FilmYorum – Thor Ragnarok (2017)

Uyarı: Bu yazı film ve hikayesi ile ilgili spoiler (heyecan kaçıran diye Türkçe’ye çevrilebilir sanırım) içerir. Eğer spoiler yemek istemiyorsanız, giriş, hikaye ve sonuç kısımlarını okumanız kafi. Yoksa müessemiz sorumluluk kabul etmez.

Künye

Yönetmen: Taika Waititi
Oyuncular: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Tessa Thompson, Jeff Goldblum, Mark Ruffalo, Idris Elba, Karl Urban
Tür: Fantastik; Komedi, Aksiyon
Ülke: ABD, Yayın Tarihi: 27 Ekim 2017 Süre: 2 saat 10 dakika

Giriş

Thor filmleri her phase’in en zayıf filmleri olmuştur. İlk film orijin hikayesi anlattığı için bir şekilde affedilebilirken, ikinci film o kadar rezildi ki, bu phase’de yeni bir Thor filmi olmasına şaşırmıştım. Başta filmin bu phase’in Winter Soldier’ı, evreni komple değiştirecek filmi olacak şeklindeki söylemler, zaman geçtikçe en komik Marvel filmi olacak şeklinde değişiklik gösterdi, promosyonları da aynı şekilde daha sulu bir film izliyeceğimizin izlerini verdi. Geçmiş deneyimlerimizin olumsuzluğu, Thor gibi ciddi bir karakterin sulandırılmasına olan bakış açımız ve fragmanlardaki mizah düzeyinin yerlerde oluşu filmden beklentilerimizi dibe vurdursa da, önümüzde Infinity War olması ve Thor filminin o filme bağlanma olasılığının Black Panther filminin bağlanma olasılığından yüksek olması sebebiyle bir şekilde salonda yerimizi aldık. Peki şimdi filmden çıktık, görüşlerimiz ne durumda? Yazıyı okuyunuz efendim.

Hikaye

Sıfır spoilerla anlatmaya çalışıcam, o yüzden fragman bazlı ilerleyelim. Ölüm Tanrısı Hela uzun süren tutsaklığından kurtulur. Olayı Asgard’ı ele geçirmektir. Çok kolay bir şekilde Thor’u yener, çekicini kırar, konuyu kapatır. Yenik Thor bir şekilde Grandmaster’ın yönetimindeki, yamyamları ve arena dövüşleriyle meşhur Skaar gezegenine düşer ve orada Hulk’la dövüşecektir. Sonra oradan bir şekilde kurtulup Revengers adlı bir ekip kurup Hela’yı durdurmaya çalışacaktır.

Artılar/Eksiler

Yukarıda söyledim beklentilerim sıfırın altındaydı ve genelde böyle olunca negatif bir havada izlerim filmleri ve daha zor beğenirim ama bütün filmde hiç sıkılmadım, hatta tüm sululuğuna rağmen oldukça da eğlenerek çıktım. Genel yorumlara bakarsanız herkes de aynı duygularda. Kimse kötü bir film diyemiyor ama muhteşemdi falan da diyen yok. Baştan çıtayı koymak lazım, bu film tam anlamıyla çakma GotG. Onu örnek almış, ona yakın durmaya çalışmış ve başarmış. Bunu kafanızda oturtursanız, filmi daha rahat izlersiniz. Belli ki MCU kozmik kısmını fazla laubali ve uçuk kaçık olarak konumlandırmak istiyor. İnşallah en azından Captain Marvel’da bu görüşlerini değiştirirler.

Olumlu yönlerle başlayalım, filmin bütün o gırgırı şamatası içinde temelini oluşturan hikaye son derece tutarlı ve akla yatkın. Cate Blanchett’ın başarılı bir performans çıkardığı (ve ilginç bir şekilde genç durduğu) Hela’nın planı ve karakteri uyumlu ve net, bu plan doğrultusunda yaptıkları ve yapabildikleri de kişiliğine ve güçlerine uygun. Yani bir önceki filmde olayının ne olduğunu hiç bir şekilde anlayamadığımız Kara Elf’in çok çok ötesinde bir kötü karakterimiz var. Bu daha baştan filme bir artı veriyor.

Yeni karakterlerden devam edelim. Valkyrie de yine güzel bir ekleme olmuş. Fragmanlarda biraz zayıf görmüştüm ama filmin içerisinde yerini gayet bulmuş. Hayranı olduğum Jeff Goldblum’un oynadığı Grandmaster’ın da karikatür bir karakter olması normalde itici olabilecekken bu filmin yapısı içinde hiç sırıtmamış hatta hoşuma bile gitti. Korg’un aksanına alışamamış olsam da filmdeki bir başka mizah unsuru olarak yerinde başarılı kullanılmış.

Eskilerden Heimdall’a yüklenen sorumluluğun yerinde olduğunu ve senaryosal açıdan da son derece mantıklı olduğunu düşünüyorum. Idris Elba’nın sadece durduğu önceki filmlere kıyasla güzel bir yenilik olmuş. Hulk-Thor dinamiği de yine her zamanki gibi güzel ve keyifli. Hatta Banner-Thor dinamiği de son derece hoş olmuş. Bu ikilinin yakaladığı hava filmin akıcı geçmesindeki en büyük etkenlerden biri. Hatta Tony’e yapılan göndermeler filmin en komik esprileri bile olabilir.

Thor ve Hulk demişken ikisinin dövüştüğü sahne dövüşün başındaki Thor sululuğuna rağmen güzel kotarılmış. Genel olarak filmin aksiyon sahneleri çizgi roman estetiğinde ve etkileyiciydi. Surtur’la olan sahne olsun, finaldeki sahneler olsun, Hela’nın Asgard’a girişi oldun, hepsi tam kıvamındaydı ve filmin sululuğuna inat son derece ciddiyetle çekilmiş ve üzerine düşülmüş duruyordu.

Filmin tonu, renk seçimleri, kostümleri falan konusunda fragmanlardan ve fotoğraflardan kaynaklı oldukça endişeliydim. Filmi izleyince başta Skaar olmak üzere bu tonun beni çok rahatsız etmediğini fark ettim. Filmin sulu haline uymuş ve hatta desteklemiş. Genel 80’ler havasının da filme uyduğunu, müzikal destekle beraber filmin tonunu güzel kılan unsurlardan biri olarak yerini aldığını ekleyebiliriz.

Olmamış karakterlere gelirsek. Thor’un sulandırılmış bir karakter olmasını sevmedim. Yani Chris Hemsworth mizahı iyi vermiş, karakter olarak bu yapıda hiç sırıtmıyor ama keşke atıyorum yanına bir mizahi karakter koyup geyiği onun üzerinden çevirselermiş. Adamın babası ölmüş, evini ele geçirmişler, hala kakara kikiri derdinde. Filmin en büyük tutarsızlığı buydu.

Loki’nin de yine bayık “Şimdi iyiyim, şimdi kötüyüm, şimdi yine iyiyim” muhabbeti olmamıştı. Halbuki bunu geçip düzebazlık tanrısı olarak Grandmaster’ın yanında katakulli yapabilme potansiyeli, ya da Hela’ya aynı şekilde ikili oyunlar falan, hepsini sinema klişeleri uğruna harcamışlar. Böylelikle MCU’nun en şahsına münhasır kötü adamı, sıradan bir karaktere indirgenmiş. Kendisinin Odin’in yerine geçtiği ve saçmaladıkları kısma da ek bir küfür sallamak istiyorum. Yahu Loki bu kadar mı vizyonsuz, amaçsızmış, nefret ettiği üvey babasını alaşağı ettikten sonra sadece sefa mı sürmek istemiş ve sonra da tek hareketle yenilmiş. Maksadınız önceki filmlerle alay etmek, onları komple tarumar etmek olabilir ama bu şekilde MCU’nun en başarılı karakterlerinden birini de tarumar etmişsiniz tebrikler.

