ÇizgiRomanYorum – Tanto : Kısa Hikayeler (2019)

Künye

“Tanto: Kısa Hikayeler”

Yayıncı: Kendisi 🙂
Dil: Türkçe, Basım Yılı: 2019
Yazar: Onur Çetincengiz
Çizerler: Yarkın Sarıkaya, Yasin Yıldıran, Alper Geçgel, Ümit Türek, Yusuf Turgut, Emin Sincar, Fıratcan Yakut

Giriş

Aslında ülkemizde hatırı sayılır sayıda geek var. Gişe rakamları, geek sitelerinin takipçi sayıları (bizimki değilde diğerleri işte) falan bu durumu yeterince ifade ediyor. Ama ne yazıkdır ki, bunun yerli üretim kısmına baktığınızda ne yazık ki bunun karşılığını görebildiğimizi söylemek zor. Sinemada geekliği bir tema olarak kullanan saçma sapan komediler dışında geek bir eser göremiyoruz. Çizgi romanda ise yer yer güzel örneklere denk gelinse bile yerli bir çizgi roman sektöründen bahsetmek zor. İşte bu ortamda değeri çok çok daha fazla olan bir çizgi roman sitemize konuk oluyor: “Tanto : Kısa Hikayeler”.

Onur Çetincengiz benim şahsi olarak uzun süredir takip ettiğim, tümüyle yerli ve milli (ehehe) bir geek. Kendisini sizlere de tanıştırmak için AltRöportaj’da (şurada) konuk etmiştim. Onur’un sıfatlarına şöyle bir bakarsak; kısa film yönetmeni, Punisher (ve Nick Fury ve Rick Flagg ve Gijoe Duke) cosplayer’ı, figür koleksiyoneri ve çizgi roman yazarı. Bugün kendisi daha taze taze basımdan çıkmış bir çizgi romanı ile bir kez daha sitemizde kendine yer buluyor.

Kısaca Tanto’nun bugüne gelişinden de bahsedip yorumlarıma geçeyim. Macera 2011 yılında başlıyor. Onur Tanto’yu bir dizi olarak düşünüyor ama yerli televizyon piyasası malum, kendisi ciddiye alınmıyor. Tam o sırada Devrim Kunter’in Seyfettin Efendisi ile karşılaşıyor ve Tanto’nun yolculuğuna çizgi roman olarak devam etmesine karar veriyor. Maddi imkansızlıklara çalıştığı yerdeki müdürü destek oluyor. Sonrasında hikayeler yazılıyor, çizim aşamasına geçiliyor. Bir şekilde bir çizer bulunuyor, alınan destek ona veriliyor ama çizgiler tatmin etmiyor, yayın evleri işi ciddiye almıyor. Sonrasında internetten farklı çizerler buluyor ve Tanto basıma hazır hale geliyor. Ancak ne üzücüdür ki, basacak yayın evi bulunamıyor. En sonunda Onur tümüyle kendi imkanlarıyla bastırıyor ve dağıtımını da kendi üstleniyor. Sonuç olarak ben de hiç vakit kaybetmeyip, baskıdan yeni çıkmış taze çizgi romanı sipariş ediyorum ve bir solukta okuyorum.

Peki bu kadar imkansızlıklar içinden çıkan çizgi romanın kalitesi nasıl? Yorumlara buyurun efendim. (Spoiler vereyim: beğendim :))

Tanto 2

Hikaye

Tanto bir vahşi batı anti-kahramanı. Kendisi ateşli silahları efsane kullanıyor. Bir de artısı var, bir roninden kullanmayı öğrendiği katanası. Peki kısa hikayelerin hikayesi ne? En iyisi Onur’un kendi sözleriyle ifade etmek sanırım; “Kısa Hikayeler kitabı Tanto’nun ilk kitabı ama birinci sayısı değil. Normalde 13 bölüm olarak tasarladığım bir serinin ön tanıtımı gibi. İçinde yer alan 7 kısa öyküde, ileride çıkacak hikayelerden spoilerlar yer alıyor”. Ben de şunu ekleyeyim, 7 kısa öykü bize farklı bir vahşi batı anti-kahramanı olan Tanto’nun kişiliğinden, yeteneklerinden, hayat bakış açısından ve özel hayatından küçük örnekler sunuyor. Kalanı ve detayları için merak uyandırıyor.

Artılar/Eksiler

Öncelikle başta söyledim, her şeyi Onur kendi yaptı bu çizgi roman için. Ancak elinize aldığınızda bu işin yurt dışından çevrilmiş bir çizgi roman olmadığını gösteren en ufak bir emare yok. Baskı kalitesiyle başlayayım. Baskı ve sayfa kalitesinin profesyonel basılmış işlerden hiç bir eksiği yok, ki elime almadan en büyük tedirginliğim buydu. Maliyeti düşüreyim diye düşünülmemiş, nasıl olması gerekiyorsa o şekilde basılmış. Renklendirmeler, sayfa tasarımları, hepsi on numara olmuş. İçerik olarak da bir cilt olacak kadar kalın olmamasına rağmen alışılagelmiş fasiküllere kıyasla da daha fazla sayfa var. Bir de üstüne aralara serpiştirilmiş kapaklarla da içerik zenginleştirilmiş. Yani sayfa sayısından kısayım diye sırf hikayeler bas geç yapılmamış, özenilmiş. Yani teknik olarak son derece başarılı bir iş var elimizde.

Tanto 3

İkinci değinmek istediğim nokta elbetteki çizimler. Her bir öykü farklı çizer tarafından, çok çok farklı tarzlarda çizilmiş. Her biri son derece başarılı olmuş. Farklı tarzda çizimlerle karakteri görmek hoş bir tazelik katmış. Kimi zaman bir IDW çizgi roman okuyormuş havası yaratıyor, kimi zaman da daha popüler çizgi romanlarda alıştık olduğumuz tarzla karşılaşabiliyoruz. Her bir tekniğin de hakkının verildiğini söylemek lazım. Ancak daha başarılı olan, her hikayede çizimler değişse bile karakterin vermek istediği hissiyatı size vermeyi başarıyor. Yani birbirinden yeterince farklı ama aynı karaktere ait olduğunu hissettiğiniz hikayeler okuyorsunuz, ki bu çok değerli.

Bu noktada Onur’un hakikaten derin bir karakter yaratmış olduğunun ve çizimler değişse de özünün belli olduğuna dikkat çekmek gerek. Şimdi Tanto bir vahşi batı silahşörü ama alıştığınız Teksas, Tommiks’ler kendisinin yanında biraz süt çocuğu kalıyorlar. Hikayeler çok daha sert, çok daha vahşi. 18 yaş sınırı koyulmalı mı bilemedim ama genel olarak daha yetişkinlere hitap ediyor diye düşünüyorum. Vahşi Batı’ya uygun yani. Genel olarak daha kişisel öykülerin bizi beklediğini söyleyebiliriz. Buradaki hikayeler kısalar ama arka planlarının daha derin olduğunu hissettirmeye yetecek kadar spoiler alıyoruz. Yani çok detay vermiyor hikayede Onur, ama bize “Bunun arkasında daha neler var, bir bilseniz” demekten de kendini almıyor.

Tanto 1

Sonuç

Onur’u yerli bir geek olarak herkese örnek gösteriyorum, severek takip ediyorum zaten. Bu iş çok kötü olsaydı, yine kendisinin emeğine ithafen eksikleri var ama fena değil derdim. Ancak elime alıp okuduğumda beklenti konusunda haksızlık ettiğimi fark ettim. Tanto hiç bir konuda dünyadaki türdaşlarından eksik değil. Basımından, renklendirmesine, kaligrafisine, çizimlerinden hikayesine, aralarda yer alan kapaklarına kadar hepsi son derece profesyonel ve başarılı. Tek eksiği belirttiğim gibi adının karşılığı olarak kısa olması. Çizgi roman bittiğinde tam bir sayısını okumak için sabırsızlanır şekilde kalıyorsunuz. Umuyorum bu çizgi roman hak ettiği değeri görür ve biz birinci sayıdan başlayarak tam hikayelerini okuyabiliriz. Eline sağlık Onur. Başarılarının devamını diliyor, her projeni takip etmeye devam edeceğimi belirterek yazıyı bitiriyorum.

Eğer Onur’a destek olmak ve bu arşivlik eseri edinmek isterseniz, Bursa’da elden dağıtıyor diyebiliyorum. Çizman’de de (Bursa’daki bir çizgi roman dükkanı) varmış. İstanbul’da çeşitli kitapçılarda olduğu söyleniyor. Ama en güvenli alım şekli Onur ile facebook‘tan ya da instagram‘dan irtibata geçmek olur sanıyorum. Fiyatı 15 TL, bir de 3 TL kargo parası verip kapınızdan teslim alabiliyorsunuz. Ben öyle yaptım ve gayet memnunum. 🙂

Bir başka yazıda görüşene dek esen kalın.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın