OyunYorum – Marvel Ultimate Alliance 1 vs 2

Kaliteli süper kahraman oyunu bulmak zor. O sebeple bulduğumuzda ona sıkı sıkı sarılmak, hiç bitmesin demek istiyoruz. 2006 yılında çıkan Marvel Ultimate Alliance (ki yazı içinde MUA olarak anılacaktır) için de böyle düşünüyorduk. Dönemin bir diğer başarılı Marvel oyunlarından X-Men Legends’ın kullandığı formülü tüm Marvel evrenine uyarlayan oyun büyük başarı gösterince devam oyunu MUA 2 kaçınılmazdı. 2009 yılında konsollara özel gelen bu oyunla geç tanıştım. Oyunun hikayesi her Marvel severin hayallerini süslese de niyeyse ilkinin yarattığı beğeni unsurunu yaratamamaktaydı. Bugünkü kapışmamızda bu iki oyunu karşılaştıracağız. Buyrun efendim;

Önce ikisinin de fragmanını vereyim, kafanızda bir şekil oluşsun:

Müsabaka 1: Hikaye

MUA 1 kendi çapında özgün bir hikaye anlatmaya çalışmakta. Herşey Dr Doom’un Hellicarier’a saldırmasıyla başlar. Ama bu kendisinin hain evreni ele geçirme planının sadece başıdır. Neysem ney Nick Fury bu sebeple kahramanlardan oluşan bir takım oluşturur ve bu ekiple adım adım Doom’u takip edip bu planı durdurmaya çalışırız. Bu da bizi Latveria’dan Atlantis’e, Atillan’dan Skrull gezegenine, Valhalla’ya kadar pek çok mekanda maceralara sürükler.

MUA 2’de hikaye Marvel’ın crossover’lar dönemini baz alıyor. Nick Fury’s Secret War ile başlıyoruz, oradan Civil War’a atlıyoruz. Oyun bu hikayeleri hemen hemen birebir olarak almaya çalışmış. Sadece Civil War’dan sonra tamamen alakasız bir şekilde ortak düşmana birleşelim falan modu var.

Burada özgünlüğünden dolayı MUA’yı tercih ediyorum. Hem karakterlere hem de oynanışa uygun şekilde yazılmış ve anlatım yani bölümlerin ilerleyişi de cuk oturmuş. MUA 2 çok sevdiğim olayları baz alsa da oynanışa hiç uymuyor. Yani kahramanlar kapışsın derken arada henchman’leri dövmek çekişki yaratıyor. Hele o son kısım saçmalığın daniskası. Round 1 MUA’ya gidiyor.

Müsabaka 2: Grafik

MUA 1 daha önce çıkmanın verdiği dezavantajla başlıyor. Haliyle oyun içi grafik, karakter animasyonlarında falan MUA 2’den geride kalıyor. Daha köşeli ve daha az detaylı. Ama hemen MUA 2’ye verip geçmiycem. Çünkü 2 unsur var, birincisi sinematiklerde ilginç bir şekilde MUA 1 çok daha güzel duruyor, MUA 2’nin animasyonları fazla yapmacık oluyor. İkinci unsur da tasarımla ilgili. Karakter tasarımları ve görseller MUA 1’de çok daha başarılıyken, MUA 2 bu noktada da sınıfta kalıyor ve grafik müsabakasını da MUA 1 alıyor.

Müsabaka 3: Oynanış

Şimdi her iki oyun da hemen hemen aynı oynanış şeklini kullanıyorlar. Her ikisinde de dört kahramanı belirleyip birini kontrol ediyorsunuz. MUA 1 X-Men Legends’tan aldığı sistemi aynen kullanıp tam puan aldı. MUA 2 ise bu sistemin bir kaç elementini değiştirmeyi uygun bulmuş. Birincisi özel hareket şeysi. İlk oyunda düşmanları dövdükçe barınız dolup o şekilde özel hareketi yapabilirken, burada kutuları kırıp oradan çıkan puanlarla barınızı doldurabiliyorsunuz. Yine aynı özellikte ilk oyunda her karakterin barı ayrıyken, burada tüm ekip için en fazla 2 kerelik doldurabiliyorsunuz. Neden böyle bir değişiklik yapmışlar, anlamak mümkün değil. Tahmin ettiğiniz gibi burada da ilk oyun kazanıyor.

Müsabaka 4: Karakterler

İlk oyunda Marvel’ın bütün baba karakterleri mevcut. 16 ana karakter, 7 tane açılabilir karakter, bir de 8 karakter PS4 sürümüne özel, toplam 31 karakter var. Hikaye boyunca Marvel’ın hemen hemen bütün baba düşmanlarıyla boss savaşı yapıyorsunuz. MUA 2’de 30 karakter var. Aralarında Songbird gibi daha az bilinen karakterler ve Goblin Venom gibi düşmanlar var. Oyun boyunca oyunun baz aldığı hilayelerde geçen pek çok kötüyle de savaşıyoruz. Hem karakter tasarımları hem de en baba karakterleri seçmiş olmasından kaynaklı yine MUA 1’i seçicem. Şöyle ki MUA 1’de hangi karakteri alırsanız alın oynanışıyla sizi tatmin ediyor. Ama MUA 2’de mesela Green Goblin Marvel’ın en önemli kötü adamlarından biri figüran gibi kalıyor. Bir de MUA 2’de bazı karakterler çok alakasız kalıyor. O sebeple yine MUA 1.

Müsabaka 5: Ekstralar

MUA 1’de her karakterin ilk kostüm dahil 4 kostümü var. Bu kostümlerden biri hoşunuza gitmese bir diğeri kesin hoşunuza gidiyor. Bütün kostümler benzer şekillerde açılıyor. MUA 2’de niyeyse ilk kostüm dahil sadece 2 kostüm var. Bu kostümlerin bir kısmı MUA 1’de de olan kostümler. Büyük bir kısmını beğenmedim. Açmak için de spesifik bir şeyler yapmak gerekiyor karakterle, bu hani bir nevi oyuna ek bir mücadele getirdiğinden olumlu bakılabilir ama alışmış bünyelerde güzel durmadı. Bunun dışında ilk oyunda çizgi roman kapakları, görev diskleri, konsept resimleri, arkaplanlar biriktirebiliyorken, ikinci oyunda bunların hepsi yok. Madalya tarzı bir şeyler, yine konsept resimler ve günlükler falan var ama ilkinin doyuruculuğu olmuyor. Haliyle yine MUA 1 kazanıyor.

Sonuçta MUA 1 gol yemeden karşılaşmayı galibiyetle tamamlıyor. MUA 2’yi eğer bundle ile almıyorsanız çok kritik değil. MUA 1 daha önce çıkmasına rağmen, çok daha naif olmasına rağmen ilkinden çok daha başarılı bir oyun deneyimi sunuyor. Bu arada kendisinden önce gelen X-Men Legends’dan da daha iyi olduğunu ekleyelim. Yine de uyarı yapayım. Oyun eski bir oyun ve çok komplike bir şey bekleyenleri tatmin etmeyebilir. Daha çok casual oyunları seven ya da eski tip 3d aksiyon oyunlarını sevenlere tavsiye ediyorum. Bir başka yazıda görüşene dek esen kalın.

Spread the love

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın