FilmYorum – Avengers: Infinity War (2018)

Uyarı: Bayadır Spoiler'lı yazı yazmıyormuşum ama Avengers:Infinity War bu. Neyse yine eski usül bir yazı olacak. Giriş, hikaye ve sonuç kısmında Spoiler olmayacak, 2. sayfadaki Artılar/Eksiler kısmı ise Spoiler'lı olacak. Bilginize..

Künye

Yönetmen: Russo Brothers
Oyuncular: Robert Downey JR, Chris Pratt, Chris Evans, Chris Hemsworth, Josh Brolin, Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Elizabeth Olsen, Zoe Saldana, Karen Gillan, Jeremy Renner, Mark Ruffalo, Vin Diesel, Dave Bautista, Paul Bettany, Sebastian Stan, Chadwick Bossman, Tom Hiddleston
Tür: Fantastik, Aksiyon, Macera, Bilimkurgu
Ülke: ABD, Yayın Tarihi: 27 Nisan 2018, Süre: 2 saat 40 dk

Giriş

Bu aralar yazılarda bir azalma olduğunu farketmişsinizdir. Çok ciddi bir yoğunluk içinde bırakın yazı yazmayı, adam gibi dinlenecek zaman bile bulmak çok zordu. Ancak bu tempoyu durdurabilecek tek bir şey vardı; Avengers: Infinity War. Her şey, iş güç, çoluk çocuk geride bırakıldı ve bu hafta sonu hanımla beraber film soluksuz izlendi. Hem on yılın hatrı, hem de ilk Avengers’dan bu yana geek zihniyetin en önemli aktivitesi olması sebebiyle bu filme bir yazı yakışırdı. O sebeple aldım kalemi elime (telefonu işte) başladım hissettiklerimş yazmaya. Hazırsanız başlayalım.

Hikaye

Dev Titan Thanos kendisine sonsuz bir güç verecek Sonsuzluk Taşları’nın peşindedir. Bu taşlardan ikisi dünyada bulunduğu için ekibini onları almaya gönderir. Kahramanlarımız bir yandan taşların Thanos’un eline geçmesini engellemeye çalışırken, diğer yandan bu devi durdurmak için bir araya geleceklerdir.

Sonuç

Bu kadar sene beklediğimize kesinlikle değen bir film. Genel bir yorum olarak MCU favorim hala Winter Soldier ama ikinci sırayı hiç tartışmadan Infinity War’a veriyorum. İlk Avengers filminin yaptığı tüm kahramanları büyük tehdite karşı toplama olayını çok daha büyük ölçekte, çok daha kalabalık bir kadroyla ve çok daha zorlu koşullarda başarmış olması gerçekten takdire şayan.

Detaya girmeye, kafalardaki sorulara cevap vermeye başlayalım. Herkesin endişe ettiği fazla kalabalık kadroyu çok iyi idare ettiklerini düşünüyorum. Hepsini tek yerde toplamak yerine güç setlerine uygun bir şekilde daha küçük ekiplere bölmüş ve yeteneklerine uygun maceralara göndermişler. Bu ekiplerin bir araya gelmeleri, birbirleriyle sinerji yakalamaları son derece organik olmuş ve hiç sırıtmamış. Her ekibe ayrılan zaman da kesinlikle çok iyi belirlenmiş. Yani birilerini öne çıkarıp diğerlerinin yan karakter gibi görünmesine sebep olacak bir durum kesinlikle yok. Yine doğru bir karar olarak (Thanos hariç) “Noolur noolmaz, bu karakterleri bir daha anlatalım, yeni izleyecek olanlara yaranalım” derdine düşmemişler. Film sizi bu karakterleri biliyor kabul ediyor ve direkt olaylara giriyor. Bu arada bazı karakterler keşke daha çok olsa diyorsunuz ama bu hikayesel eksiklikten değil, sizin karaktere olan sempatinizden kaynaklanıyor.

Filmde aynı anda birden fazla olay ilerliyor ve hepsi de ana konuya sıkı sıkıya bağlı. Bu noktada en büyük başarı, her bir macerada tonun oradaki karakterlere uygun şekilde farklı olmasına rağmen yine de bütünlüklü bir hava yakalanmış olması. Yani Guardians’ın hikaye arkıyla, Tony’nin hikaye arkının ve Cap’in hikaye arkının tonu, mizahı, anlayışı kendi filmlerindekine daha yakın ama bu durum sizi rahatsız etmiyor. Tersine sanki tek filmde bütün MCU’yu filmlerini birden izliyormuş hissinin tadına varıyorsunuz, ki tahminimce bu filmde yakalanmak istenen hava da buymuş.

Film direkt olaylara giriyor ve hiç düşmeyen bir tempoda olaydan olaya devam ediyor. Normalde böyle bir tempo ya sizin bir yerden sonra kopmanıza ya da yorulmanıza sebep olur. Ancak bu filmdeki farklı tonlar, bir sürü karakter olması ve hikayedeki akıcılık böyle bir duruma izin vermiyor. Hikaye demişken bütün film boyunca çok büyük bir tehditle karşı karşıya olduğumuz çok güzel hissettirilmiş. Yani hem Thanos’un gücü hem de yapmak istediği şeyin büyüklüğü gayet güzel yansıtılıyor ve siz de kahramanların bu durumu durdurmalarının bir mucizeye bağlı olduğunu anlıyorsunuz.

Thanos demişken filmin onca karaktere rağmen tek bir başrolü varsa, o da Dev Titan’dır. Karaktere çizgi romandakindem farklı daha empati kurulabilir bir amaç vermiş ve bu kötü, psikopat olarak bildiğimiz adamı daha insancıl boyuta indirgemeyi başarmışlar. Yöntemi aykırı olsa da neyi neden yapmak istediğini anlayabiliyorsunuz. Bir de karaktere duygusal boyut eklemişler ki, o da bambaşka olmuş. Josh Brolin ve CGI’ın karışımıyla ortaya hakkı verilmiş bir kötü adam çıkmış.

Diğer karakterlerin de karakter gelişimlerini, bu filme gelene kadar yaşadıklarının sonuçlarını görmek de ayrı bir keyifti. Cap’in sakallı karizması, Tony’nin derinliği, Thor’un yaşadığı onca dramaya rağmen mağrur durma çabası falan son derece güzel durmuş. İlk zamanları hatırlayanlar on senelik süre zarfında karakterlerde gelinen noktayı takdirle karşılıyorlardır eminim.

Filmin hoşuma gitmeyen iki yeri var, spoilerlı kısımda detay veririm, biri arada bir yerde Starlord’a yaptırdıkları karakter dışı hareket, diğeri de filmin sonu hakkında yaptıkları seçimler. Bir de Hulk’un bu filmdeki durumundan pek haz etmediğimi ekleyerek Spoiler’lı kısma yol alalım. İkinci sayfada burada yazdıklarım dışında kalan ve açıklamak için spoiler vermem gereken kısımlar yer alıyor bilginiz olsun.

Spread the love

1 geri izleme / bildirim

  1. FilmYorum - Avengers: Endgame (2019) - AltDünya

Bir yanıt bırakın