AltList – DCEU Dışındaki 20 DC Filmi Sıralaması

DC Fanboy’ları DCEU’nun muhteşem olduğunu savunurken, MCU karşısındaki başarısızlığın sebeplerinden birinin DC’nin bu işe yeni girişmiş olmasından kaynaklandığını söyleme gafletine düşüyorlar. Bu arkadaşlara üzülerek belirtiyorum ki, DC Comics bir Warner Bros markası olup, Warner bu karakterlerin haklarının tümüne sahip olmanın verdiği avantajla 60’lardan, 70’lerden beri süper kahraman filmi çekiyor.

Listede görebileceğiniz gibi, bazen turnayı gözünden vursa da, çoğu zaman özellikle de kahraman filmleri söz konusu olduğunda istenilen düzeyde işler çıkmayabiliyor. Hem nostalji olması, hem tüm filmlere bakıp Warner’ın DC kanadına bakışını anlayabilmek, hem de tek yazıda 20 filme yorum yapabilmek amacıyla bu listeyi hazırladık. Sizin de şahsi yorumlarınızı bekliyoruz. Buyrun efendim;

Küçük Not: Şimdi listede hemen hemen bütün DC filmleri olsun istediğim için, izlemediğim ya da hatırlamadıklarımdan da ismen bahsedeyim dedim. “Batman(1968), Swamp Thing, Return of the Swamp Thing, Jonah Hex, Superman IV: A Quest for Peace” DC filmleri olmalarına rağmen aklımda yer etmemiş yegane yapımlar. Superman IV’e çok kötü diyorlar ama hiç hatırlamıyorum. Neyse o sebeple bu beş film listede yer almamaktadır. Bilginize.

20- Catwoman (2004)

Şimdi bu filmi en sona koyma sebebim, Halle Berry’nin göya kendi hazırladığı ama buram buram tasarım kokan kostümü. O kostümle zaten her türlü eleştiriyi hakediyor. Bu filmi izlediğimde Michelle Pfeifer’ın Catwoman performansı da hala aklımda tazeydi. Ona kıyasla bu film rezillik. Onunla kıyaslamasak da rezillik. Bi de filmde Sharon Stone var ya, ki kendisi ürettiği kozmetik ürünlerinden süper güç kazanıyor, öyle düşünün. Yazık.

19- Steel (1997)

Shaq’in oyunculuk yetenekleri tartışılır elbette. Yine de Kazaam’de fena değildi. Ama bir süper kahraman filmi başka bir mecra. Steel aslında filmi çekilebilir bir kahraman. Superman’den ilham alan zenci bir kahraman fikri, doğaüstü element de çok yok, kostümünü kendi yapıyor falan. Ama hantal Shaq’i başrole koyarsan, iğrenç bir kostüm tasarlarsan, bir de getto bir hikayenin ortasına koyarsan olmaz. Olmamış zaten.

18- Batman & Robin (1997)

Aslında olayın tadının kaçtığı bir önceki filmde belli olmuştu. Ama yıldız gücüyle falan biraz kotardılar. Bu filmin artık Tim Burton’ın daha ciddi Batman serisiyle alakası kalmamış, 60’lar Batman’i gibi naif bir iş de değil. Tamamen ticari tamamen karakterin ününden yararlanmak ve suyunu çıkarmak için yapılmış bir iş. Sonuç rezillik. (Bat kredi kartı nedir allasen)

17- Batman Forever (1995)

https://www.youtube.com/watch?v=xu6xLaLG6QA

Biraz kotardılar demiştim ya, bir sıra üste gelecek kadar. 🙂 Tim Burton çok acayip bir evren kurup bayrağı Schumacher’e teslim eder ve güzelim seri rezil olur. Şimdi burada Val Kilmer “eh işte” bir performans çıkarıyor, olay onun suçu değil yani. Jim Carrey Riddler değil kendini oynuyor. Nicole Kidman ve Chris O’Donnell çok alakasız. Tommy Lee Jones da çakma Jack Nicholson Joker’ini oynuyor. Bir de üstüne rezil senaryoyu da ekle. Çok zor katlanılabilir bir film.

16- Supergirl (1984)

Zamanında (küçükken) izleyip beğendiğimi hatırlıyorum. Ama daha sonra büyüyüp serpilip (hehe) yeniden bakınca aslında filmin kötü bir Superman çakması olduğunu anlıyorsunuz. Senaryoda çok fazla saçmalık var. Ellerindeki Superman’in dişi kuzeni potansiyelini kötü harcamışlar. Dönemine göre idare eder diyip çok üstüne gitmiyoruz.

15- Superman III (1983)

Sanırım DC filmlerinde 3.filmden sonra çöküş başlıyor. Aslında tema olarak Supo’nun kötü tarafa geçmesi akıllı bir seçim olarak dursa da, işleniş olarak bu durumda tam ne yapacağını bilememe hissiyatı hakim. Ellerinde dönemin en başarılı komedyenlerinden Richard Prior olsa da, onun da çok alakasız ve fazla karikatür durması da filme fayda sağlamıyor. Böylece efsane Superman serisi de düşüşe geçmiş ve bu serinin son filmiyle de üzerine tüy dikilmiştir.

14- Superman Returns (2006)

Kağıt üstünde çok güzel proje. X-Men’i sinemaya uyarlayan adam orjinal Superman serisinin devamını çekiyor. Ama senaryo o kadar kötü, o kadar kötü ki, fan casting gibi duran Kevin Spacey’nin Luthor’u bile filmi kurtarmaya yetmiyor. Hakikaten senaryoya hiç bir şekilde işlemeyecek bütün fikirleri doldurmuşlar. Supo’nun oğlu olmasından, Kriptonitli adanın göğe yükselişine kadar. İzlemesi gerçekten acı verici.

13- Lego Batman (2017)

Bazen haksızlık mı ediyorum diyorum ama bu film hiç bir şekilde tatmin etmedi beni. Lego Movie başarılıydı, oradaki Batman de güzeldi ama bu filmde hiç bir nokta kesmedi. Bir kere komik değil, ikincisi hikaye çok yavan ve klişe, daha da kötüsü bir iki yer hariç Batman’i hiç anlamamış ve mit’e hiç saygı göstermemiş. O sebeple kötüler arasında kendine yer buluyor.

12- Green Lantern (2011)

Bu filmi de zamanında beğenmiştim ama insanların neden sevmediğini anlayabiliyorum. İlk sorun elbettek CGI kostüm. Genel olarak görsellik çok yapmacık duruyor zaten. İkinci sorun filmin çok dolu olması. Herşeyi vermeye çalışınca ortalık biraz fazla karışmış. Bir de filmin ciddiyeti eksik. Mizah unsuruna okeyiz ama ciddi olması gereken yerde de olamayınca sınıfta kalıyor. Esasen DCEU’yu bu filmin başlatmasını hayal ettiklerini de ekleyeyim.

11- Dark Knight Rises (2012)

DC’nin üçleme belasının son halkası. Çok kötü bir film değil ama önceki filmlerin yakaladığı kalitenin çok uzağında kalıyor. Begins ve DK’nın derinliğinin çok uzağında, karakterler fazla tek yönlü, hikaye çok yüzeysel ve ciddi senaryo açıkları var. Yeni karakterler fena olmamış ama bu senaryoyla iyi görünemiyorlar. Bir kere izlediyseniz yeter. DK gibi arşivlik değil yani.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın