ÇizgiRomanYorum – Champions Cilt 1 (2018)

Künye

Yayıncı: Gerekli Şeyler, orj: Marvel Comics
Orjinal Adı: Champions 1: Change the World
Dil: Türkçe, Basım Yılı: 2018
Yazar: Mark Waid
Çizer: Humberto Ramos

Giriş

Çok bariz bir şekilde Marvel’ın son dönem işleri bana hemen hemen hiç hitap etmiyor. Marvel Now’ın bir kaç kitabı hariç pek çoğu hiç hoşuma gitmedi. Sanırım artık yaşlanıyorum ve bu kitaplar benden daha genç bir kesime hitap etmek için yazılıyor diye düşünüyorum. Özellikle dönemin anlayışını yansıttığını düşündüğüm Avengers’ın yeni varyasyonlarından hiç biri geçmiş işler kadar beni memnum edemedi.

İyice saçmalaşan evrende, esas Avengers takımına taze kan olarak, kendi serileriyle belli bir kitleyi yakalayan gençlerin eklenmesinin de kötü bir karar olacağını düşünüyordum ve netekim bugün konuk edeceğimiz bu çizgi roman ile o gençleri Avengers’dan ayırıp kendi takımlarını kurdurmalarıyla da haklı çıkmış oluyorum. Peki bu gençlerin kurdukları yeni takım beni tatmin etti mi? Gelin yazıda bakalım..

Hikaye

Avengers’ın hunharsızlığından bunalan Ms Marvel ekibi bırakır. Dünyayı değiştirmek için kendisi gibi ekipten ayrılmış olan kankaları Spider-man (Miles Morales olan) ve genç Nova’yı arar. Ekibe şu anda Amadeus Cho olan genç Hulk’u ve Vision’ın kızı Viv’i de ekler ve dünyayı daha iyi bir yer yapmak için çabalamayı ve gereksiz güç kullanmamayı kendisine görev edinen Champions’ın temelini atar, maceradan maceraya koşarlar.

Artılar/Eksiler

Şimdi yeni dönem Ms Marvel’ı okuduysanız ve hoşunuza gittiyse bu çizgi romanı da seveceğinizi tahmin ediyorum. Temelde aynı tema ve amacı güdüyor diyebiliriz. Şunu kastediyorum daha genç nesile hitap etmek istiyor ve karakterlerini buna uygun seçiyor, bir de daha gündelik hayatı, daha kültürel meseleleri ele almak istiyor ve hikayelerinde daha ciddi temaları ele alıyor. Bu iki durumu aynı potada eritme işini Ms Marvel’da muhteşem bir şekilde başardılar, Amerika’da müslüman ve modern bir gencin sorunlarına güzel bir şekilde parmak bastılar.

Bu çizgi romanda bunu bir adım ileri taşımışlar. Orta doğudaki kızların yaşadığı baskı ve Amerika’da giderek büyüyen nefret kültürüne dikkat çekmek gibi temaları ele almak ve bir şeyler söylemek istemişler. Amaçları, hedefleri gayet asil, ona bir şey söyleyemem, saygı duyarım. Ancak sorunlara bakış açıları, işleyişleri ve çözümleri karakterlerinin yaşları düzeyinde olunca benim gibi yaşı biraz ilerlemiş, bu tip konularda kendince fikirleri olan insanlara fazla naif ve basit gelecektir. Beni geç, hitap etmek istediği yaş kitlesini bu şekilde etkileyebilir mi? En azından verilmek istenen mesaj açısından güzel bir deneme olduğunu söyleyebilirim. Ancak okurken bu ciddi konuları haberlerde falan gören, duyan, hassasiyet göstermek isteyen ama olayları sadece kulaktan dolma olarak bilen biri tarafından yazılmış hissiyatından kurtulamadım. Fazla tozpembe ve fazla Amerikan yani.

Sosyal sorumluluğunu geçersek nasıl çizgi roman? Gençlerin büyüklerden sıkılıp kendi takımlarını kurmaları güzel mantık, takımın dinamiği fena değil, karakter seçimleri güzel. Bu ekip yukarıdaki misyonu biraz bırakıp daha genç işi hikayelere dalsa, daha yaşına uygun davransa ortaya daha okuması güzel işler çıkabilir ama hem hikayelerin hem de karakterlerin olgunlukları boylarını aştığı için gerçekçi olmuyor, biraz fazla sırıtıyor.

Hikayeyi de geçelim, teknik konulara gelelim. Çizimler ve renk tonu falan güzel, hikayeyle uyumlu. Biraz Ms Marvel, biraz All-New X-Men tadında. Basım kalitesi her zamanki gibi başarılı. Ekstra olarak sadece alternatif kapaklar olması az gibi görünse de genelde taze hikayeler içeren ciltler düşünüldüğünde son derece normal. Fiyatı genel ciltlerin bir tık altında ama içeriğin doluluk oranı da yine normalden daha az gibi geldi. Fiyat fayda oranında orta noktalarda yer alıyor.

Sonuç

Aslında başta güzel bir fikirle başlayan, sonra kendine -niyeti iyi olsa da- boyundan büyük bir misyon edinen, daha sonra da bu yükün ağırlığını kaldıramayan bir iş olarak raflardaki yerini alıyor Champions. Eğer dünyadaki önemli işleri daha çocuksu bir bakış açısı ile görmek, ciddi meselelerle ilgili çok ciddi olamayan bir hikaye okumak istiyorsanız size gayet uygun. Eğer daha derinlikli ya da daha eğlenceli bir hikaye okumak istiyorsanız, iki beklentiniz de tam karşılanamayacak maalesef. Çizgi romanla ilgili söyleyeceklerim bu kadar. Bir başka yazıda görüşene dek esen kalın.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın