AltList – Zevkime Göre 22 MCU Filminin Sıralaması

Bu listenin eski halini v1’de, tee 2016 yılında yapmıştık. O zaman sadece 13 filmi vardı gariban Marvel Sinematik Evreni’nin. An itibariyle 22 filmi devirmiş oldu MCU. Her ne kadar Kevin Feige Phase 3 Spider-Man ile bitecek dese de, 2008’de Iron Man ile başlayan “Infinity Saga” hikayelerinin Endgame ile sona ermesi sebebiyle listenin güncel halinin sitemizde yer almasının zamanı geldiğini düşündüm. Yalnız filmlerin hepsi çocuklarım gibi olduğu, bazılarının kaliteleri (hatta hikayeleri bile) birbirine çok yakın olduğu için özellikle son dönem filmlerini bir yere koyarken zorlandım.Neysem, bu güncel girizgahı, v1’deki yazının introsu ile bitirelim;

Taze bir site olmanın (O zamanlar tazeydik, şimdi kartlaştık) en güzel yanı bütün sitelerin şimdiye kadar en az bir kere yaptığı listeleri, hiç yapmamış olmanın verdiği keyifle rahat rahat içerik olarak basabilmek. Sanırım bu yazılardan en önemlisi de şu an okumakta olduğunuz “Marvel Sinematik Evren” filmlerinin sübjektif sıralamasıdır. Sonuçta bugün herhangi bir Marvel haberine denk gelmeden geçen bir günümüz olmuyor.

Liste tamamen şahsi zevkime aittir. Yani tartışmaya ölümüne açık olup, hatta tartışılması için teşvik edilmektedir. O sebeple katıldığınız katılmadığınız yerleri yorumlarda paylaşabilirsiniz. Eğer site içi yorumladığımız bir film ise ismine tıklayıp, detaylı yorumlamayı okuyabilirsiniz. Buyurun başlayalım o zaman;

22- Thor: The Dark World (2013)

Thor filmlerinin hiç birine tam olarak iyi diyemiyorum. Ama ikinci filmle ayrı bir dibe vurdular diye düşünüyorum. Ne konunun bir ilgi çekiciliği vardı, ne ana karakterler tam olmuştu, ne kötü adam tam oturmuştu, motivasyonu anlaşılabiliyordu, . Koskoca Christopher Eccleston’ı bile çok basit bir şekilde harcamışlardı. Loki’yi belki bir aşama ileri taşıdı diyebilir ama o kadar. O derece ki, izlemesi zaman kaybı, sonuna kadar dayanması çok güç olan, sinematik evren içerisinde de (Sonsuzluk Taşları’ndan birinin yer alması hariç tabi) önemsiz, gereksiz bir film olarak MCU’da yerini aldı Dark World.

21- Iron Man 3 (2013)

Aslında çıkış fikri fena değildi. En baba Iron Man hikayelerinden birini (Extremis) anlatmak, bunu yaparken de Iron Man’e Avengers filmine bağlanan güzel bir karakter draması vermek kağıt üzerinde garanti bir formül gibi duruyordu. Kimsenin sevmediği Mandarin twisti bile bence fena bir fikir değildi. Ama bütün bunların uygulamaları felaket olunca, ortalığı fazla karıştırınca, eğlence unsuru yapmacık durunca ve MCU’yu başarılı yapan şeylerden fazla uzaklaşılınca tepetaklak gitmesi kaçınılmaz oldu. Iron Man MCU içinde en sevdiğimiz karakterlerden biri olsa da solo filmleri beklentileri tam karşılayamadı ne yazık ki.

20- Iron Man 2 (2010)

Çok kötü bir film değil aslında. Ama ilkinin üzerine çok bir şey koymamış olması, hemen hemen ilk filmle aynı şeyleri önümüze koyması, bu sebeple de yükselen beklentileri karşılayamamış olmasıyla listede bu kadar geriye konulmasına sebep oluyor. Yoksa Black Widow, War Machine falan fena eklentiler değillerdi ama sonuçta yine evil bir “Iron Man” zırhına karşı savaşıyor olmamız, yine rakip bir dahi tarafından tüm olayların organize edilmesi falan bir şekilde kesmedi beni.

19- The Incredible Hulk (2008)

En hakkı yenen MCU filmi olduğunu düşünüyorum. Bu tip listelerde genelde sonuncu olur. Her ne kadar artık MCU’nun diğer filmlerine kıyasla (çoğunlukla çekim tarihi sebebiyle) biraz geride kalmış olabilir ama solo bir Hulk filmi olarak yapması gerekeni layığıyla yaptığını düşünüyorum. Bruce Banner’ın o kaçak hayatını, Betty ve General Ross’la karmaşık ilişkisini falan yerinde verdi, kötü adam Abomination’ı da güzel işledi bence. Hele ki bunu Ang Lee’nin Hulk’u yerle bir etmesinden sonra yapmış olması da ayrı bir başarıydı. Boş vaktiniz olursa izlemenizi tavsiye ederim. (Listenin bu kadar gerisindeki filmi bu kadar övmem de ilginç tabi. :))

18- Thor (2011)

Sıradan bir süper kahramana kıyasla fazla olan güçleri, karmaşık mitolojisi falan sebebiyle Thor solo film çekmesi en zor karakterlerden biri bence MCU içinde. O sebeple aslında bu filmi çekip bıraksalardı yerinde bir iş yapmış olurlardı, Dark World gibi bir felaket de yaşanmamış olurdu. Bu filmde Asgard’ı MCU’ya yedirişleri, Thor’un karakter gelişimini verişleri, hem mitolojik hem modern dünyada geçen bir film yaratmaları falan başarılıydı. Loki de zaten MCU’nun en iyi kötü adamlarından biri, belki de en iyisi. Ama bunlar bile bu filmi tam anlamıyla mükemmel yapamıyorsa sorunun Thor’da olması büyük olasılıktır.

17- Ant Man (2015)

Ant Man MCU içerisinde farklı bir denemeydi. Hep görkemli heybetli işlerle uğraşan kahramanlara kıyasla evdeki oyuncak tren üzerinde dövüşen sıradan bir kahramanın hikayesini izletmenin ayrı bir cazibası var ve bence bunu iyi bir şekilde yapmayı başardılar. Çok sevdiğim komedyenlerden Paul Rudd’ın varlığı bile bu filmi izlenir kılmaya yetiyor. Tam eski usul bir aile filmi olarak görüyorum. İzlemesi MCU içerisinde elzem olamayan ama izlediğinize de pişman olmadığınız filmlerden.

16- Ant Man and the Wasp (2018)

İlki neyse bu da hemen hemen aynı. Paul Rudd’ın şovu, konuk oyuncuların büyüklüğü, hikayenin kişiselliği falan derken ilkinin bir tık ilerisinde. Ama yine de Ant Man’in MCU’daki yeri hep bir muallak. Bu sebeple bu filmleri çok sevsem de sıralamada nerede olmalı tam oturtamıyorum. Öyle olunca da saf eğlencelik, hoş zaman geçirmelik filmler olmaları sebebiyle listenin görece altlarında yer bulabiliyorlar. Kalite olarak kötü olduklarından değil, daha üstünde bir şey vaat etmedikleri için. Ant Man and the Wasp ilkinin ilerisinde MCU içerisinde de bir tık ileri giden ancak çok çok üzerinde de bir şey vaat etmeyen hoş bir film.

15- Avengers: Age of Ultron (2015)

Eğer ilk Avengers filmi bu olsaydı listede daha yüksek bir sırada olurdu. Ancak burada yapılanların hemen hepsi bir şekilde ilk filmde yapıldı. Bu sebeple misyonunu gayet güzel bir şekilde yerine getirmesine rağmen daha alt sıralarda. Aslında Age of Ultron tam bir süper kahraman/çizgi roman filmi. Aksiyonu tam tadında, etkileyici, vurucu sahneler de okey. Yine de bazı noktalarda ciddi aksamaları var. Bunlar bu filmi kötü yapmıyor ama ardıllarının gerisinde bırakıyor.

14- Doctor Strange (2016)

Age of Ultron ile benzer bir durum burada da var. Doctor Strange güzel bir film. Ancak Iron Man’in büyü sosu eklenmiş hali olması (ukala karakter ciddi bir yaralanma sonucu özel güçler kazanır) bu filmi olması gerekenden daha geri atıyor. Yoksa Benedict Cumberbatch son derece başarılı, kadro genel olarak başarılı, yine efsane sahneler var, aksiyon ve komedi son derece yerinde, görselliği öncüllerinin önünde, akılda kalıcı sahneleri mevcut, büyü evrenini MCU’ya bağlama şekilleri akla yatkın. Ancak tam orijinal değil işte. Ama izlenesi.

13- Iron Man (2008)

Stan Lee bile RDJ için “Meğer Tony Stark’ı bu adamı düşünerek yapmışım” dediyse fazla bir şey söylenemez sanırım. Kesinlikle MCU’ya süper bir start verdi bu film. MCU’nun tonunu belirleyen film olması açısından önemli zaten. Ama en başarılı yaptıkları şey hem çizgi romana yeterince sadıkken hem de son derece başarılı bir şekilde modernize etmeleriydi sanırım. Daha yukarıda olmamasının sebebi geçen zamanda teknolojik olarak biraz geride kalmış olması. Yine de devam filmleri düşünüldüğünde bu filmin bu sırada olması bile çok büyük bir başarı. Bir de “ühühüh, I am Iron Man”.

12- Captain America: The First Avenger (2011)

Marvel filmlerinin tonları genelde birbirine benzer ama bu tonu 2.Dünya Savaşı’yla karıştırabilmek bu filmin esas başarısıydı, hiç yadırgamadık. Cap’in ezbere bildiğimiz orijinini son derece başarılı bir şekilde anlattılar. Son derece sağlam yan karakterler sundular. Orta başarıda bir kötü adam ortaya koydular. Yani çok zor bir işten alınlarının akıyla çıktılar. Kim ne derse desin MCU içerisinde en başarılı seri tartışmasız Cap’inki ve başlangıcı da kesinlikle kötü değil.

11- Guardians of the Galaxy vol 2 (2017)

Aslında bu film yapması gereken her şeyi yapıyor. İlkinde daha büyük, daha afilli, daha eğlenceli, daha görkemli bir şey sunuyor. Ama ilkinin yarattığı sürpriz efekti olmadığı için tatmin olmuyoruz. Farklı bir adam olan James Gunn’dan artık güveni de aldığı için daha farklı bir iş beklerdik. Yani listede ikinci kısımda kalmış olmasının sebebi beklentiler ve tek düzelik. Yoksa ilkini seven bunu da bir şekilde sever. Hatta ilk bunu izleyen (karakterleri tanıdığını varsayıyoruz) bunu daha çok da beğenebilir. Ben yine ilkini daha üste koyuyorum, yaşattığı hislerden dolayı.

Spread the love

1 geri izleme / bildirim

  1. AltList - Zevkime Göre 7 DCEU Filminin Sıralaması - AltDünya

Bir yanıt bırakın