Lady Sif’in yokluğu bir yerde ama Warrior’s Three’nin tek çelsede harcanması çok yazık olmuş. Evet Hela’nın gücünü göstermek ve dramatik bir efekt vermek için bu karakterler kullanılabilirdi ama sen o tarz bir film çekmiyorsun ki. Koy üçünü de Heimdall’ın direnişinin yanına bir manası olsun. Böyle çok anlamsız olmuş.

Karl Urban’ın Executioner’ı da hiç olmamışlar arasındaydı. Hem ezik, hem istikrarsız, hem klişe. Onun yerine hakikaten hain ve çıkarcı bir Asgard’lı koysalarmış çok daha yerinde bir tercih olurmuş. Yine bu karakterin Hela’nın askerlerini makineli tüfeklerle tarumar edebilmesi de filmin tutarsız yanlarından biri olarak eksi not olarak eklenmiş oldu.

Filmin en büyük günahı ise olabilecekken olmadıklarıydı. Karakterlere değindim, hikayeye gelelim. Başta dedim ya öykünün temeli sağlam. O hikayeyi böyle geyik hale getirmek yerine destansı bir anlatımla her şeyini kaybeden adamın başkaldırışı falan gibi anlatıp, efsaneler arasına adını yazdırabilirlerdi, sıradan Marvel havasında, mizah yanı yüksek garantili bir filmi tercih etmişler.

Bir kaç ek olarak; Planet Hulk’ın cılkının çıkarılmamasına sevindim, odak Thor’un hikayesinden kaymıyor. Espriler yer yer fazla sulu, baştaki zincir esprisi gibi. Genelde eğlenceli ama bu gibi durumlar zarar veriyor. Önceki filmlere giydirme, dağıtma olayı bir kaç yer dışında başarılıydı. Mesela ilk filmde easter olarak konulmuş Infinity Gaunlett’in Hela tarafından devrilmesi güzel bir gönderme olmuş. Bir de bir kaç cameo var ki çok acayip. Matt Damon’ı o sahnede o halde görmek çok güzel bir sürpriz oldu.

Evet film eğlenceli, evet sıkılmadan sonuna kadar izliyorsunuz ama ne yüreğinize dokunuyor, ne aklınızda saygın bir yer ediniyor. O iki buçuk saati geçirmenizi sağlıyor ve sonra uçup gidiyor.

Sonuç

Rekabetsizlikten dolayı da olsa en iyi Thor filmi. Bir kaç istisna dışında eski-yeni karakterler arasında güzel bir sinerji yakalanan, hiç bir anında sıkılmayacağınız, yer yer çok eğleneceğiniz bir film. Ama en iyi süper kahraman, hatta en iyi Marvel filmi de değil kesinlikle. Beklentileri fena kotarılmamış, çakma Guardians düzeyinde tutarsanız tatmin olabilirsiniz. Ama keşke hava ve tarz olarak Wonder Woman tadında daha ciddi, daha mitolojik bir Thor olsa diyorsanız, bir reboot beklemeniz gerektiğini anlamışsınızdır. Yer yer fazla sulu olsa da filmin yapısı içerisinde sırıtmamış ve aksiyonu da tadında ve etkileyici olmuş. Sonuçta hayatınızı değiştirecek bir film olmasa da, sıkılmadan izleyeceğiniz ve eğleneceğiniz bir film olarak MCU içinde yerini aldı Thor: Ragnarok.

Peki izleyenler nasıl buldu filmi? Katıldığınız, katılmadığınız yerleri aşağıda belirtebilirsiniz. Benden şimdilik. bu kadar. Bir sonraki yazıda görüşene dek esen kalın.

Spread the love

1 geri izleme / bildirim

  1. AltList – 2017’de AltDünya’nın En İyi 10 Filmi – AltDünya

Bir yanıt bırakın