AltList – En Sevdiğim 10 Klasik Oyun Tema Müziği

Oyunun tonunu belirleyen en önemli unsurlardan biri hiç şüphesiz müzikleridir. Hem oyundan ne beklemeniz gerektiğini, nasıl bir oyun olacağını size anlatır, hem de oyunun zihninizde sadece görsel değil melodiler ile de yer almasını sağlar. Yeni oyunlara çok bakamadığımı söylemiştim ama zamanında oynadığım bende iz bırakmış oyunlardan çoğunun bu şekilde bir tema müziği var. Geçenlerde Youtube’da dolaşırken bir iki oyun müziğine denk geldim ve bir anda geçmişe döndüm. Tabii ki bir sitem olduğu için hemen bu hissiyatımı sizinle paylaşmak istedim. İşte ağırlıklı olarak eski klasik oyunlardan olsa da duyduğunuzda sizi direkt olarak o yunun dünyasına götüren 10 oyun tema müziği. Sıralama yapamadım, hepsi çocuğum gibi. O sebeple bu sefer alfabetik listeledim. Siz de benim unuttuğum, siz de iz bırakmış müzikleri yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Angry Birds

Listeye ilginç bir başlangıç oldu di mi? Eminim pek çoğunuz bu oyunun müziğinin ne kadar akılda kalıcı, ne kadar vurucu olduğunu unutmuştunuz. Belki daha ciddi, daha sert bir şeyler bekliyordunuz. Ama eğer listenin teması oyun müziği ise, alın size hem oyuna inanılmaz uyan, hem kesinlikle aklınıza takılan, hem de her duyduğunuzda gözünüzün önünde salak kırmızı kuş gelen bir parça. Oyun müziğinin amacı neyse onu tam olarak yerine getiriyor, mobil oyun olsun olmasın.

Civilization II

Gelmiş geçmiş en iyi strateji oyunları listesinde yeri olması gereken bir oyundur Civilization II. Rahmetli Microprose’un ve saygıdeğer Sid Meier’ın (MAC olsaydı “eğilin” derdi, hey gidi GameShow hey) başlattıkları efsaneyi kusursuz bir şekilde bir adım öteye taşımayı başarmışlardı. Son derece derin bir oyun olmasına rağmen, son derece basit oynanışıyla öğrenmesi kolay, ustalaşması zor olarak stratejilerde seviye belirlemişti. İzometrik grafiklerden, ara videolara kadar her şey muhteşemdi. İşte o oyunun müziği de aynı şekilde akılda kalıcıymış demek ki, duyar duymaz tüylerim ürperdi. Hemen bir kaç Chariot yapasım geldi.

Command & Conquer: Red Alert

Daha ortada internet kafe kavramı bile yokken (90’ların başı-ortası arası, öyle düşünün) Ayrancı’da Ankara Bilgisayar diye bir bilgisayarcı on tane falan bilgisayarı LAN’la bağlamıştı ve bizim boş zamanlarımızın tamamına el koymuştu. İki oyun öne çıkıyordu; Duke Nuke’m 3D ve Red Alert. Red Alert’ın o dönem için bendeki anlamı lise arkadaşım Mehmet’in bir kaç dakika içinde Mamut Tankları kampıma getirip ben daha üssümü kuramadan beni tarumar etmesiydi. O hırsla eve almış ve kaç kez oynamıştım hatırlamıyorum. Online kısmını hiç bir zaman tam beceremedim ama tek kişilik senaryosu muhteşemdi. Hele o açılışta Hitler’i devreden çıkardıktan sonra, çalan müzik, Hell’s March. Tek kelimeyle muazzam.

Curse of Monkey Island

Steam indirimlerinde alınabilecek bir sürü oyun vardı. Peki ben ne aldım? Curse of Monkey Island. Çünkü konu adventure olduğunda Monkey Island’ın üstüne yok ve ilk iki oyunu yiyip bitirdikten sonra, o pixel pixel karakteri ilk kez el çizimi grafiklerle görmek paha biçilemez. Bir ara zaman bulup oynayabilirsem OyunYorum’a da konuk ederiz. Monkey Island’ın tema müziği de gelmiş geçmiş en muhteşem oyun müziklerinden biri. O ahenk, o akıcılık, o oyuna uyumluluk. Oyun her haliyle muhteşem ve tema şarkısının en muhteşem hali de bu.

Duke Nuke’m 3D

Ankara Bilgisayar olayını yukarıda anlattım. Bugün pek çok kişinin Duke’un ne olduğunu anlamadığını hüzünle görüyorum. Duke her köşeden çıkmaya başlayan Doom gibin oyunların parodisiydi. Doom’da, Quake’de, Heretic’te yer alan baş kahramanlar ne kadar ciddiyse Duke o kadar geyikti. O oyunlarda ne kadar hayati meseleler ele alınıyorsa, ne kadar çok dünya kurtarılıyorsa, Duke o kadar geyik meseleleri ele alıyordu, tek derdi dünya kadınlarını kurtarmaktı. Oyunun belki de tek ciddiye aldığı şey müzikler. Megadeth’in bu versiyonuyla iyice muazzam olan tema müziği, oyun müziği olmasaydı da dinlenebilir işlerden biri olurdu.

Heroes of Might & Magic 3

Yalnız listeye bakıyorum, efsane oyunlarla dolu. Yine efsanelerden biri var karşımızda. Heroes 3 oyun camiasında serinin bir daha gelinemeyecek zirve noktası olarak görülüyor ve ben de bu yorumlara katılıyorum. Halihazırda başarılı iki oyunun ardından, inanılmaz bir gelişim ve efsaneler arasında yerini aldı. Bu şarkıyı duyar duymaz oyuna harcadığınız yüzlerce saat aklınıza gelmiyor mu? Oyunun o mitik havasına, destansı atmosferine muhteşem bir uyum sergilemiyor mu? Oyunun müzikleri de en az oyun kadar fevkalade.

Mortal Kombat

Bu madde biraz hileli oldu. Çünkü Mortal Kombat’ın bu tema müziği oyunda kullanılmadı. İlk olarak Mortal kombat 2’den bir süre sonra 94’te çıkan Immortals tarafından yapılan “Mortal Kombat: The Album” kasedinde yer aldı, sonra 1995’te vizyona giren filmdeki remixleriyle de popüler oldu. Oyuna özel bir durumu yok. Ama yine de Mortal Kombat deyince herkesin aklına gelen bu şarkıyı liste dışında bırakmak olmazdı. Hakikaten tam bir aksiyon fırtınası olan müzik ve sözler oyunun ruhunu son derece başarılı bir şekilde yansıtıyor.

Starcraft

Pek çok listede gelmiş geçmiş en iyi oyun olarak anılan bir oyunun elbetteki müzikleri de zihinlere kazınacaktır. Özellikle oyunun ilk ırkı olan Terran’ın menü müziği hepimizi derinden etkilemiştir. Oyunun başından itibaren tanıştığımız bu tema müziği senaryonun efsaneliği ile de birleşince elbetteki kendine has bir yer edinmeyi başarıyor. O uzayın derin boşluğunu, tekinsizliğini muhteşem veren bu müzik, oyunun vermek istediği havayı kusursuz yansıtıyor.

Super Mario Bros

Listedeki çoğu oyunun kendine has bir kitlesi vardır ve buradaki müzikler onlar için ayrı bir yerdedir. Ancak Mario’yu belli bir kitleyle sınırlamak oldukça zor. Popüler kültürde bu kadar fazla yer edinmiş bir başka oyun karakteri bulmak oldukça zor, bu tip kahramanların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. İşte o sebepten bu oyunun şarkısını duyup da “Bu Mario” demeyecek birilerini bulma şansınız oldukça düşük. Oyunun o neşeli çılgın dünyasını da çok güzel sembolize ettiğini kabul etmek gerek.

The Sims

The Sims’in ilk geldiği zamanı dün gibi hatırlarım. Simcity 2000 bende apayrı yeri olan bir oyundur. Will Wright oradaki Sim’lerden biri olacağımızı açıkladığında, hayatın oyununu yapıyoruz dediğinde hepimiz bir şüpheli yaklaşmıştık. Neyse ki oyun beklediğimizden çok daha iyiydi. Her ne kadar sonradan Ek Paket manyaklığına dönüşmüş olsa da oyunun o ilk hali muhteşemdi. İşte o ilk oyunda ilk karakterinizi yaratırken, sonra da saatlerinizi verip evi dekore ederken çalan o müziği unutmak mümkün mü? Değil.

BONUS: Grand Theft Auto (Joyride)

Listeyi bir bonus ile bitirmek istedim. Bu şarkı tam olarak bir tema müziği değil ama benim için ilk GTA’yı unutulmaz kılan şarkı. GTA serileri her zaman soundtrack’leriyle apayrı bir tat yaratmışlardır ama bence sonraki oyunların hiç biri ilk oyun kadar kusursuz olmadı. Her bir şarkısını duyduğumda içim ürperiyor. Joyride ise adeta oyunun marşı gibi. O görevi alıp, aksiyona giderken çalar ve sizi tam anlamıyla havaya sokardı. Bu arada herkes Vice City, San Andreas falan takılıyor ama esas kral ilk oyundur. Soundtrack’i neyse de oyunun kendisi de tam anlamıyla efsanedir. Yukarıdan bakış açısıyla pixel pixel olmasına rağmen başarılı grafikleriyle, efsane arabalarıyla, zor görevleriyle, çete içerisinde yükselmeli konusuyla hala kalplerimizdeki yeri ayrıdır.

Benim yorumlarım bu şekilde. Nostalji damarlarım kabardı ve OyunYorum’da konuk etmek istediğim bir sürü oyunu yeniden hatırlamamı sağladı bu yazı. Konuyu dağıtmayayım. Siz de kendi favori oyun müziklerinizi yorumlara yazabilir, yazıya katkıda bulunabilirsiniz. Bir başka yazıda görüşene dek esen kalın.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın