AnimeYorum – Batman Ninja (2018)

Bu yazıda Batman Ninja animesiyle ilgili spoiler vermemeye çalıştık. Bence başarılı da olduk. Spoiler vermeden yorumlama konusunda kendimizi iyi buluyoruz. Çok fazla bir spoiler şikayeti almadığımız düşünülürse fena değiliz sanırım. Buyurun efendim.

Künye

Yönetmen: Junpei Mizusaki
Oyuncular:Kôichi Yamadera (Batman), Wataru Takagi (Joker), Ai Kakuma (Catwoman), Rie Kugimiya (Harley Quinn)
Tür: Animasyon, Fantastik, Aksiyon
Ülke: Amerika, Yayın Tarihi: 24 Nisan 2018, Süre: 1 saat 25 dk

Giriş

AnimeYorum bizim Işıl yüzünden başladığımız bir bölümümüz. Yine klişe giriş olacak ama anime cehaletim yüzünden, ne kadar istesem de çok fazla bu bölüm altında yazımız olamıyor. Ancak geçtiğimiz ay Netflix’e konuk olan bir film var ki, hem AnimeYorum’a, hem sitenin genel konseptine cuk oturuyor, hem de yazılası. Öyle ki, hem anime, süper kahraman, hem Batman. İnanılmaz. Batman çizgi romanlarda pek çok farklı konsept içerisinde kullanıldı, bunların pek çoğunda da başarılı oldu. Bu farklı dünyalar (Elseworlds diyip araya refere atayım) DC’nin kalesi olan, Marvel’ı ezip geçtiği animasyon filmlerin de çok kullanılmadı. DC Animation bir kaç (fena da olmayan) örnek dışında hep New 52 evrenini temel alacak şekilde tasarlanmış, aynı evrende geçen işleri tercih etti. Ancak sonunda onlar da dayanamadı ve Asya pazarına yönelik olarak Batman Ninja ile ekranlarımıza geldi. Peki DC güvenli bölgesinden böylesi kopma riskine girdiği iş, sıradanlık tehlikesi altındaki DC Animasyon evrenine taze bir soluk getirmeyi başarmış mı? Bakalım efendim.

Hikaye

Her şeye hazır kahramanımız Batman Gorilla Grodd’la kapışmakta, kendisinin Arkham’la ilgili bir planını durdurma çabasındadır. Tam durdurmak üzereyken Grodd’un icat ettiği bir makine, kahramanımızı ve dost düşman kim varsa alayını orta çağ Japonyası’na ışınlar. Kendisini apayrı bir dünyada bulan kahramanımız öğrenir ki, başta Joker olmak üzere esaslı düşmanları (Two Face, Deathstroke, Penguin, Poison Ivy) kendisinden bir süre daha önce buraya düşmüş, burada kendi düzenlerini kurmuş, derebeyler haline gelmiş, tüm Japonya’yı ele geçirmek için birbirleriyle kapışmaktadırlar. Batman hem tarihin düzeni bozulmasın diye bu derebeyleri durdurmak, hem de kendi zamanına dönmek için bir yol bulmak zorundadır. 

Artılar/ Eksiler 

En bariz olanından başlamak lazım; Batman Ninja görsellik on numara. Daha önce bir yerlerde bahsettim, ben artık DC Animation’ın her filminde kullandığı görsel tarzdan çok sıkıldım. Mesela Spider-Verse filmine heyecanlanmamın en önemli sebeplerinden biri de budur. Bu sebeple bu filmde kullanılan görsellik çok alıştığım bir tarz olmasa da çok hoşuma gitti. Hem anine sevenlere aşina gelecek, klasik animasyonlara alışmış olanlara da taze olarak görünecek bu tarzın hikayenin ortamına çok iyi yedirildiğini düşünüyorum. Üç boyut ve iki boyut arasında çok hoş bir tarz yakalanmış ve yerinde olmuş. Detaylar, arka planlar, yüz hareketleri, efektler, her biri üzerinde çalışılmış ve güzel duruyor. Aksiyon sekansları da hem görsel hem kareografi olarak çok başarılı olmuş. Son derece akıcı ve eğlenceli olmuş. 

Görselliğin en çok öne çıktığı yer de tartışmasız karakter tasarımları. Batman’in çok bir numarası yok, o çok etkilemedi beni ama ama diğer karakterlerin anime tarzına uydurulmasında inanılmaz bir başarı yakalanmış. Bat Family’nin her birine farklı tarz verilmesi (Red Hood’un olaya uygun ama biraz komik olmuş da neyse), Catwoman’a bu yeni tarzın süper yakışması vs. derken tabii bir de Bane sürprizi. Genel olarak karakterleri bu konsepte güzel yedirmiş ve özüne de yeterince sadık kalmışlar. Yani mesela Joker’in deliliği hem orjinalindekine yakın ama bir o kadar da feodal Japonya’ya uygun. Bunu tüm karakterler için söyleyebiliriz.

Şimdi esas kısma gelirsek. Film konu olarak klasik bir zaman yolculuğu ve oradan dağılan olayları toparlama hikayesini anime aroması bulayıp ortaya favori kahramanımızı koyuyor, anlamadığım bir sebepten, bariz bir mesaj kaygısıyla Batman’in alet edavatına fazla güvendiği ama esas gücün içinde olduğu mesajını vermeye çalışıyor, Batman’i bu dünyaya başarıyla yerleştirmeyi ve burada belli bir düzeyde karakter gelişimi yaratmayı da başarıyor. Temelde Batman’i Japonya’ya götürmek için kullandıkları yöntem mükemmel değil ama yeterli. En azından belli bir mantık temeline oturtmaları yerinde olmuş diye düşünüyorsunuz. Ancak..

Animelerde genel olarak hikayenin fazla abartı olduğunu biliyorum ve beni çoğu zaman olaydan kopartan durumlardan biri de bu. Batman Ninja da ne yazık ki istisna değil. Hikayenin çok kısa süre içinde oluşturulan mantık sınırlarından çıkması ben de biraz hayal kırıklığı yarattı. Özellikle sondan bir önceki savaşta Batman’i olaya bağlamak için doğaüstü olaylara girişilmesi bence biraz zayıf olmuş. Bazı yerlerde bu abartı eğlenceli, hatta bazen etkileyici bile oluyor ama burada dozajı yer yer kaçırmışlar. Bir de çok fazla şeyin açıklanamaz olması da üzücü, çok fazla açıkta kalan yer var. Yani Joker’in bir anda Ninja ustasına dönüşmesi, alakasız bir Bat klanı olması falan tam açıklanmamış ve tutarlılığa darbe vurmuş.

Bir de, şimdi izlediğim bir iki anime filmi/dizisi falan oldu. Şunu merak ediyorum, her animede dev robotlar olmak zorunda mı? Sanki Amerika’lılar işin için girince sadece dev robotlardan anlıyorlarmış gibi bir hava oluyor. Genel olarak Batman Ninja’nın da bu tarz bir filmde beklediğiniz klişeleri birebir takip ettiğini söyleyebiliriz. Senaryo hazırlanırken “bir anime filminde ne tutar” diye düşünülmüş ve hepsini eklemek için özel çaba harcanmış gibi. Yukarıda bahsettiğim uçuklukla birleşince başta eğlenceli olan konsept zorlama durmaya başlıyor.

Bu abartı ve klişeler dışında karakter tasarımlarında söylediğim, hem orjinale sadık hem de bu yeni konsepte uygun olması filmin en başarılı yanı. Tanıdık karakterleri, çok da alışık olmadıkları bir ortama uydurma, bunu yaparken de özlerinden hiç bir şey kaybettirmemeleri çok büyük bir başarı. Hikayenin de (yine yukarıda söylediklerimi unutmayarak) son derece eğlenceli ve heyecanlı ilerlediğini söyleyebiliriz. Özellikle aksiyonlar sizi sizden alacak.

Sonuç

Batman Ninja filmini ciddiye alıp, has bir “Batman” filmi olarak yorumlarsanız üzülürsünüz. “Batman’ime dokunma” diyenler kesinlikle memnun olmayacak. Ancak eğer “Amaan, hep aynı hep aynı” diyorsanız, taze ve farklı bir şeyler arıyorsanız, bir de “eğlencelik olsun, çok uçuk olsun” diyenlerdenseniz ideal filminiz karşınızda. Eğer klişelere, abartılara takılmadan boş zaman doldurmak istiyorsanız bu filme şans verin, ki kendisi giderek sıradanlaşmaya başlayan DC Animation’lara hoş bir tazelik sunuyor. Hazır Netflix’te mevcutken bir şans verebilirsiniz. Bir başka yazıda görüşene dek esen kalın.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın