ÇizgiRomanYorum – Batman / Ninja Kaplumbağalar Cilt 1 (2019)

Batman TMNT Cover 1

Künye

“Batman / Ninja Kaplumbağalar Cilt 1”

Yayıncı: JBC Yayıncılık, orj: DC Comics & IDW Publishing
Orjinal Adı:Batman/Teenage Mutant Ninja Turtles Vol. 1
Dil: Türkçe, Basım Yılı: 2019
Yazar: James Tynion IV
Çizer: Freddie Williams II

Giriş

Crossover mantığını konsept olarak hepimiz seviyoruzdur sanırım. Her geek hayatının bir anında “şu karakterle şu karakter bir araya gelse nasıl olur acaba” diye düşünmüştür. Farklı dünyaların bir araya gelmesi, hiç yan yana gelmeyeceğini düşündüğümüz kahramanların bir arada olması, ortaya ilginç sinerjilerin çıkması falan gibi pek çok olasılık, pek çok potansiyel içerir. Ancak bu işi kotarmak bizim hayal güçlerimizde olduğu kadar kolay değildir. Bazen ortaya çok alakasız, sadece iki karakterin de hayranlarına satmak için yapılmış hissi olan işler çıkar. Bazen de (Hellboy / Batman gibi mesela) hakikaten muazzam, hatta iki karakterin kendi işlerinden bir tık üstün bir iş bile ortaya çıkabilir.

Bugünkü konuğumuz da aynı şeyi deniyor, ismi karizma ile aynı anlamda olan Batman ile çocukluğumuzun efsane eğlenceli dörtlüsü Ninja Kaplumbağaları bir araya getirmeye çalışıyor. Şimdi fikri duyduğumda çok saçma, gereksiz ve alakasız gelmişti. Hatta DC bu çizgi romanın animasyonunu yaptı, çizgi romanı okumadan önce onu da izlemiş ve “eh işte” bulmuştum. Ancak yine de JBC Yayıncılık bu çizgi romanı dilimize kazandırınca pek beklentim de olmamasına rağmen sırf merakımdan hemen sipariş verdim. Peki sonuç olarak çizgi romanı nasıl buldum? Yazının ilerleyen satırlarına lütfen.

Batman vs Ninja Turtles

Hikaye

Ninja Kaplumbağalar, Foot Clan ve Shredder ile savaşırken küçük beyinimiz Krang New York’u ele geçirme planında önünde kimse kalmasın diye hepiceğini boyutlararası kapıdan Gotham’a ışınlar. Olaya hemen adapte olan Shredder Foot Clan’ı da kullanıp, bu yeni boyutta hüküm sürmeye karar verir. Gotham’daki ucubelerle de işbirliği yapınca baya bir tehdit haline gelir. Ancak bilmediği Gotham’ın alışık olduğu kaplumbağalardan farklı bir koruyucusu olduğudur. (Batman ‘i kastettim, anlaşıldı dimi? 🙂 )

Artılar/Eksiler

Bu çizgi romanı temel alan animasyon çok kötü olmasa da burada yazmaya değecek kadar beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Hani biraz nostaljik duygularla, biraz çocuksu bir bakışla keyif alabilirsiniz ama artık animasyonlardan beklentimiz biraz daha arttı sanki. O sebeple animasyonu iki karakteri de özel yere koyanlar haricindekilere önermiyorum. Çizgi romanı da aslında biraz bu şekil olacak, hatta işte amaç ticaridir, haliyle suyu çıkacak falan diye okumaya için çok hevesli değildim. Yine de bir şans vermeye karar verdim, alabileceğiniz çizgi roman sayısı kısıtlıysa böyle tek seferde okunacak şeylere öncelik vermek daha mantıklı geliyor, falan derken siparişi verdim, elime ulaştı.

Batman and Ninja Turtles vs Shredder

Elimizdeki çizgi romanın animasyondan çok daha iyi olduğunu söyleyerek başlayayım. IDW’nin TMNT çizgi romanlarını okumuş olanlar (şaşırarak sitede yorumlamasını hiç yazmadığımı fark ediyorum, halbuki baya beğenmiştim) ne beklemeleri gerektiğini biliyorlar, ki bu çizgi romanda Ninja Kaplumbağalar o versiyona oldukça yakın duruyorlar. Okumamış olanlar için açıklayayım; çizgi film karakteri kadar çocuksu değil, orijinal çizgi romanlar kadar kahraman parodisi modunda da değiller. 90’lar karakterleri nasıl modernleştirilmeli sorusunun net cevabıdır, bulun okuyun hemen, Arkabahçe tarafından dilimize çevrildi. O sebeple buradaki Kaplumbağalar olmuş. Batman biraz New 52 havasında, ben daha Kara Şövalye, efsane falan modunu sevdiğim için buradaki ayakları yere basan Batman benlik değil ama çizgi romanın havasına kesinlikle uygun.

Çizgi romanın tonu da Ninja Kaplumbağalar için karanlık, Batman için aydınlık, ki işte bu kitabı başarılı kılan da bu tam kıvamında olan hava oluyor. Hani yetişkin biriyseniz çocuk işi okuyormuş gibi hissetmiyorsunuz, daha genç yaşlar da “Bu bana çok fazla” demeyecektir. Tam kıvamında yani. Bu durumu büyük ölçüde çizerimize borçluyuz. Bu bahsettiğim ortak havayı çizimler yansıtıyor. Karakterlerin doğru yansıtılması gereken böyle bir iş için ideal kişiyi bulduklarını düşünüyorum. Aksiyon sahnelerini falan da başarıyla sunarak kendisine düşeni yapıyor Freddie Williams II. Özellikle kritik bazı sahnelerin (spoiler olmadan Arkham kısmı mesela diyeyim) sunumu da bence son derece yerinde olmuş.

Batman Leonardo Splinter

Hikaye kısmına ise bu kadar büyük övgü veremeyeceğim. Kötü olduğundan değil, iki farklı dünyayı birleştirmek için ideal bir hikaye ama çok üst düzey değil. Şöyle ki hikaye zaten beklediğiniz şekilde akıyor, twist sahneleri son derece klasik falan. Kahramanları yan yana koymaya çok uğraşıldığı için, ki bazı güzel sinerjiler yakalanmamış değil, ana hikayenin biraz sıradan kalmış olduğunu düşünüyorum. Bu sıradanlık çok rahatsız etmiyor, siz beklemediğiniz karakterleri aynı sayfada görmenin heyecanında olduğunuz için senaryonun klişeliği sizi rahatsız etmiyor. Bu arada buna çok olumsuz bir not vermişim gibi oldu ama pek çok crossover’da buradakinin çok çok kötü örneklere rastladığımızı düşünürsek, saygı duymalıyız. En azından yazar ele aldığı iki kitleyi de anlamış ve burada yansıtabilmiş. Anlatmaya çalıştığım, ana hikaye “iyi”, ama “muhteşem” değil, yanlış olmasın.

Hatta adapte ederken bir kaç yaratıcı şey yakaladıklarını da söylemeden geçemeyeceğim. Arkham olayı ve Robin’in konumu hoş örnekler olarak verilebilir diye düşünüyorum. Splinter’ın da kullanılış şekli hoşuma gitti. Bir de Shredder vs Batman de hoş bir tını veriyor olsa da beklentimin altında kaldı diyebilirim. Mesela animasyon bu olayı daha güzel kullanmıştı kanımca. Neyse devam edelim.

Çizgi romanın Türkçe baskısı ile de bir kaç bir şey söyleyip bitireyim. Basım kalitesi ve çeviri yine JBC kalitesinde, son derece başarılı. Artık bu konuda belirli standardın üzerindeyiz zaten. Bu durumu tutturamayanlar dikkat çekiyor. Ekstralar olarak az ama öz olmuş diyebilirim. Şimdi “önsözler, röportajlar, ekstra hikayeler” falan olduğunda benim daha çok hoşuma gidiyor. Burada bunlar yok, kapak galerisi ve eskizler var. Eskizleri geç, onu çizim yeteneği olanlar takip etsin ama kapak galerisi muhteşem. Hele Ninja Kaplumbağalar ve Batman ‘in çizgi roman tarihine azıcık aşinaysanız, referansları anlıyorsanız, siz de benim kadar eğleneceksinizdir diye tahmin ediyorum.

Michelangelo on Dinosaur

Sonuç

Animasyonun yetersiz olduğunu düşünsem de çizgi romanın kesinlikle iyi bir iş çıkardığını söyleyebilirim. Hakikaten çok alakasız ve kötü gidecek pek çok durum söz konusuyken (reboot filmler gibi mesela) çok dağılmadan, hatalara düşmeden, bu işin üstesinden ellerinin akıyla çıkmayı başarmışlar. Sonuçta kağıt üstünde çok saçma bir fikir bir duruyor. Ama bir şekilde tatmin edici bir şey ortaya çıkarmayı başarmışlar. Eğer Ninja Kaplumbağalar çocukluğunuzda ayrı bir yerde duruyorsa, Batman’in karizmasına da saygınız sonsuzsa tam sizlik bir iş. Tam böyle bir kişi olmasanız bile farklı, eğlenceli, rahat okunur bir iş arayan çizgi roman sevenlere de tavsiye ediyorum. Crossover ya da aşırı ticari iş korkusu olmadan gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Bir çocukluk anımın perişan edilmemiş olmasından dolayı duyduğum mutlulukla yazıyı bitiriyorum. Bir başka yazıda görüşene dek esen kalın.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın