıktan sonra 2000’lere doğru yetmiş yaşlarındaki hikayeleri anlatılıyordu. Değişik ama eğlenceli bir konseptmiş.

Her zamanki gibi popülerin değil, az bilinenin peşinde koşan sitemiz, yine eski popülerliğinde olmasa da cool’luğunu hiç kaybetmemiş bir karakteri sizlere tanıtmaktan gurur duyar. Yazacak vakit olmadığı için ne zamandır taslakta duran bu yazıyı toparlayıp sizlere sundum demiyorum da, marjinaliz ayağı yapıyorum yani. Şaka bir yana, Presstij yayıncılık tarafından IDW’nin yayınladığı güncel Dredd öykülerini, dilimizde okuyabilirsiniz. Fasikül olarak yayınlanmakta ve 18’inci falan sayıya gelmişler, sanırım. Kaçırmayın derim. Bir başka yazıda görüşene dek, esen kalın.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın