AltList – 2022’de YouTube’da En Çok Dinlediğim Şarkılar

Önce birkaç not düşmek lazım listelerle ilgili. 2022’de dünyada Türkiye’de falan en çok dinlenen şarkılar değil, benim dinlediğim şarkılar. İkincisi 2022’de çıkan şarkılar değil, ne zaman çıktığından bağımsız olarak bu sene benim dinlediğim şarkılar. Üçüncüsü de ben dinliyorum tabi ama tam benim özgür irademle dinlediğim değil. Açıklamaya çalışayım.

YouTube 2022’de benim hesabımdan en çok dinlediğimiz 100 şarkının listesini yapmış. Benim hesabım aynı zamanda televizyonda da olduğu için liste eşimin ve daha çok da çocuklarımın izlediği şarkıları içeriyor. Bu listeyle ilgili bir şeyler yapmam gerektiğini hissettim ve bu sene yapmayı çok düşünmediğim “geride kalan yıl listeleri” konseptini bir şekilde buna uygulamaya karar verdim.

O listeyi alıp komple buraya yapıştıramazdım tabii ki, içinde hiç desteklemediğim hatta gıcık olduğum şarkılar da var çünkü :). Şöyle düşündüm, belirli kategorilere ayırarak okumayı kolay hale getiririm, her şarkı için de neden çok izlediğimi açıklamaya çalışırım. Ortaya böyle bir şey çıktı. 🙂 Tek garanti verebileceğim şey buradaki şarkıların hepsi bir şekilde o listede yer alıyor. Buyurun efenim;

En Çok Dinlediğim 5 Yerli Şarkı:

Burada listedeki sırayı kullanabildim. Genel konseptimiz çocuklar uyurken dinlesin olduğu için tempo biraz düşük. Başta belirttiğim gibi güncel şarkılar değil, bir şarkıyı benim dinlemem için önce zaman mücadelesinden geçmesi lazım. 🙂

1- Emir Can İğrek – Kor

Aynen şarkı gibi, son derece basit ama etkili bir klip ama şarkının vuruculuğu gayet yerinde. Yeni nesilde işleri karışık hale getirmek yerine kulağa hoş gelen temiz bir melodiye akılda kalıcı, etkileyici cümleler ekleyerek şarkı yapmak trendde. Her şarkı aşağı yukarı bunu yapıyor bu dönemde. Bu da bence güzel bir örneği. Emircan’ın diğer şarkıları da fena değil. Şans verilebilir bir şarkıcı kanımca.

2- Ege Balkız & Burry Soprano – Affet Beni Sevgilim

Burry Soprano’yu marjinal “Mary Jane” şarkısıyla tanımıştık. Oradaki egzotik rapçi imajına kıyasla burada daha liseli havasına bürünmüş, kliple ilgili en dikkatimi çeken bu oldu. 🙂 Şarkı güzel bir rap feat örneği olmuş. Klip de böyle evde kendi imkanlarıyla çekilmiş havası yaratıyor. Kolejli liseliler zengin babalarından izin alarak evde parti vermişler gibi. Bu doğallık etkiledi bizi diye düşünüyorum. Şarkı da gayet güzel, çocukların uyku zamanına uygun olarak çok yükselmiyor, ki genel temamız bu sanırım. İkilimizin diğer şarkıları aynı tadı vermedi bana diyerek diğer şarkıya geçelim.

3- İkiye On Kala – Bana Gel Deme

“Kafamda Kentsel Dönüşümler” ile dikkat çeken grubumuzun ikinci şarkısını ilk dinlediğimde ilki kadar iyi değil diye yorumlamıştım ama çocuklarım hem fikir olmadılar. Dinledikçe de şarkının gözümdeki değeri arttı. Orhan Atasoy’un “Gemiler” klibi referansı ayrı, klibin bir altmetini olması ayrı, şarkının akışkanlığı ayrı hoşuma gitmeye başlamıştı. Sonuç olarak da çocuklarla dinlediğim yerli şarkılarda ilk üçte olması tesadüf olmadı.

4- Kaan Boşnak – Barbar

Bu da geç keşfettiğim şarkılardan. Kaan Boşnak’ın diğer şarkıları pek hoşuma gitmedi ama “Barbar” sözlerle ilgili bir kaç sıkıntım dışında (ana temaya uymayan sözler ve gereksiz kötü kelime kullanımı beni rahatsız ediyor da), bu lyric videosundaki keyifli animasyonlarla beraber keyifle dinlenebilen bir şarkı olmuş. Emir de söylediğim güzel müzik üzeri vurucu söz teması burada da var ama başarıyla uygulanmış. Bu tip konsept işlerin artması dileklerimle.

5- Köfn – El

Aslında Köfn’ün “Bi’ Tek Ben Anlarım” haliyle daha çok dinleme eğiliminde olduğumuz bir şarkıydı eşimle ama klibi pek çocuklara uygun değildi. Bir de o şarkının bir sürü versiyonunu (Zeynep Bastık’lı olanı falan gibi) karışık dinledik. O yüzden bu şarkı listeye girmiş. Öncelikle Bilge Kağan Etil’in kliplerdeki imajının, duruşunun, mizahi yanının ve Selman’la tezat havasının grubu ayrı bir yere koyduğunu, dolayısıyla da yeni kliplerde üzerine daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğine inanıyorum. Onun dışında Bi’ Tek Ben Anlarım’daki söz bütünlüğünün, her sözün belli bir noktada vurucu olması durumunun bu şarkı özelinde bir tık kaybedilmiş olduğunu ama genel olarak bir dans şarkısı olarak yine de iyi bir yerde olduğunu düşünüyorum. Keyifle dinleniyor sonuç olarak.

 

En Çok Dinlediğim 5 Yabancı Şarkı

Yabancı şarkılar konusunda biraz karışığız sanırım. Çocukların ne seveceği hiç belli olmuyor. Deneme yanılma ile ilerliyoruz. Doğal olarak ninni, çocuk şarkılarını falan almayarak, biraz liste sıralamasının dışına çıktım. Bakalım neler varmış?

1- One Voice Children’s Choire – Believer (Cover)

Şimdi bu koro fena işler çıkartmıyor. Amerika’nın o ses sizsiniz falan gibi yarışmalarında da derece falan yapmışlar. Ama bu Imagine Dragons şarkısına yaptıkları hakikaten muhteşem olmuş. Kimin nereyi söyleyeceğinin seçiminden, enstrümandan çok doğal bir müzikal yaklaşım seçimine, çocukların görünüşlerine kadar kusursuz bir iş olmuş. Orjinali bile kesmiyor artık beni o derece. Bizim çocukları da böyle bir koroya falan yazdırsak dedik ama asosyal çocuklarım tırstılar, yanaşmadılar. 🙂

2- Serebro – Mi Mi Mi

Aslında bu şarkıyı benim büyük küçükken keşfetmiştik ama küçük de keşfedince burada olması kaçınılmazdı. Klibi pek işyerlerine uygun değil (NSFW’yi çevirdim burada :)) ama şarkının akışı, renkli ve hareketli oluşu falan çocukları kendine bağlıyor. Eşim dinlememize çok sıcak bakmasa da evin patronu çocuklar bastırıp istediklerini alıyorlar. 🙂

3- Stromae – Papaoutai

Stromae bir dönemin hepimize “Acaba Fransızca öğrensek mi?” dedirten müzisyeniydi. Papaoutai’de kendisinin en efsane eseri. Formidable’nin de bendeki yeri özeldir ama özellikle baba olduktan sonra bu şarkı daha vurucu hale geldi. Klibindeki alt metinleri anlamaya çalışmak, sözlerin hem ahenkli hem de ciddi bir dert anlatıyor olması falan hakikaten bu şarkıyı müzik tarihinde (en azından benim için) ayrı bir yere koyuyor. O sağlamlığın yanında çocuklar için de renkli hareketli bir şeyler sununca izlemesi kaçınılmaz oluyor.

4- Kalush Orchestra – Stefania

İçinde biz olmayınca Eurovision aynı tadı vermiyor. Ama yine de arada güzel işler yakalayabiliyorsunuz, mesela geçen seneki yarışma bana (şimdi çok bozmuş olsalar da) “Little Big”i kazandırdı. Bu seneki şarkıları çok beğenmedim. Ama birinci olan Stefania’nın sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum. Her ne kadar oylamalar çok karışık olmuş, dördüncüyken bir anda çok acayip puanlar alıp zirveye çıktılar falan ama en başarılı şarkı tartışmasız buydu gibime geldi.  Manevi önemi ve şarkının Ukrayna’nın içinde bulunduğu duruma uygunluğu ayrı bir yerde, müzikal anlamda da hem orjinal olması, geleneksel bir müzikle, modern müziği çok güzel harmanlaması falan çok hoşuma gitti.

5- The Guild – Do You Wanna Date My Avatar

Bu şarkının listede olması benim biraz çocukları kandırışımla alakalı. Bilmeyenler için the Guild Felicia Day’in YouTube üzerinden (maalesef İngilizce ve TR altyazısı yok) yayınladığı bir web dizisi. Sitemizde izleyebileceğiniz “Dr Horrible”a da ilham olmuştur. Sezon aralarında bu şekilde klipler çekerlerdi promosyon amaçlı. O şarkılardan en başarılısının “I’m the One That’s Cool” olduğunu düşünmekle beraber, çocuklara en uygun olanı tartışmasız buydu. Hem şarkının tonu, hem klibin temizliği falan çocuklar için çocuk şarkısı havası yaratırken, bana da 90’ların son dönem kliplerini hatırlatıyor. Diğer şarkıları da ve İngilizce’niz varsa mutlaka diziyi de izleyin.

En Çok Dinlediğim 3 Film Müziği (Yerli)

Kategorileri hazırlarken listeden en azından 3 tane ne çıkabilir diye düşündüm, film müzikleri öne çıktı. Buradaki filmleri haliyle çocuklarla pek izleyemedik ama şarkıları hoşlarına gitti. Ben de listelerim arasına aldım.

1- Cem Yılmaz – Kaldırdım (Erşan Kuneri)

Genel kanının aksine ben Erşan Kuneri de çok eğlendim. Hem farklı bir format denemeleri, hem içeriğinin dolu dolu olması, hem beklenmedik komedik oyunculuklar falan çok keyifliydi, ki normalde artık yapamadığım bir şekilde bir-iki günde binge’e yakın şekilde bitirdim. Genel olarak müzikleri çok iyi değildi bence, arabesk filmindeki diğer şarkılar da pek hoşuma gitmedi ama “Kaldırdım” tek kelimeyle muazzam olmuş. Ciddi bir şarkı olarak dinleseniz de, içindeki mizah öğeleriyle eğlenmek isteniz de, her ikisini de bence çok güzel karşılıyor. Eğer bir şekilde kaçırdıysanız, kaçırmayın hemen dinleyin derim.

2- Oğuzhan Koç – Yaradana Yalvartma (Yol Arkadaşım 2)

ÇGHB 1’in bitişinden sonra en öne çıkacak ismi İbrahim Büyükak olacak deseniz güler geçerdim herhalde o zamanlarda ama ilginç bir şekilde çok başarılı işlere imza atıyor kendisi. En son Bayi Toplantısı haricinde çektiği tüm filmler keyifle izleniyor hakikaten. Yol Arkadaşım da son derece başarılı bir seri. Oğuzhan Koç’un müzik kariyerini ve kişiliğini ise ilk albümü haricinde hiç sevmem. Ama bu film biraz onu kurtarmış gibi. Hele ki, Ufuk Yıldırım’ın bu müstesna şarkısını böyle başarıyla yorumlaması çok başarılı olmuş. Orjinali de listede aşağıda. Bir bunu bir ötekini dinleyip geçti 2022.

3- Oğuzhan Uğur – Çok Şükür (Pişt)

Oğuzhan Uğur’un diğer şarkıları genel listemde bundan daha yüksek yerlerde ama hiç bir kategoride listeye girecek kadar yukarıda değillerdi. Bu şarkısını da hem bu kategoriyi doldurayım hem de kendisi hakkında bir iki kelam laf edeyim diye aldım. Film felaket, izlemeye vakit ayırmayın, feci çünkü. Tümünü izlemeye sabrınızın yeteceğini düşünmüyorum. Şarkı fena değil ama keyifle dinlenebilir noktada. Yine de kendisinin diğer mizah-müzik türündeki şarkıları bundan kat be kat iyi. Artık bu tip mizahi yerlerden ziyade politik kimliğiyle tanınıyor olsa da, o politik kimliğinin, yaptığı güncel söyleşilerin de önemi büyük olsa da, çıkış noktasının buralar olduğunu da unutmamak lazım bence.

En Çok Dinlediğim 3 Film Müziği (Yabancı)

Burada da pek güncel filmlerle işimiz yok haliyle. Çocukların ilgisini çekebilir diye düşündüğüm film müziklerinden bir kuple oldu.

1- Alan Menken & Lily Collins – I Believe In Love (Mirror Mirror)

Film güzel kadrosuna rağmen, hem beklentileri pek karşılayamıyordu, hem de aynı dönemde aynı konuyu işleyen “Snow White and the Huntsman” filmiyle kıyaslandığı için pek ilgi çekmedi. Ancak filmin sonundaki bu şarkı hafif Bollywood vari bir hava da yaratarak filmin belki de en güzel kısmı haline geliyordu. Dans kısmında senkron hataları, cücelere uygun kareografi olmaması kaynaklı azıcık gülünç duruma düşse de çok rahatsız etmiyor. Şarkı da çok keyifli, kendini dinletiyor. Ben alttaki videodan izlemişim, official klibi var mı bilmiyorum ama iş görüyor. 🙂

2- Jack Black & Cast – School of Rock (School of Rock)

Jack Black zaten inanılmaz komik. Tenacious D ile müzikal yeteneklerini de sergiliyor. Bu film ikisini inanılmaz başarıyla kombinlemesinin dışında çocuklara da uygun bir eğlence sunuyor. Herkesin mutlaka izlemesi gereken filmlerden biri. Bu şarkı da filmin en vurucu şarkısı zaten. Yaptığım araştırmalarda şarkının isminin bu olduğuna kanaat getirdim ama resmi bilgiye ulaşamadım. 🙂 Youtube’da 10.yıl sebebiyle tüm kadro toplanıp, bu ve filmdeki diğer şarkıları söyledikleri videoları da mutlaka izleyin.

3- Sister Act Cast – Hail Holy Queen (Sister Act)

Çocukları biraz sakinleştirmek için kullanılabilecek şarkılardan biri. Çılgın Rahibe bizim çocukluğumuzun efsane filmi zaten, övemeye gerek yok (ikincisi aynı tadı vermiyor sonradan izlediğinizde ama birincisi sapasağlam yerinde), şarkı düzenlemelerinin ne kadar başarılı olduğunu bugün bile görebiliyoruz. Sadece aslında filmin ana teması olan muhafazakar yaklaşımla tepki verilecek şarkılar değil gibi bugün dinlediğinizde. Çok aykırı böyle metal falan yapmamış bence ama ben fazla modern de olabilirim. 🙂

Ekstralar:

Aslında daha fazla şarkı vardı buraya kategorileştirdiğim ama yazı çok uzun okunmaz bir hale gelince kestim oraları. Efendim, Ufuk Yıldırım’dan Yaradan’a Yalvartma, Burak Kut “Yaşandı Bitti”, Michael Jackson “Bad” gibi klasikleşmiş şarkılar var listede. Onları ve tam listeyi benim kendi hesabıma (Tutku Tuzlu olan, AltDünya’nın kanalında henüz böyle numaralar yok) girip bulabilirsiniz.

Bu vesileyle hazır yazının sonuna gelmişken 🙂 Hepinizin yeni yılını en içten dileklerimle kutlar, sevdikleriniz mutlu, huzurlu, başarılarla dolu bir yıl geçirmenizi temenni ederim. Umuyorum yeni yılda daha aktif ve daha güzel bir AltDünya sunabiliriz sizlere. Projelerimiz var ama zaman yok. Neyse şarkılarımıza dönersek;

Ben bu listemizi iki bonus grup/şarkıcı ile bitirmek istedim. İkisi de çocukların durulması/oyalanması hususunda bana ve eşime çok destek oldular. Onları da burada anmadan olmaz dedim.

Pandami:

Pandami yaşadığımız pandemi döneminde bir anda çıkıp, bize keyifli zamanlar geçirttiler. Mash-Up dediğimiz şarkı karıştırma metoduyla yaptıkları cover’lar eve kapandığımız dönemlerde ilaç gibi geldi. Özellikle basçılarının benim favorim olduğunu ekleyeyim. Kendilerinin öne çıktığını düşündüğüm iki işlerini aşağı bıraktım.

Berk Coskun

YouTuber çok sevmiyorum ben. Hepsi böyle parayı bulup çok havalı, çok uçarı hale geldiler, saçma saçma içeriklere polemiklere daldılar falan. Berk onların arasında hep bir kalite standardı koymasıyla sıyrıldı. Çoğu içeriğini çocuklarınıza gönül rahatlığıyla izletebiliyorsunuz. Bunun yanında her YouTuber şarkı yapıyor falan ama Berk bu konuda da bence kendine has bir yol buldu. Orada da yaptığı işler kaliteleriyle fark yaratıyor. Aşağıda üç orijinal işini koydum. Kendi kanalından o yılın en çok dinlenen şarkılarını topladığı, karıştırdığı şarkılarını da mutlaka dinleyin bence.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın