AltList – 90’lardan İz Bırakan 10 Süper Kahraman Çizgi Film

Daha cool olduğu için olsa gerek, AltDünya’lara olan merakımın başlangıcını hep siyah beyaz Örümcek Adam çizgi romanları ve daha sonra da yurtdışı kalitesinde basılan Batman çizgi romanları olarak anlatıyorum. Ancak aslında bugün geek alemlerine merak saranların, bunu bir yaşam biçimi haline getirenlerin temelinde çocuklarında izledikleri çizgi filmler yatar. Çok uzun süredir bu tarz bir liste aklımdaydı ama geçen Can’la (sitemizin yeni yazarı olma adayı ama yazma konusundaki isteksizliği sebebiyle henüz o sıfatı hak etmiş değil) konuşunca konu iyice pekişti ve zaten yazı konusunda kıtlık çeken sitemize yakışır bir tema olduğunu da düşününce olaya girmek kaçınılmaz oldu. Ahanda bende iz bırakan 10 süper kahramanlı çizgi film.

Liste, başlıktan da anlaşılabileceği gibi tümüyle kişisel. 90’lar olmasının olayı, benim 90’larda izlemiş olduğum çizgi filmler olması, tarihsel bir durum söz konusu değil yani. 90’lardan sonrakilere yer vermedim, çünkü hem haksızlık olacaktı en azından görsel kalite olarak, hem de o dönemin ruhunun farklı olduğunu düşünüyorum. Sıralama her zamanki gibi kendi zevkim ve hayatıma etkileri şeklinde oluştu. Konu çizgi film olunca elbetteki dışarıda kalan çok fazla iş var. Onları da olası bir part-2 hatta part-3-4 falan gibi bir yazıya ekleriz diye düşündüm. Sizlerde de iz bırakan çizgi filmler varsa, onları yorumlara eklerseniz bir sonraki yazıda belki onlar da ele alınır. Şimdi buyurun listemize efendim.

10- Spider-Man and his Amazing Friends

Başlangıcı en ilginç olanla yapmak icap eder diye düşündüm. Bu çizgi filmimiz tesadüf eseri bir araya gelen Spider-Man, Iceman (Buz Adam evet) ve Fire Star’ın (Ateş Yıldızı? Yıldız Tilbe’nin kuzeni gibi oldu) ağırlıklı olarak Spidey kötülerine karşı mücadelelerini anlatıyor. Tabi uzaya gitmeler, başka referanslar falan gırla. Spider-Man’in tek başına da zaten yeterince popüler bir karakter olmasına rağmen yanına çok da popüler olmayan iki kahramanın verilmesi ilginç olsa da ortaya çıkan sonuç son derece başarılıydı. Hep Spidey’i solo okumuş ve sanki öyle olması gerekirmiş gibi düşünen bana çaktırmadan “Team-Up” kavramını aşılamış olması açısından önemli. Marvel Ultimate Alliance’da falan karakter seçerken Spidey artı Iceman artı Human Torch (Firestar’ın olduğu bir oyun bulmak zor) seçiyor olmamın esas sebebi bu çizgi filmdir.  Iceman X-Men’de zaten belli bir kitle yakaladı ama Firestar’ın buradan yakaladığı şöhretin neden kullanılmadığını anlamakta güçlük çekiyorum. Yalnız tabi çizgi filmin (haliyle) iyi yaşlanmadığını ve o dönemi yaşamamış gençlere göre olmadığını not olarak eklemek isterim.

9- Darkwing Duck

Öncelikle jenerik müziği süper değil mi ya? Ne kadar dinlesem de tadına doyamıyorum. Neyse, Darkwing Duck muhteşem bir süper kahraman parodisi olarak listemizdeki yerini alıyor. Duck Tales konseptini, süper kahraman temasıyla harmanlayıp ortaya tam o yaş dönemine uygun harika bir iş çıkartıyor. Batman’in o kasvetli cool halleriyle harika bir şekilde alay eden kahramanımız, mizah yanının başarısıyla öne çıkan çizgi filmlerden. Kendisinin akıllarda yer etmesinin en önemli sebeplerinden biri de attığı naralardı. “Ben dişine yapışan ıspanak, ben suçluların ayağında çıkan şeytan tırnağı, ben ayakkabına yapışan sakız” şeklinde hem uyuz olduğumuz şeylerle başarılı bir şekilde alay ediyor, hem de kötülere korku salmaktan geri kalmıyordu. Tadına doyamadığımız işlerden. Kalmadı böyle işler artık azizim.

8- Sailor Moon

Genel olarak Amerikan kültürü ile yoğrulmuş bir insan olsam da Asya çizgi filmlerinin hayatımdaki yeri de yadsınamaz. Listede temsilen bu çizgi filmi alsam da, Tsubasa’lar, Dragon Ball’lar falan da en az bu listedekiler kadar yer etmiştir gönlümde. Sailor Moon ile ilgili ilk düşüncem şu yukarıdaki jenerik müziği hiç yer etmemiş bende, duyunca hiç bir şey hissetmedim. Yine de tarzıyla, işleyişiyle ne kadar alışılagelmiş çizgi filmlerden farklı olduğu son derece net aklımda. Sakar şapşik Moon’un (adı Tsukino’ymuş) kahraman olma çabaları, özel hayatıyla kahramanlığı ve okul hayatı arasındaki dengeyi tutturma çabaları, ilginç büyü içerikli mitolojisi, Sailor Moon’un ve kankalarının etkileyici değişim animasyonu, ve tabii koca gözlü uzun bacaklı kızlar çetesi falan derken kesintisiz izlediğimiz çizgi filmler arasında hemen yerini almıştı. Bu arada favorim aksi, sinirli de olsa Sailor Mars bu arada.

7- The Tick

Konu süper kahraman parodisi ise The Tick’ten daha iyisi gelmedi, gelemez. Bu kadar cesur, bu kadar sert, bu kadar abartılı bir şekilde janra ile alay etmesi, buna rağmen sonuçta tutarlı, sağlam bir çizgi film olmayı da başarması gerçekten takdire şayan. Neredeyse yok edilemez kahramanımız yanına ezik Arthur’u yani Güve’yi alıp maceradan maceraya koşuyor. Hikayelerinde hem bildiğimiz popüler kahramanlara bolca giydiriyor, hem de klasik çizgi roman kötü adamlarının ne kadar saçma olduğunu yüzümüze yüzümüze vuruyor. Özellikle süper kahraman hiyerarşisi ile alay edişi paha biçilemez. Ana karakterlerimiz kadar yan karakterler (Amerikan Hizmetçisi’nden Pörsümüş Fare’ye) ve elbetteki kötü adamlar da (Chairface’den Terror’e) hatırlanası. Aydaki CHA yazısı unutulabilir gibi değil. Live-action Amazon serisini hala izleyemedim ama çizgi film her an her yerde izlenesidir.

6- He-Man and the Masters of the Universe

Son dönemde önce Netflix’in “Toys That Made Us” (mutlaka her bölümünü izleyin, pişman olmayacaksınız), sonra da “Power of Greyskull” belgeseliyle dizinin yaratılışını öğrenmemle karışık hisler beslemeye başladım He-Man’e. Hem sırf çocukları kandırmak, tamamen ticari bir şekilde oyuncak satmak amacıyla yaratılmış olmasına üzüldüm, hem de bu kadar yavan bir fikirle ortaya çıkıp bu kadar güzel bir hikaye oluşturmasına hayran kaldım. Hakikaten çok basit bir kahraman kötü adama karşı hikayesini ucu çok açık bir mitolojiyle birleştirip, esas olayı aksiyon olan bir çizgi film e öğretici bir yan eklemeyi de başarmaları takdire şayan. Ana ve yan karakterlerin son derece basit olmasına rağmen ilgi çekici ve eğlenceli olmaları da cabası. Her ne kadar ben She-Ra’yı daha çok sevsem de (erkek olmam sebebiyle herhalde :)) He-Man’in de yeri ayrıdır.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın